Činjenice o organskoj hrani o kojima se ćuti

Organska, zelena, ugljenično-neutralna, sveža, lokalna, sve su to reči kojom se opisuje hrana koja je postala ogroman hit u zapadnim dielovima sveta, ali i vrlo unosna industrija.
Ukoliko je kupujete i mislite da time radite bolje za svoje zdravlje i samu planetu, razmislite ponovo, upozoravaju stručnjaci iz Nju Sajentista. Naime, oni navode dokazane činjenice koje organsku hranu prikazuju u veoma drugačijem svetlu.
 
Kupovine lokalne hrane smanjuje "otisak ugljenika" (emisija ugljen dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku) 
 
Pojam ugljenični otisak, ili još poznatiji po svom engleskom nazivu carbon footprint, mera je za ukupnu količinu gasova staklene baste, čiju emisiju neka osoba, kompanija, događaj ili proizvod uzrokuju, direktno ili indirektno. Iako proizvođači i distributeri organske hrane popularišu ideju kako kupovina hrane kod lokalnih trgovaca ostavlja mali ugljenični otisak, realnost je ta da se količina gasova staklene baste, koju proizvode grejani staklenici za hranu nije ništa bolja od ugljeničnog otiska koji ostavljaju avioni koji lete širom sveta. 
 
Organska hrana je zdravija 
 
Iako postoji 30 odsto manja verovatnoća da je zagađena pesticidima nego neorganska hrana, organska hrana ipak sadrži hemikalije, potvrdili su američki naučnici sa Univerziteta Stenford koji su proučili zaključke 237 prethodnihh studija. Uprkos uvreženom mišljenju da je organska hrana zdravija od neorganski uzgojene, naučnici tvrde da za to nema dokaza. Ni povrće ni voće kao ni meso iz organskog uzgoja nije bogatije vitaminima i hranjivim materijama od neorganske hrane. 
 
Naučnici su takođe otkrili da organski uzgojena hrana sadrži više azota, ali tvrde da je to najverovatnije posledica drukgačijeg đubriva i stepena zrelosti voća i povrća. Osim toga, organsko mleko i piletina sadrže više omega-3 masnih kiselina, ali to je potvrdilo tek mali broj studija, pa ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je ono zdravije od neorganskog, istakli su. 
 
“Ljudi bi trebalo da jedu više voća i povrća bez obzira na to kako je uzgojeno", objasnila je autorka istraživanja Kristal Smit-Spangler. Ovo istraživanje izazvalo je niz kritika američkog udruženja Soil, inače promotora organske hrane, koji tvrde kako kod hrane neorganskog porekla, naročito piletine postoji tri puta veći rizik od bakterija otpornih na antibiotike nego kod organski uzgojene hrane. 
 
Organske farme su dobre za bioraznolikost 
 
Čim vide da na nečemu piše "organsko", ljudi pogrešno pretpostavljaju da je reč o proizvodima bez pesticida, a samim tim i sinonimom za nešto zdravo. Činjenica je da je zbog nedostatka hemijskog inženjerstva, uobičajenih postupaka uzgoja kao i korišćenja pesticida za odbijanje parazita, u organskoj su proizvodnji potrebne veće količine zemlje kako bi se ostvarivao dovoljan urod i prihodi. Zagovornici organske hrane tvrde da to stvara veću biološku raznolikost. Ali, sve se češće događa da organski uzgoj ugrožava prirodu. Na primer, u tropskim krajevima velike bio-farme su počele da zadiru u područje prašuma, što sve češće rezultira njihovom sečom.
  • ewfe

    14.02.2017 12:05
    bioraznolikost? srsly?
  • Vlada

    14.02.2017 10:41
    ---
    1. Upoređivati "otisak ugljenika" organski proizvedene hrane sa avionima koji lete širom sveta umesto sa hranom uzgojenom na konvencionalan način, prosto je namerni bezobrazluk.
    2. Hemija, dakle pesticidi, herbicidi, fungicidi i ostale ubice u organski proizvedenoj hrani posledica su prethodnog ubijanja zemljišta usvojenim načinom uzgoja - upotrebom otrova.
    3. Neistina je da hrana uzgojena na organski i konvencionalan način imaju iste količine minerala i vitamina. U organskom pristupu uzgaja se kvalitetno zemljište, pa voće i povrće imaju šta da unesu u svoje plodove, za razliku od konvencionalnog uzgoja koji je po pravilu visokointenzivan i ubija zemljište iscrpljivanjem.
    4. Činjenica je da mnogi uzgojivači zloupotrebljavaju "organski" pristup i zaista uništavaju prirodum, varaju i lažu. Ali to su prevaranti, a ne vredni i pošteni uzgajivači.
    5. Pametan uzgajivač, pre svega uzgaja kvalitetno zemljište pa su posledica toga zdrava, tj. "organska" hrana puna onoga što biljci i nama treba - minerali, vitamini, makro i mikroelementi.
    p.s. ne nasedajte idiotskim tekstovima, sumnjajte u sve što vam se nudi, pa i u "organski" uzgojenu hranu, svet je put budala i prevaranata.
  • Limanac

    14.02.2017 09:57
    trovači
    Jadan pokušaj odbrane hemijskih koncerna - u tekstu nema ni jedan odgovor na jedino pitanje koje mene i moju porodicu interesuje: ko me žestoko truje hemikalijama...i dalje ostaje odgovor da je to, na žalost, klasična poljoprivreda a organska malo ili nimalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.