Kraći san u detinjstvu skraćuje život

Kratak san u dečijem dobu skraćuje život, upozoravaju naučnici univerziteta Prinston nakon obimnog istraživanja.
Istraživanje je sprovedeno na 1.500 porodica od 1998. godine. Naučnici sa Univerziteta Prinston u SAD utvrdili su da san dug sedam do osam časova dnevno u detinjstvu dovodi do značajnog smanjenja telomera i do ranog odumiranja ćelija. 
 
Telomeri su oblasti na krajevima hromozoma koji se nalaze u svakoj ćeliji. Pri svakom deljenju oni postaju sve kraći, dok na kraju ne budu toliko mali da jednostavno ne mogu dalje da se dele. U tom slučaju ćelija umire, navedeno je u članku objavljenom u "Pedijatrijskom žurnalu". 
 
Pre izvesnog vremena otkriveno je da se dužina telomera ne smanjuje samo sa godinama, već i od stresa, depresije i loše ishrane. Ispostavilo se da dužina sna u detinjstvu utiče na smanjenje dužine telomera - što dete manje spava, kraća je dužina tog segmenta hromozoma u odraslom dobu. U proseku, razlika je 1,5 odsto. Istovremeno, to ne utiče u celini na zdravlje deteta. 
 
Naučnici još ne mogu sa sigurnošću da kažu da li proces može da se preokrene, ukoliko bi se dete vratilo na poštovanje dnevnog režima i desetočasovni san, prenosi "Sputnjik".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.