Na transplantaciju organa uskoro i u Italiju

Pacijenti iz Srbije ubuduće će transplantaciju moći da urade i u Italiji, predviđeno je protokolom o saradnji koji ovih dana treba da potpišu ministarstva zdravlja dve zemlje, odnosno Uprava za biomedicinu Srbije i Nacionalni centra za transplantaciju Italije.
Na transplantaciju organa uskoro i u Italiju
Foto: Pixabay
Predviđeno je da godišnje 10 pacijenata iz Srbije mogu biti stavljeni na listu čekanja na redovan program i još četiri pacijenta kojima je neophodna hitna transplantacija. Troškove transplantacije snosiće Republički fond za zdravstveno osiguranje.
 
Protokol predviđa i obuku za zdravstvene radnike koji su uključeni u program transplantacije, organizacije ekspertskih poseta, kao i zajedničke susrete koji će se održavati bar jednom godišnje.
 
Srbija je prošle godine probno, na godinu dana, primljena i u Evropsku mrežu za razmenu organa Eurotransplant, a da bi postala stalni član te organizacije neophodno je da ispuni određene uslove.
 
Organizaciju Eurotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Madjarska, Austrija i Slovenija i za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.