Od raka jajnika svake godine oboli 700 žena u Srbiji

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 700 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života.
To je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađa žene, a prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera, rečeno je danas u Institutu za onkologiju. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću.
 
Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da utiču na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija – približno 10 odsto do 15 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena.
 
U poslednjih godinu dana na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije ciljano je testirano više od 50 žena kojima je već dijagnostikovan rak jajnika, od kojih 11 ima pozitivne rezultate, odnosno BRCA mutirani karcinom jajnika, a njih 7 se već nalazi na savremenoj personalizovanoj terapiji održavanja.
 
Rani znaci i simptomi raka jajnika su nespecifični pa se bolest uglavnom otkriva u odmakloj fazi. Nespecifični simptomi na koje treba obratiti pažnju su oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, osećaj sitosti odmah po započetom obroku, često i naglo mokrenje, bol u toku seksualnog odnosa i zatvor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.