Od 1. jula bolja zaštita putnika u EU

Od 1. jula u Evropskoj uniji je na snazi nova direktiva koja obezbeđuje veću zaštitu onih koji uplaćuju paket-aranžmane.
Od 1. jula bolja zaštita putnika u EU
Foto: Pixabay
Ova novina donosi više zaštite za oko 120 miliona putnika u EU,posebno u paket-aranžmanima, bez obzira na to da li su ih rezervisali u agenciji ili putem interneta. Kako piše "Politika", neke od najvećih novina su u vezi sa otkazivanjima putovanja, ali i zaštiti putnika u slučaju elementarnih nepogoda.
 
Komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jurova, izjavila je da su ova pravila uvedena jer građani žele da budu u potpunosti zaštićeni čak i u slučaju onlajn rezervacija odmora gde trenutno ima dosta problema.
 
"Nova pravila sada su prilagođena digitalnom dobu i novim vidovima rezervacije odmora. Putnici će istovremeno uživati nova prava kada je reč o povraćaju novca pri otkazivanju putovanja i biti dobro zaštićeni u slučaju stečaja turističke agancije", izjavila je Jurova. 
 
Jedno novo pravilo propisuje da je organizator putovanja obavezan da u slučaju da nije moguć povratak putnika u predviđenom terminu obezbedi čak tri dodatna noćenja
 
Novi propisi EU, kako se očekuje, trebalo bi da smanje štetu nanetu putnicima za oko 430 miliona evra.
 
U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta kažu da Srbija usvaja sve direktive EU iako nije članica, međutim mnoge od njih nisu primenjive, jer su u suprotnosti sa drugim zakonima koji su povezani sa uslugama u turizmu.
 
"Juta je članica Evropske asocijacije turističkih agencija i u toku smo sa svim promenama koje se donose u Briselu. Učestvujemo i u tim predlozima, međutim, mnogo toga će kod nas biti problem primeniti upravo zbog zakona koji se ne podudaraju", kaže za "Politiku" direktor Jute Aleksandar Seničić. 
 
Recimo, u slučaju elementarnih nepogoda putnici koji dolaze iz Srbije mogu biti zaštićeni samo ako se na teritoriji na kojoj borave proglasi vanredno stanje. Takođe, problem je i u obezbeđivanju dodatnih dana smeštaja, jer kako kažu u Juti, postoje odredišta poput Grčke u kojima je u sezoni to teško izvodljivo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.