Kako pomeranje kazaljki utiče na zdravlje?

Stanovnici Srbije su sinoć pomerali kazaljke sata unapred i time prešli na letnje računanje vremena.
Kako pomeranje kazaljki utiče na zdravlje?
Foto: Pixabay
A osim što ćete i ove subote u martu manje spavati, sudeći prema studijama, imate ćete i više problema. 
 
Najpoznatiji svetski stručnjaci su, na godišnjoj konvenciji neurologa u SAD-u pre dve godine, ustanovili kako je stopa rizika od srčanog udara veća za osam odsto u prva dva dana od prelaska na letnje računanje vremena.
 
"Rizik od srčanog udara najveći je u jutarnjim satima", kaže dr Jori Ruuskanen sa Univerziteta u Turku, dodajući da, iako je mala, promena sata ipak pogađa celu naciju dva puta godišnje.
 
Poremećeni san često uzrokuje povišeni krvni pritisak i uzrokuje loše mentalno zdravlje, a to dalje vodi prema srčanom i moždanom udaru.
 
Pomeranje sata povezuje se i s više povreda na poslu, saobraćajnim udesima, ali i utiče na moralne odluke koje donosite u sledećih nekoliko dana, prenosi CNN. Razlozi su jasni: manjak sna, pospanost, usporeni refleksi, dekoncentracija, i sve ostalo što poremećen san vuče za sobom.
 
U prve tri nedelje od prelaska na letnje računanje vremena povećava se i rizik od pobačaja ženama koje su se podvrgnule veštačkoj oplodnji, kaže istraživanje objavljeno u "Chronobiology Internationalu".
 
Zbog svih posledica izazvanih pomeranjem sata, Evropski parlament predložio je ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.
 
Evropska komisija, koja bi takvu odluku trebalo da odobri, kaže kako prvi korak moraju napraviti države članice EU-a, dok one pak drže da je takva odgovornost u potpunosti na Komisiji.
 
I dok je Finska najglasnija članica EU-a koja želi da ukine pomeranje sata, mi ćemo i dalje nastaviti pasivno i tiho po svom.
  • Jogi Letač

    25.03.2018 11:37
    Opet na drugom mestu sam pročitao kako pomerenje časovnika pozitivno deluje na ljude. Uvek se mogu isticati one stvari koje nam idu u prilog i prećutkivati one koje baš ne idu u prilog nečega što želimo da proguramo. A činjenica je da se prirodne pojave kao što je svitanje i zalazak sunca dešavaju po pravilima koje opisuje nebeska mehanika, a nikakvi zakoni i uredbe ne mogu to da promene.
  • Aradjanka

    25.03.2018 10:53
    Ili da svaki 24-og pomere na 5. u mesecu (tad mi je plata) il da batale ovu glupost!!
  • Davor

    25.03.2018 10:32
    Nikako. To bi značilo da neko ko ima tako strahovite posledice zbog pomeranja kazaljki na časovniku ne može da ide na duge letove zbog džet-lega. Besmislica. Možda nije baš prijatno, ali ne treba praviti slona od komarca.

    Ne sumnjam da hipersenzibilne osobe imaju problem, ali one inače imaju problem, prvenstveno same sa sobom. I predsobljem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.