Izbegavajte pijuckanje čajeva i voćnih napitaka između obroka

Preterano konzumiranje kiselih namirnica kao što su voćni čajevi i voda s ukusom ili voće može biti štetno za zube, pokazala je britanska studija.
Izbegavajte pijuckanje čajeva i voćnih napitaka između obroka
Foto: Pixabay
Naučni tim iz londonskog The King's College-a otkrio je da ispijanje takvih pića između obroka i njihovo predugo pijenje povećava rizik od štete za zubnu gleđ. Istražujući prehrambene navike 300 ljudi , naučnici su ustanovili da se problem povećava kod onih koji više jedu kisele namirnice.
 
Voćni sokovi, voćni čajevi, dijetetska pića i pića sa mnogo šećera, kao i vode s ukusima su sve namirnice koje mogu izazvati 'pucanje gleđi'. Njihovo pijuckanje ili zadržavanje u ustima pre gutanja povećava rizik.
 
"Ako ih pijete duže vreme, više od pet minuta, ili ako se 'igrate' s hranom u ustima ili ako jedete komade voća duže vreme, a ne pojedete ih kao celo voće - sve te stvari mogu oštetiti vaše zube", kazala je vodeća autorka u ovom istraživanju dr Saoirse O'Toole. 
 

 

Objasnila je da, ako pojedete jabuku nakon ručka, treba da se čuvate i ne jedete ništa kiselo kasnije. "Ukoliko popijete čašu vina uveče, tada nemojte piti voćni čaj ujutru", objasnila je O'Toole i dodala kako je najvažnije balansirati namirnice u ishrani. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.