Kreme za dan i noć imaju različite uloge u nezi kože

Oni koji koriste kozmetiku redovno često se zapitaju zbog čega su potrebne dve kreme, dnevna i noćna, umesto samo jedne.
Kreme za dan i noć imaju različite uloge u nezi kože
Foto: Pixabay
Nemačka kozmetičarka Suzan Detlefs tvrdi da je njihova upotreba u vezi s bioritmom kože.
 
Premda mnogi misle da je korišćenje iste kreme za dan i noć savršeno rešenje za uštedu, stručnjaci upozoravaju da je reč o različitim sastojcima. Dobra dnevna krema sadrži zaštitu od štetnih ultraljubičastih zraka, te kožu štiti od uticaja stvari iz okoline, a može da se upotrebi i kao podloga za šminku.
 
"Krema koja se nanosi na dnevnoj bazi najčešće sadrži antioksidanse koji kožu štite od slobodnih radikala, te čuvaju lipide koji su neophodni kako bi ona izgradila svoj odbrambeni sastav", kaže Detlefs.
 
Krema koja se na kožu lica nanosi noću omogućuje regeneraciju kože i "popravlja" štetu nastalu tokom dnevnog izlaganja stvarima iz okoline.
 
"Noćna krema je nešto bogatije teksture od dnevne, ali ne nužno. Ima učinak protiv starenja koji stimuliše obnovu ćelija, vraća elastičnost i smanjuje pojavu bora. Noćne kreme neguju kožu lica, hidriraju je, pospešuju stvaranje kolagena, poboljšavaju cirkulaciju, zatežu kožu, obnavljaju ćelije kože i čine je mekšom", dodaje ona.
 
Tokom noći koža se priprema za oporavak i hidriranje, a jačanjem zaštitnog sloja kože krema koja se nanosi pre spavanja dugoročno ima veliku dobrobit za pore lica. No, ako se primenjuje tokom dana može stvoriti utisak masne kože.
 
Koža lica ima različite funkcije danju i noću. Danju ulaže više energije na zaštitu od stresa i drugih štetnih stvari, zbog čega dnevna krema povećava elastičnost i otpornost kože.
 
Pre nanošenja kreme na noćnu negu ključno je temeljno ukloniti šminku i nečistoću s lica. Tek tada noćna krema može delovati učinkovito.
  • Mile

    11.03.2018 18:33
    Odlicno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.