Kornjače pred izumiranjem, zbog globalnog zagrevanja rađaju se samo ženke

Zbog sve viših temperatura uskoro će se rađati samo ženske morske kornjače, prenosi "The Independent".
Kornjače pred izumiranjem, zbog globalnog zagrevanja rađaju se samo ženke
Foto: Pixabay
Pol kornjača zavisi od temperature tokom inkubacije, a na višim temperaturama razvijaju se samo ženke. Zbog toga svetski stručnjaci upozoravaju da bi celokupna populacija kornjača Velikog koralnog grebena kod Australije uskoro mogla da postane ženska.
 
Novim istraživanjem otkriveno je da su na nekim australijskim plažama gotovo sve mlade morske kornjače i 85 odsto odraslih ženskog pola. I na hladnijih plažama na jugu Australije izlegu se većinom ženke.
 
Vođa istraživanja, pomorski biolog Majkl Jensen, upozorio je da će, ako se takav trend nastavi, morske kornjače uskoro izumreti. Rekao je da su ovakva istraživanja izrazito važna jer nam daju uvid u budućnost vrste.
 
Naučnici su za potrebe istraživanja hvatali kornjače na njihovim hranilištima, identifikovali njihov pol i pomoću genetskih testova odredili njihovo mesto rođenja.
 
Populacije morskih kornjača, osim globalnog zagrevanja, desetkuje i sve veća koncentracija plastike u svetskim morima, koju kornjače zabunom smatraju hranom.
 
Dermot O’Gorman, vođa australijskog ogranka organizacije World Wide Fund for Nature (WWF), smatra da za morske kornjače još uvek postoji spas.
 
"Jedno od mogućih rešenja je rasprostiranje cerada preko gnezdilišta kako bi se snizile temperature u gnezdu i tako rađalo više mužjaka", kazao je.
 
Stiven Kornelijus iz WWF-a naglasio je da se radi o lančanoj reakciji uzrokovanoj globalnim zagrevanjem i naglasio da je za spasavanje morskih kornjača potrebna reakcija celog sveta.
 
"Iako nam se čini da su te kornjače na drugom kraju zemaljske kugle, smanjenje emisije ugljen-dioksida u, na primer Velikoj Britaniji, može odigrati važnu ulogu u ograničavanju uticaja globalnog zagrevanja na glavate kornjače i brojne druge morske vrste", kazao je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.