Uginuo najstariji orangutan na svetu

Najstariji sumatranski orangutan na svetu, po imenu Puan, uginuo je u 62. godini u australijskom zoo vrtu "Perth Zoo".
Puan, ženka koju su čuvari zoološkog vrta nazivali "velikom starom damom", uspavana je sinoć zbog zdravstvenih komplikacija.
 
Iza nje su ostala 54 potomka, od čega su 11 orangutana njena deca koja su raspoređena širom Amerike i Evrope. Ostalo su njeni unuci i praunuci. Neki od njih čak su oslobođeni u sumatranskim šumama.
 
Puan je bila u zoološkom vrtu od 1968. godine i službeno je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, 2016. proglašena najstarijom u svojoj vrsti. Ova ženka orangutana rođena je u džungli na ostrvu Sumatra 1956. godine. 
 
"Toliko toga je uradila za preživljavanje svoje vrste", rekao je Holi Tompson, supervizor zoološkog vrta "Perth Zoo".
 
Sumatranski orangutani su kritično ugrožene vrste orangutana koji su od 2000. stavljeni na IUCN-ov crveni popis zbog seče šuma i širenja plantaža palminog ulja. Ove vrste retko dožive 50 godina. 
 
Sudeći prema podacima iz Fonda "World Wildlife", samo 14.600 sumatranskih oranguta danas živi na Zemlji.
  • Nada

    19.06.2018 15:51
    Počivaj
    U miru velika stara damo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.