Rizik od oboljevanja veći nakon odstranjivanja materice

Kod žena koje su bile podvrgnute hirurškom uklanjanju materice ili histerektomiji zabeležen je veći rizik za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, čak i u slučajevima kada se ne obavi adneksektomija ili odstranjenje jajnika, upozoravaju američki naučnici.
Rizik od oboljevanja veći nakon odstranjivanja materice
Foto: Pixabay
U članku objavljenom u stručnom časopisu "Menopause" naučnici s klinike Mejo u Minesoti upozoravaju da je rizik veći ako se zahvat obavi pre 35. godine života.
 
Oni su pratili zdravstveno stanje više od 2.000 žena koje su podvrgnute ovoj operaciji. Podsetili su da se očuvanjem jajnika odlaže preuranjena pojava menopauze.
 
U odnosu na žene iz Minesote koje nisu podvrgnute ovoj operaciji, kod bivših pacijentkinja primećen je nešto veći rizik od razvoja lošeg holesterola, hipertenzije, gojaznosti, srčane aritmije i bolesti koronarnih arterija, tvrde američki naučnici.
 
Dvadeset godina nakon hirurškog zahvata rizik od povećanog krvnog pritiska kod njih je iznosio 13 odsto, a od koronarnih bolesti 30 odsto.
 
Pokazalo se da je rizik kod žena operisanih pre 35. godine života bio još veći. Mogućnost srčane slabosti kod njih je bila povećana za 4,6 puta, mogućnost za razvoj koronarnih bolesti za dva i po puta, a primećeno je i očvršćavanje i suženje arterija, u poređenju sa ženama koje nisu podvrgnute zahvatu.
 
"Reč je o najpotpunijim dosad raspoloživim podacima koji upućuju na to da histerektomija dugoročno nosi rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, čak i kada se očuvaju jajnici", rekla je ginekolog Šenon Tomaso sa klinike Mejo. "Histerektomija je drugi po učestalosti veliki hirurški zahvat koji se radi kod žena širom sveta, a razlozi su benigni i maligni", podsetila je doktorka.
 
U Sjedinjenim Državama svake godine se obavi 400.000 histerektomija, najčešće zbog bolnih benignih izraslina, fibroida ili mioma materice, zbog neuravnoteženog menstrualnog ciklusa, zbog spuštanja materice i zbog endometrioze, kada je žlezdano tkivo materice van endometrija, bilo gde u telu.
 
Zahvat se obavlja i u slučaju pojave zloćudnog tumora uterusa ili genetskih predispozicija na tu vrstu karcinoma. Ako je moguće, tokom operacije se ne odstranjuju jajnici, jer su istraživanja pokazala da to povećava rizik od hroničnih bolesti i od preuranjene smrti.
  • Biserka

    17.04.2024 07:12
    Za Dusicu...
    Ja sam se isto pre dve god.operisala,izvadili matericu ,Levi jajnik I Levi jajovod. Dusica je spominjala krv na papiru prilikom mokrenja. Ista stvar samo što su meni pronasli kancer na besici. Proveri besiku za svaki slucaj. Veliki pozdrav.
  • Branislava Mihajlovi

    10.03.2024 23:32
    pitanje
    Operisana sam totalna histeroktomija 25.8 i rana zarazena Eserihijom.Isti dan na otpustu,nakon 2 sata porastao mi je stomak i procurela rana.10 dana sam isla na ispiranje stomaka,ali 6 meseci imam bolove u donjem stomaku.Posetila i urologa jer je i besika odmah dizana,i kao sve je ok.Zanima me razlog naglog rasta stomaka.Trenutno je kao trudnici pred porodjaj.Molim pomoc u odgovoru
  • Erna

    13.02.2024 20:44
    Molba
    Operisana sam 23 januara izvadjena materica i jajnici laparaskopski sutradan sam odma izasla ali mi još uvek boli stomak, teze mokrim i još uvek imam braon iscedak da li je to normalno. Čekam patološki nalaz i ultrazvuk. Molim savet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.