Vitamin D i vitamin C zajedno bolje štite od vakcine protiv gripa

Hranljive sastojke neophodne našem organizmu teško je obezbediti, jer hrana danas sadrži od 30 do 50 odsto manje tih potrebnih sastojaka nego pre 60 godina.

Razlozi su to što je zemlja ispošćena zbog agrotehničkih mera, zatim to što prođe puno vremena pre nego što ubrano voće i povrće dospe na trpezu, termička i industrijska obrada hrane takođe smanjuje količinu hranljivih sastojaka, a kada hranu odložimo u zamrzivač njihova količina se smanjuje i za 70 odsto.

Zbog svega toga, optimalan nivo hranljivih sastojaka može se obezbediti dodacima ishrani.

CaliVita international je međunarodna kompanija koja proizvodi dodatke ishrani, koja prihvata i primenjuje principe ortomolekularne nutritivne medicine. Kako kaže doktorka Amalija Tarnocki, to je mlada grana akademske i alternativne tj. integrativne medicine koja zastupa da unos odgovarajućih količina hrane i dodataka ishrani može da očuva zdravlje i da spreči i leči bolesti.

Ortomolekularna medicina tvrdi da nedostatak mikrohranljivih sastojaka vodi u bolest. Dakle, ono što nedostaje u organizmu, ako se unosi u potrebnim količinama može da sačuva zdravlje.

"Na primer, nedostatak vitamina D, osim osteoporoze, dovodi i do slabosti imunog sistema, a u krajnjoj liniji može dovesti i do maligne bolesti. Ako nema dovoljno gvožđa, osim toga što postoji anemija, postoji i slabost DNK, dok nedostatak antioksidanasa – polifenola vodi u artritis. Minerali kao što su cink i selen veoma su važni kao antioksidansi, ali su i važni gradivni elementi u našem organizmu i njihov nedostatak dovodi do slabosti imunog sistema. Često čujemo da zbog bombardovanja imamo povećanje učestalosti malignih bolesti, a ne govori se o tome da nedostatak mikrohranljivih sastojaka utiče na stabilnost DNK, a u tom slučaju je šansa za pojavu maligniteta i raznih hroničnih bolesti veća", objašnjava dr Tarnocki.    

Zagađenje vazduha i vode takođe utiče na zdravlje, podstiče u organizmu stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i tkiva, što vodi do starenja organizma i bolesti. Ako ima dovoljno hranljivih sastojaka tada se organizam bolje štiti.  

Prema rečima naše sagovornice, ono osnovno što svakodnevno treba svima, od novorođenčeta do duboke starosti, jesu vitamin C, multivitaminsko-mineralni dodaci i vitamin D.

CaliVita international ima sedam različitih preparata vitamina C, koji je važan zaštitnik organizma. Oni su prirodnog porekla i sa produženim dejstvom. U ponudi su preparati sa različitim količinama vitamina, za decu su tu tabletice koje se žvaću, a postoji i tečni vitamin C koji se takođe može davati deci.

“Korisnici često pitaju da li mogu da koriste C vitamin ako imaju problema sa želucem. Mogu, zbog savremene tehnologije proizvodnje koja stvara na tabletama određenu opnu da bi mogle da prođu kroz želudac i u crevima se oslobađaju tog zaštitnog sloja i postepeno upijaju”, navodi dr Tarnocki.

Ako ima dovoljno vitamina D onda imuni sistem bolje funkcioniše. Najnovija istraživanja su pokazala da vitamin D zajedno sa C vitaminom bolje štiti od vakcine protiv gripa. Milijarda ljudi u svetu ima nedostatak ovog vitamina zbog njegovog komplikovanog metabolizma. U današnje vreme preporučuju se veće dnevne količine, više od 400-600 IJ što je bila ranija preporuka Svetske zdravstvene organizacije i mnoge zemlje u našoj okolini su već donele preporuke da je ta količina mala i da je potrebno koristiti veće količine ovog vitamina.

Preparati D vitamina CaliVite sadrže vitamin D3 koji organizam najbolje prihvata, poreklom iz jetre bakalara i postoje dva oblika – u kapima i u kapsulama.

Što se multivitamina tiče, u ponudi su veoma dobre kombinacije vitamina i minerala – za decu, za mlade, trudnice, starije osobe, žene u menopauzi, kao i multivitaminski kompleksi po krvnim grupama, jer svaka krvna grupa ima određen specifičan nedostatak hranljivih sastojaka i ovi preparati su tome prilagođeni.  

CaliVita international postoji 26 godina, a u Srbiji je prisutna 20 godina. Propagira zdrav način života, pravilnu ishranu, fizičku aktivnost koja doprinosi dobrom zdravlju, pozitivan stav u životu, korišćenje zdrave vode i dodataka ishrani.

U ponudi ima više od 100 preparata. Svi proizvodi su prirodnog porekla, proizvedeni vrhunskom tehnologijom, biljke od kojih se dobijaju su sa autohtonog područja, npr. rodiola rozea je iz Sibira, noni je iz Polinezije, mačija kandža iz Perua. Dodaci ishrani su kombinovani, a sastojci su u skladnom odnosu da bi se koristio međusobni uticaj koji pojačava njihovo dejstvo.

Minerali u njima su u heliranom obliku u kojem organizam može najbolje da ih iskoristi – nije svejedno da li će neko koristiti magnezijum u šumećim tabletama ili onaj kakav se nalazi u ovim preparatima. Dodaci su sa produženim dejstvom, 12 do 24 sata traje njihovo upijanje i distribucija u organizmu. Imaju brojne međunarodne sertifikate, neki od njih su jedinstveni na tržištu, a postoje i organski proizvodi koji sadrže organski odgajane biljke (organik noni, organik asai, zen tonik...).

Više informacija o svim njihovim proizvodima možete pronaći OVDE.

Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 o značaju dodataka ishrani za očuvanje zdravlja možete poslušati i na ovom mestu.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.