Svaka treća beba u Srbiji ima kvarne zube

Više od 35 odsto beba u Srbiji do druge godine već ima pokvarene tek iznikle zube, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja.
Svaka treća beba u Srbiji ima kvarne zube
Foto: Pixabay

Roditelji često ne kreću na vreme s higijenom usta i zuba kod dece, što dovodi do užasavajuće statistike. Ova vrsta oboljenja naziva se i karijes ranog detinjstva, veoma brzo napreduje i ukoliko se ništa ne preduzme, dovodi do razaranja zuba.

Dečji stomatolog prof. dr Jovan Vojinović kaže za "Kurir" da su uzroci pojave karijesa kod beba i male dece nepravilna ishrana bogata rastvorljivim šećerima i odsustvom pravilnog i redovnog čišćenja zuba.

"Ponekad i samo dojenje, ako je često i ako je kombinovano s prehranom bogatom rastvorljivim i lepljivim šećerima, može da uzrokuje rano obolevanje zuba. Pojedina deca imaju veću sklonost za brz razvoj karijesa jer su zubi manje otporni. To može da bude posledica nedostatka pojedinih vitamina ili oboljenja i poremećaja u toku trudnoće ili u prvim mesecima života, zbog čega je izgrađena manje kvalitetna zubna gleđ."

On ističe da je značajno da se prvi pregled uradi neposredno po nicanju zuba, a da je isto tako važno odmah započeti sa čišćenjem zuba.

"Razvoj karijesa kod beba i male dece može se lako sprečiti, a u početnim stadijumima bolesti zub se može u potpunosti oporaviti. Zbog toga je izuzetno važno prepoznati prve znake. Često i stomatolozi zanemaruju te prve znake i omalovažavaju ih tvrdnjama da se mlećni zubi ne leče."

Ako stomatolog tvrdi da to nije važno, treba potražiti druog - ističe doktor. On navodi da ukoliko se na vreme ne reaguje na mestima belih mrlja, zubna gleđ puca i stvaraju se defekti, koji mogu veoma brzo da se šire.

"Ako dođe do infekcije zuba usled brzog i obimnog topljenja, trošenja i lomljenja gleđi i dentina, zub se mora izvaditi. Prvi znak uznapredovale infekcije je pojava ispupčenja na desnimau predelu korena zuba. Može doći i do otoka, praćenog bolom i povišenom temperaturom."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.