Novo otkriće možda omogući da se zubi sami popravljaju

Naučnici tvrde da bi zubi uz pomoć leka Tideglusib mogli da "popravljaju" sami sebe na način koji bi eliminisao potrebu za plombama, piše Bi-Bi-Si.
Istraživački tim s Kings koledža u Londonu pokazao je da taj lek, kojim se inače tretiraju oboleli od demencije, može pokrenuti ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe. Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljenog Tideglusibom koji bi se umetnuo u karijes.
 
Studija objavljena u časopis "Sajens riports" pokazala je da je taj proces doveo do "potpunog i uspešnog prirodnog popravljanja" zuba. Tideglusib je stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi što je dovelo do regeneracije 0,13-milimetarskih rupa u mišjim zubima. "Ključna stvar je to što je sunđer biorazgradiv", rekao je profesor Pol Šarp. Prostor u kojem stoji sunđer se za vreme regeneracije dentina do te mere napuni mineralima da nakon tretmana ne ostane ništa što se u budućnosti može pokvariti.
 
Istraživački tim će sada pokušati da utvrdi mogu li se njihovom metodom popraviti i veće rupe. Šarp je dodao da bi ovaj način lečenja zuba uskoro mogao biti i komercijalno dostupan. "Nadamo se da bi se mogao naći na tržištu za tri do pet godina. Ovde nije reč o do te mere dugoročnom projektu", pojasnio je Šarp.
 
U regenerativnoj medicini postoji bojazan da bi rapidno deljenje ćelija moglo dovesti do razvoja raka, ali je ovaj lek, tvrde stručnjaci, već testiran kao moguća terapija za pacijente koji boluju od demencije. "Sigurnost leka je proverena na mnogo većim koncentracijama pa se nadamo da imamo dobitnu kombinaciju", zaključio je Šarp.
  • Aleksandar Radović

    18.01.2017 14:44
    Pasta zube
    Zbog svojstava koje Aloja vera poseduje njeno delovanje je još važnije kada deluje unutar našeg organizma, na taj način kao prvo dezinfikuje našu usnu duplju, a tokom pranja zuba hraljivi elementi same Aloje se ugradjuju u mikropore na našim zubima i čuvaju zdravlje naših zuba iznutra, od živca, korena ka spolja.
    Pasta za zube je formulisana je tako da može cela porodica da je koristi, sadrži u sebi samo visoko kvalitetne sirovine, laboratorijski ispitane. https://alojavera.wordpress.com
  • Novosadjanin

    10.01.2017 14:26
    svaka cast
    Granice medicine se iz godine u godinu znacajno pomeraju, a ovde bi ljudi lecili sve rakijom i lukom i za vakcine smatraju da su zle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.