Ispijanje vrućeg čaja povećava rizik od raka jednjaka

Ispijanje vrućeg čaja može povećati rizik od oboljevanja od raka jednjaka, posebno ako mnogo konzumirate alkohol ili ste pušač, tvrdi se u novoj studiji koju su uradili kineski naučnici.
Ispijanje vrućeg čaja povećava rizik od raka jednjaka
Foto: Pixabay
Rizik je velik i za osobe koje ne konzumiraju alkohol i cigarete. Ispijanje čaja toplijeg od 65 stepeni, povećava rizik od raka jednjaka za pet odsto.
 
Naučnici su istakli kako postoji logično objašnjenje jer vruć čaj može izazvati opekotine na jednjaku koja organizam štiti od štetnih toksina. 
 
Ova vrsta raka pogađa najviše ljude u dobi između 60 i 70 godina, a muškarci su rizičnija grupa. U ranoj fazi nema simptoma, ali kako raste pojavljuju se poteškoće u gutanju, poremećaj varenja ili žgaravica, gubitak apetita i težine, bol u gornjem delu stomaka, grudima ili leđima.
 
Istraživanje je zasnovano na medicinskim dijagnozama 456.155 kineskih žena i muškaraca u dobi od 30 do 79 godina čije su stanje istraživači pratili 9,2 godine. Studija je objavljena u žurnalu "Annals of Internal Medicine".
 
Istraživači ističu da zbog ovoga ne treba da prestanete da pijete čaj jer je zdrav, ali pazite da bude temperature manje od 65 stepeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.