Blumberg: Zaboravite Hrvatsku, posetite pravi Balkan

Američki magazin Bloomberg u rubrici o luksuznim putovanjima piše da Hrvatsku, iako ima obalu dužu od francuske i portugalske zajedno, i više ostrva od Maldiva, treba zaboraviti, i ovog leta posetiti "pravi" Balkan.
Blumberg: Zaboravite Hrvatsku, posetite pravi Balkan
Foto: Pixabay
Autor teksta "Zaboravite Hrvatsku: Zašto morate da posetite pravi Balkan" piše da rastuće brojke u zemlji u kojoj je broj turista četiri puta veći od broja stanovnika bude kontroverze, a posebno je istakao Dubrovnik za koji kaže da zbog gužvi, baš poput Venecije i Barselone, razmatra restriktivne turističke mere, što delom pripisuje i "Igri prestola". 
 
"Teško je naći vreme godine za mirno, istinsko iskustvo u Dubrovniku", piše autor, i dodaje da je u susedstvu ponuda slična, ali bez tolikih gužvi. 
 
Blumberg tako poziva čitaoce da ovog leta, umesto Hrvatske, posete sledećih pet destinacija:
 
Jezero Bled u Sloveniji
 
Slovenija se navodi kao idealna zemlja za porodična putovanja, a čitaocima se predlaže da tamo provedu pet do sedam dana. 
 
"Prvo prošetajte ulicama Ljubljane, a zatim se uputite na bajkovito jezero Bled. Svakako posetite i crkvu Marijinog Vaznesenja, jednu od najpoznatijih znamenitosti Slovenije. Posetite i Nacionalni park Triglav i jezero Bohinj", piše.
 
Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori
 
Autor navodi da Crna Gora ima izvanrednu reputaciju zbog divne jadranske obale i raznovrsnih nacionalnih parkova. Za posetu Crnoj Gori preporučuju se tri do pet dana, a nazivaju je najboljom lokacijom za putovanje kolima (road trip).
 
Albanska planina Prokletije
 
"Albanski Alpi", kako je autor nazvao planinski masiv na severozapadu Albanije, koji se takođe prostire na teritoriji Crne Gore i Srbije, etiketiran je kao najbolja balkanska lokacija za planinare.
 
Mostar, BiH
 
Za Mostar pišu da postaje kulturni centar u regiji, izdvajaju obnovljeni Stari most kao važan primer islamske arhitekture, a napominju da bi trebalo obratiti pažnju i na grafite i uličnu umetnost tog grada.
 
Sofija, Bugarska
 
Bloomberg svojim čitaocima predlaže da posete i Sofiju, glavni i najveći grad Bugarske, koji naziva modernom destinacijom. Zbog odličnih restorana i impresivnog broja javnih parkova, upoređuje se s Pragom, Budimpeštom i Berlinom, uz napomenu da je mnogo pristupačnija.
  • mile

    03.06.2018 10:43
    Neka nas nema , manje ce se unistavadi I duze ce opstati , tamo gde gomila turista dolazi ubrzo pocinje da se devastira , naravno mislim na prirodu a kod nas je ostalo odavno devastirano.
  • A mi?!

    03.06.2018 08:53
    A mi po zaslugama....
    U ovoj državi se sistemski NEulaže u turizam oduvek.
    Toliko lepih predela u srbiji ali manjak marketinga kao i smeštajnih kapaciteta dovodi do toga da se na ovakvim spiskovima ne nalazi ništa iz naše države. O ekologiji i đubretu koje leti po celoj državi neću ništa ni reći.
    Kada nas nekad neko u pravom smislu okupita i odseče svaku vezu sa svim sega-mega diletantima sa vlasti iz prethodnih 30 godina moći ćemo iz početka. Do tada jedino mi možemo da uživamo u našim, istina "pođubrenim" prirodnim lepotama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja