Prošle godine 69 pacijenata dobilo organe

U Srbiji je prošle godine 69 pacijenata dobilo novi organ zahvaljujući 31 donoru, izjavila je načelnica Odeljenja za transplantaciju srca Kliničkog centra Srbije Emilija Nestorović.
Prošle godine 69 pacijenata dobilo organe
Foto: Pixabay
"Prošle godine je urađeno sedam transplantacija srca, 14 transplantacija jetre i 48 bubrega. Godinu ranije imali smo samo 14 donora", rekla je Emilija Nestorović. Ove godine bilo je pet donora i dve transplantacije srca.
 
Doktorka Nestorović navela je da je cilj Srbije da postane punopravni član Eurotransplanta: "Uslov je deset donora na milion stanovnika, a mi smo se prošle godine maksimalno približili tom broju sa 4,5 donora na milion stanovnika. Ranijih godina bilo je manje od jednog donora na milion stanovnika".
 
Jedan donor može da spasi osam života, a na listi čekanja za transplantaciju trenutno je oko hiljadu pacijenata.
 
"Mi se već dugo godina borimo da dođemo na pravi put i objasnimo građanima šta znači doniranje organa. Najvažnija je informisanost pacijenata i stanovništva kako bi se razbile predrasude. Pokušavamo da na bazi pravih informacija svaki čovek donese pravu odluku", rekla je Nestorović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.