Komarci pamte ko je pokušao da ih ubije

Teranje komaraca rukom ipak može biti dobra metoda odbrane od tog insekta, čak i ako ga ne pogodimo, otkrivaju naučnici.
Komarci pamte ko je pokušao da ih ubije
Foto: Pixabay
Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Current Biology", čini se da komarci pamte ko je pokušao da ih ubije. Insekt povezuje miris čoveka s lošim iskustvom, pa pokušava da ga izbegne ako je to moguće. 
 
Grupa istraživača predvođena biologom Džefrije Rajfelom sa Univerziteta Vašington u Sijetlu tvrdi kako komarci ne biraju slučajno svoje žrtve nego traže određene tipove. Tako kalifornijska vrsta Culex tarsalis, koja je srodna učestalom Culex pipiensu, leti većinom napada ptice, a zimi sisare. 
 
U laboratorijskim eksperimentima sa ženkom Aedesa aegyptia, istraživači su kombinovali mirise, uključujući one ljudske, s neugodnim iskustvima šokova i vibracija. 
 
Oko 24 sata kasnije isti komarci su ispitani u olfaktometru, uređaju za merenje mirisa. Komarci su imali izbor između mirisa ranije preferiranog ljudskog tela i kontrolnog mirisa. Insekti su izbegavali poznati miris što je znak da se sećaju neugodnog iskustva od prethodnog dana. 
 
"Jednom kad su komarci naučili mirise na 'težak' način, ti mirisi su u njima izazvali odbojne reakcije na isti način kao što su odgovorili na miris jednog od najuspešnijih repelenta", istaknuo je Rajfel. "Štaviše, komarci danima pamte miris. Shvativši kako komarci donose odluke o tome koga napasti i šta utiče na to ponašanje, mi možemo bolje da shvatimo gene i neuronske temelje tog ponašanja. To bi moglo dovesti do delotvornijih alata za kontrolu komaraca."
 
Kao i kod ljudi, u procesu učenja važnu ulogu igra dopamin. Oni komarci koji zbog genetskih mutacija ne mogu da proizvedu taj neurotransmiter imali su poteškoća u procesu učenja. 
 
Međutim, naučnici upozoravaju da je borba čoveka i komaraca daleko od kraja. 
 
"Nažalost, ne postoji način da shvatimo šta tačno komarca privlači određenim ljudima – pojedinci su sačinjeni od jedinstvenih molekularnih koktela koji uključuju kombinaciju više od 400 hemikalija", istakla je jedna od koautorka istraživanja.
  • Lala

    07.02.2018 19:59
    Crnjak
    Mora da i Vucic potice od nekog komarca, i on je stalno opsednut da ce ga neko koknuti ko zeca
  • Lajavi

    07.02.2018 19:38
    Ako je ovo tačno
    ja imam posla sa šizofrenim komarcima koji se konstantno vraćaju i pokušavaju da me unište svojim veeeelikim zubima bez obzira na moje uporno mlataranje rukama.

    Ovi naučnici bolje da rade nešto pametnije nego da se bave psihologijom komaraca.
  • Musa kesedzija

    07.02.2018 12:13
    Sladoled
    Jeste li vi ozbiljni ili se zezate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.