Razgledanje Tadž Mahala ograničeno na tri sata

Zbog sve većih problema koje je sa sobom doneo masovni turizam, posetioci će ubuduće moći da se zadrže kod Tadž Mahala samo tri sata.
Razgledanje Tadž Mahala ograničeno na tri sata
Foto: Pixabay
Ovu indijsku znamenitost dnevno poseti do 50.000 turista, odnosno oko sedam miliona ljudi svake godine.
 
Strani turisti trenutno plaćaju obilazak 1.000 rupija (12,5 evra), dok posetioci ispod 15 godina starosti ne moraju da plate ulaznicu. Ukoliko žele da se zadrže duže od tri sata, turisti će od sada za to morati da plate dodatno. 
 
Naime, ukoliko se na izlazu utvrdi da su prekoračili dozvoljeno vreme, posetioci će morati da kupe novu kartu, čije trajanje takođe iznosi tri sata. Ukoliko se ova mera bude pokazala uspešnom, ukupan broj dnevnih posetilaca neće biti ograničavan.
 
Tadž Mahal nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine od 1983. godine. Ovaj elegantni hram boje slonovače podigao je šah Jahan za svoju omiljenu ženu Mumtaz Mahal. Mahal je umrla nakon rođenja svog 14. deteta, pa je šah naredio da se iznad njenog groba sagradi grobnica "kakvu svet nije video".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja