VIDEO: Prvi direktni komercijalni let između Australije i Evrope

Prvi direktni linijski let putničkog aviona od Australije do Velike Britanije krenuo je danas iz Perta za London, bez usputnih sletanja, čime se putovanje skraćuje na 17 sati i 20 minuta, saopštila je australijska aviokompanija "Kvantas" (Qantas).
VIDEO: Prvi direktni komercijalni let između Australije i Evrope
Foto: Pixabay
To je prvi redovan let od 14.498 kilometara koji direktno spaja dva kontinenta, naveo je "Kvantas", jedna od najstarijih aviokompanija sveta. Po dužini, taj let je na trećem mestu u svetu među komercijalnim letovima. 
 
To je i najduži komercijalni let ikada do sada avionom "boing 787 drimlajner" (Dreamliner) koji danas prevozi više od 200 putnika, sa 16 članova posade pod komandom pilota Lajze Norman. Let na liniji Sidnej-London, uveden 1947. godine i nazvan "Put kengura", trajao je četiri dana, uz devet usputnih sletanja i noćenje putnika. Nova linija je deo ambicioznog projekta "Kvantasa" koji dodaje veoma dugačke letove, među kojima od istočne obale Australije do Evrope, pod nazivom "Project Sunrise".
 
Alan Džojs, izvršni direktor "Kvantasa", rekao je prošle godine da su tako dugački letovi "poslednja granica svetske avijacije", a zvaničnici turizma Australije se nadaju da će time privući više posetilaca na manje naseljenu zapadnu obalu svoje zemlje.
 
Jedna od zabrinutosti kompanije bila je udobnost tokom toliko dugog putovanja. Zato neki putnici nose posebne uređaje koji istraživačima Univerziteta u Sidneju omogućavaju da prikupe podatke o spavanju, aktivnosti mozga, sedenju i aktivnosti, kao i o "hidraciji" tokom i posle leta, objavio je "Dejli Telegraf" iz Sidneja. Rekordno dugačak komercijalni let je Doha-Oklend "Katar ervejsa" (14.535 km za 17 sati i 40 minuta), a slede let Dubai-Oklend (14.200 km za 17 sati i 20 minuta), Los Anđeles-Singapur "Junajtid erlajnsa" (14.100 km za 17 sati i 20 minuta) i Sidnej-Dalas "Kvantasa" (13.800 km).
 
Od 2004. do 2013. godine, "Singapur erlajns" je "erbasom A340" leteo više 15.000 kilometara na liniji od Singapura do Njujorka, ali je odustao zbog prevelikih troškova, mada planira da obnovi tu liniju i na nju pošalje novu, ekonomičniju verziju "erbasa A350".
  • Markan

    27.03.2018 12:32
    Čoveče naš voz za toliko vremena stigne od BG-a do Bara, ako je sve ok :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.