Sudari kitova i brodova češći nego što se mislilo

Naučnici koji proučavaju život u moru saopštili su da su sudari kitova i brodova u blizini obale Nove Engleske u SAD možda češći nego što se mislilo.
Sudari kitova i brodova češći nego što se mislilo
Foto: 021

Naučnici su istraživali populaciju grbavih kitova u južnom delu Mejn zaliva, koji pripada američkim saveznim državama Masačusets, Nju Hempšir i Mejn. Oni su otkrili da je gotovo 15 odsto kitova, koji svakog proleća dolaze u vode Nove Engleske radi hrane, imalo povrede ili ožiljke koji odgovaraju najmanje jednom udaru broda.

Oni su u martovskom broju časopisa "Marine Mammal Science" objavili rezultate istraživanja koji pokazuju da je učestalost sudara brodova i kitova najverovatnije potcenjena, i naveli da je procenat do kojeg su došli verovatno nizak jer ne uključuje kitove koji su uginuli od udara broda.

Rukovodilac istraživanja Aleks Hil, iz grupe za zaštitu kitova i delfina iz Masačusetsa, rekao je da su "udarci brodova priličan rizik i za kitove i za putnike".

Grupa za zaštitu kitova i delfina navela je da su autori studije analizirali povrede i traume 624 grbava kita na osnovu više od 200.000 fotografija, snimljenih od 2004. do 2013. godine. Ta grupa je preporučila da menadžeri marina razviju strategiju za brodove koji saobraćaju u blizini kitova kako bi se smanjio broj sudara.

Drugi naučnici takođe su proučavali da li sudari brodova i kitova mogu negativno da utiču na populaciju kitova i o toj temi postoje diskusije.

Naučnik Skot Kraus koji proučava morske sisare rekao je da je broj sudara u pomenutoj studiji možda precenjen zbog načina tumačenja ožiljaka na grbavim kitovima, ali da su nalazi autora studije ipak validni.

Do smrti kita došlo je u 25 od 108 utvrđenih sudara brodova i kitova od 1978. do 2011. u blizini Aljaske, navodi se u izveštaju iz 2012. godine u časopisu posvećenom životu u moru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.