Inicijativa da se pčele proglase ugroženom vrstom

Slovenački pčelarski savez predložiće vladi da pčele u Sloveniji proglase ugroženom vrstom i da se usvoje zakoni koji će štititi njen održivi opstanak, piše list "Večer".
Inicijativa da se pčele proglase ugroženom vrstom
Foto: Pixabay
Pčele su neophodne za oprašivanje i bioraznolikost, a u Sloveniji je prirodno pčelarstvo rasprostranjeno i razvijeno. Slovenački poljoprivrednici ne moraju kao u nekim drugim zemljama, poput Nemačke i SAD, da organizuju prevoz košnica kako bi im oprašile useve i zato bi pčele, po mišljenju slovenačkih pčelara, trebalo proglasiti ugroženom vrstom i striktnije štititi pčele od negativnih ekoloških uticaja kao što je preterano tretiranje useva pesticidima i herbicidima.
 
Pčele ugrožavaju i brojne bolesti i nametnici, poput varoe, vrste grinja koja napada medonosnu pčelu, pa slovenski pčelari upozoravaju na slučaj koji ne bi smeo više da se dogodi, a reč je o aferi od pre dve godine kad se otkrilo da je jedan veterinar iz Vrhnike pčelarima prodavao ilegalni preparat za borbu protiv varoe, koji je sadržao i tri otrovne supstance zabranjene u Evropskoj uniji.
 
Taj slučaj je slovenačkim pčelarima i proizvođačima pčelinjih proizvoda naneo veliku štetu, upozorava "Večer", napominjući da se protiv takvih pojava treba energičnije boriti.
 
Slovenački pčelari su uz podršku vlade pre dve godine predložili proglašenje svetskog dana pčela, a prema procenama slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, UN bi tu odluku trebalo da donese krajem ove godine, piše "Večer".
 
List dodaje da pčele i njihova zaštita imaju veliki ekonomski potencijal, ne samo u poljoprivredi nego i u drugim granama, na primer u turizmu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.