Pse baš briga za vaše tepanje

Tepanje psima kao bebama, ono što neki nazivaju "njanjavljenjem", ima svrhu kada se obraćate štencima, ali vašeg odraslog ljubimca takva komunikacija uopšte ne zanima, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u magazinu "Sajens".
Zanimljivo istraživanje je sprovedeno tako što je 30 ženskih osoba ispred sebe imalo fotografije pasa i uobičajene fraze koje je trebalo da izgovore, kao što su "dobar pas", "gde je moja kuca" i slično. Zatim su iste fraze izgovarali ljudima. Očekivano, ton je bio povišen za 21 odsto kada su se ispitanici obraćali psima. 
 
Ono što nije bilo toliko očekivano jesu rezultati kada su snimljene fraze puštene psima u jednom prihvatilištu u Njujorku. Odabrane su dve grupe - jedna od deset odraslih pasa i jedna od deset štenaca. Štenci bi "poludeli" kada bi čuli povišen glas i bili su odmah spremni na igru, dok su kod normalnog glasa bili mnogo mirniji. 
 
Što se tiče odraslih, oni su potpuno isto reagovali na oba snimka. 
 
"Nije ih bilo briga za povišeni glas, prosto bi pogledali ka zvučniku, a zatim bi se okrenuli i potpuno bi ga ignorisali", navode istraživači. 
 
Inače, naučnici smatraju da je čovek razvio sklonost ka "njanjavljenju" jer je shvatio da mlade jedinke (bilo koje vrste) bolje reaguju na takvu komunikaciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.