VIDEO: Prvo mladunče zmije iz ere dinosaurusa pronađeno u ćilibaru

Grupa naučnika pronašla je u Mjanmaru prvo mladunče zmije u fosilizovanom obliku u ćilibaru s veoma očuvanom koštanom strukturom, prenosi "National Geographic".
Fosil je star otprilike 99 miliona godina. To je najstarija zmija ikad pronađena u šumovitom okruženju.
 
"Niko nikad nije video fosilizovano mladunče zmije. Zaista je čudesno da je ovaj primerak star skoro sto miliona godina", navodi koautor istraživanja Majkl Kaldvel, stručnjak za fosilizovane reptile na Univerzitetu Alberta u Edmontonu u Kanadi. "Nije jasno da li su te rane zmije rađale mlade, što je čest slučaj kod današnjih zmija, ili su legle jaja. Ali, s obzirom na veličinu i razvojni stadijum ovog fosila, sasvim sigurno se radi o mladunčetu odnosno tek rođenoj zmiji", dodaje Kaldvel. 
 
Još jedan deo ćilibara, takođe pronađen u rudnicima u Mjanmaru (Burma), verovatno sadrži komadić zmijske kože koji bi mogao da pripada odrasloj jedinki ovog fosila ili nekoj drugoj vrsti koja je živela u to doba. 
 
Istraživači nisu sasvim sigurni da li se radi o zmijskoj koži, ali veličina, oblik i raspored ljuski upućuju na to. Ako se ta pretpostavka pokaže ispravnom, to će takođe biti prvi komad zmijske kože ikad pronađen u ćilibaru. 
 
Skeniranje zmija
 
Vođa istraživanja Lida Ksing, s Kineskog univerziteta za geonauke, navodi da su kod istraživanja uzoraka koristili napredne rendgenske skenere koji su im pomogli da stvore vrlo detaljan trodimenzionalni model anatomije fosila. 
 
Budući da je duga tek oko pet centimetara, zmiju je bilo jako teško jasno uočiti golim okom, ali rendgenski snimci omogućili su timu da pažljivo prouči oblik i položaj kostiju zmije, što uključuje i impresivnih 97 pršljenova. 
 
"Postoji niz dobro očuvanih fosilizovanih zmija starih otprilike kao ova, ali sve one potiču s Mediterana pa se za njih veruje da se radi o vodenim životinjama. Ovaj fosil dolazi sa kopnenog područja i liči na kopnene zmije", navodi paleontolog Džon Skenlon sa Univerziteta Novi Južni Vels u Sidneju.  
 
Mladunčetu zmije nedostaje lobanja, pomoću koje bi naučnici mogli da dobiju mnogo više informacija o njegovom staništu, prehrambenim navikama i odnosima prema drugim zmijama, dodaje Skenlon. Ipak, pronalazak jedne takve zmije u ćilibaru u Burmi znači da se verovatno može pronaći još takvih primeraka. 
 
"Svakako ćemo nastaviti da tražimo, ne samo u ćilibaru nego i u Mongoliji i na drugim mestima do kojih su rođaci ove zmije mogli da dođu", zaključuje Skenlon. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.