Istraživanje: E-cigarete nemaju negativan uticaj na zdravlje

Dvogodišnje kliničko ispitivanje je pokazalo da redovna upotreba elektronskih cigareta nema negativan uticaj na zdravlje korisnika, saopštila je kompanija Imperial Brands.
Istraživanje: E-cigarete nemaju negativan uticaj na zdravlje
Foto: Pixabay
Tako E-cigarete, kako je navedeno, dobijaju novu naučnu potvrdu smanjenog rizika po zdravlje ljudi.
 
Kompanija Fontem Ventures, članica Imperial grupacije, sprovela je dvogodišnje kliničko ispitivanje o uticaju elektronskih cigareta na zdravlje potrošača. Novo istraživanje objavljeno u februarskom izdanju časopisa "Regulatorna toksikologija i farmakologija" ne pokazuje negativan uticaj redovne upotrebe elektronskih cigareta na zdravlje korisnika.
 
Studija pod nazivom "Evaluacija sigurnosnog profila elektronskih proizvoda na paru koje su pušači koristili dve godine" uključivala je 209 volontera - korisnika elektronske cigarete zatvorenog sistema u trajanju od 24 meseca.
 
Tokom istraživanja praćeni su negativni događaji, funkcija pluća, rezultati EKG-a, izlaganje nikotinu i sastojcima duvana.
 
Prema rečima direktora naučnih poslova kompanije Fontem Ventures Tanvir Valele, ta studija je pokazala da nakon dve godine kontinuirane upotrebe elektronskih cigareta nije bilo nikakvih znakova ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija kod korisnika.
 
Upotreba ovih proizvoda ni kod jednog od ispitanika nije dovela do povećanja telesne težine tokom trajanja studije, ali jeste dovela do smanjenja izloženosti nikotinskim derivatima.
 
"S obzirom na to da je reč o dvogodišnjoj studiji, klinički podaci daju mnogo jasniju sliku o dugotrajnim i potencijalnim implikacijama na zdravlje pušača", naveo je Valele.
 
Do sada je objavljen mali broj kliničkih studija koje su se bavile ovom temom, međutim indikativno je da gotovo sve imaju sličan zaključak - da elektronske cigarete sa nikotinom mogu pomoći pušačima da smanje ili zamene broj upotrebljenih konvencionalnih cigareta bez povećanja zdravstvenih rizika kada je reč o srednjoročnoj (dvogodišnjoj) upotrebi.
 
"Regulatorni organi država bi prilikom donošenja preporuka i zakona trebalo da imaju na umu rezultate studija koje pokazuju uticaj na zdravlje kod korisnika elektronskih cigareta", rekao je Valele. "Navedeno istraživanje sugeriše potrebu za daljim inovacijama, ali i potrebu za usklađivanjem kvaliteta prozvoda i standarda u proizvodnji elektronskih cigareta."
 
Zaključak studije je da se upotreba elektronskih cigareta do dve godine čini prihvatljivom alternativom za pušače, imajući na umu prednosti smanjenja izloženosti štetnim sastojcima duvanskog dima.
 
Podršku rezultatima navedene studije daju i najnoviji podaci nezavisnih eksperata Instituta za javno zdravlje Engleske (PHE) koji idu u korist korišćenju elektronskih cigareta.
 
Njihovi glavni zaključci, kojima po drugi put potvrđuju stavove iznete pre tri godine su: potpuni prelazak sa konvencionalnih cigareta na elektronske doprinosi značajnim zdravstvenim benefitima, upotreba elektronskih cigareta doprinosti padu upotrebe konvencionalnih cigareta širom Engleske, mnogi pušači neosnovano veruju da je elektronska cigareta podjednako štetna kao i konvencionalna iako oko 40 odsto pušača nije ni pokušalo da upotrebi elektronske cigarete.
 
Takođe, da manje od 10 odsto odraslih osoba shvata da većinu sastojaka koji su štetni po zdravlje ne izaziva nikotin, da je upotreba elektronskih cigareta u Velikoj Britaniji za poslednjih par godina povećana za nešto manje od tri miliona, zatim da dokazi ne podržavaju zabrinutost jednog dela javnosti da su elektronske cigarete put ka korišćenju cigareta od strane mladih (stopa broja pušača u Velikoj Britaniji i dalje opada, a redovna upotreba je retka).
 
Ovakvi stavovi Instituta za javno zdravlje Engleske dolaze samo nekoliko nedelja nakon objave Američke nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine, čiji zaključak je da se čini, na osnovu do sada dostupnih dokaza, da su elektronske cigarete verovatno manje štetne od cigareta sa zapaljivim duvanom.
 
"Naš novi pregled potkrepljuje zaključak da korišćenje elektronskih cigareta smanjuje za najmanje 95 odsto unos štetnih materija u organizam, kao i da osobe u okolini pušača izlaže zanemarljivo malom riziku. Pa ipak, više od polovine pušača ili lažno veruje da je vaping štetan podjednako kao i pušenje ili jednostavno ne zna. Nedopustivo je da hiljade pušača koji bi mogli da ostave konvencionalne cigarete uz pomoć elektronskih odlažu to usled lažnih strahova koji proističu iz neznanja", rekao je direktor za unapređenje zdravlja Instituta za javno zdravlje Engleske profesor Džon Nevton.
  • Lekar

    24.02.2018 18:33
    @inzenjer
    Hvala, pozdrav i vama. Eto, pogledajte i ostale komentare. Moj utisak je da je nas narod neverovatno lakomislen da mu cigarete nece naskoditi. Tako olako prihvataju i e-cigarete i iQON. Sta vrede skrininzi i rana terapija kada nam je svaki treci stanovnik pusac a 70% izlozeno dimu u kuci i kafeu/restoranu.
  • Neko

    20.02.2018 22:10
    Kod prelaska na e-cigarete je vazno:
    1. Odaberite aromu najslicniju klasicnoj cigareti, nista vockasto, mirisljavo itd.
    2. Krenite sa srednjom nikotinskom jacinom, pa ako treba uz mesanje sa slabijom ili jacom nadjite koja vam doza odgovara. Mesa se samo ista aroma naravno.
    3. Budite spremni da u pocetku nemate 100% 'dozivljaj'obucne cigarete
    4. Niposto ali nikako - ne kombinujte obicnu.i.e-cigaretu. Ili jednu, ili drugu...a najbolje nijednu ☺
  • Inzenjer

    20.02.2018 21:50
    @lekar
    Da se meni nije desavalo nesto slicno bio bih zabezeknut. Napisali ste, po meni, sasvim tacan, jasan, logican I koncizan (kratak) komentar i dobili 4 negativna I ijedan pozitivan odgovor. Neverovatno. Ili, na zalost, je to neka nasa slika.
    Bez obzira, pozdravljam, dobru volju I strucnost. Nema nam druge nego da pisemo I da mozda, poneko, pre ili kasnije, I razume nesto. Nisu nam samo politicari krivi.
    Pozdrav iz bela sveta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.