Alkohol ostećuje matične ćelije i izaziva rak

Unosom alkohola u telu nastaje štetna hemikalija koja može trajno da ošteti DNK matičnih ćelija, čime se povećava rizik od nastanka raka, zaključak je istraživanja britanskih naučnika.
Alkohol ostećuje matične ćelije i izaziva rak
Foto: Pixabay
"Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim ćelijama. Iako se neka oštećenja događaju slučajno, naši nalazi ukazuju na to da unošenje alkohola povećava rizik od takvog vrsta oštećenja", rekao je profesor molekularne biologije Ketan Patel, jedan od vodećih istraživača. 
 
Istraživanje je sprovedeno na miševima, a naučnici su koristili analizu hromozoma i sekvenciranje DNK prilikom utvrđivanja štete nastale acetaldehidom, štetnom supstancom koja nastaje kada organizam razgrađuje alkohol. 
 
Miševima je davan razređen alkohol, nakon čega je procenjivan uticaj alkohola na DNK životinja. Nalazi ukazuju na to da acetaldehid može da prekine i ošteti DNK unutar matičnih ćelija, čime se trajno menja DNK sekvenca u tim ćelijama. 
 
Nalazi istraživanja pružaju detaljniji uvid u načine na koje alkohol uvećava rizik od pojave raka dojke, creva i pet drugih vrsta raka. 
 
Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene ogranizacije klasifikuje alkohol kao kancerogen prve grupe pozivajući se na "ubedljive dokaze" da alkohol izaziva rak u ljudskom organizmu.
  • Konkvistador

    05.01.2018 13:37
    @Novosadjanka: Rimljani su u proseku ziveli 31. godinu ;) Nisu imali vremena da obole od raka od silnih drugih bolesti. Malo razmisli pre nego sto lupis glup komentar.
  • Novosadjanka

    04.01.2018 22:01
    Alkohol se pio hiljadama godina unazad... a rako je bolest novog doba! Sta bi Rimljani rekli na ovo????? Smesno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).