U Srbiji svakodnevno četiri žene obole od raka grlića materice

Srbija se nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materica, pokazuju procene Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registra za rak (ENCR), saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
U Srbiji svakodnevno četiri žene obole od raka grlića materice
Foto: Pixabay
Srbija je četvrta u Evropi po obolevanju od raka grlića materice, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok je po umiranju od te vrste raka kod žena nalazi na trećem mestu u Evropi, posle Rumunije i Moldavije.
 
Rizik za nastanak ovog oboljenja u Srbiji u odnosu na druge evropske zemlje je viši i iznosi 26 na 100.000 žena, navodi se u saopštenju.
 
"Nažalost, više od 400 žena godišnje izgubi život od ove vrste raka, a rizik od umiranja je dvostruko viši u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja i iznosi osam na 100.000 žena. U Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od ove vrste raka koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti", navodi se u saopštenju.
 
Na skupu "Deset godina iskustva u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih HPV", v. d. direktora "Batuta" Verica Jovanović rekla je da je glavni uzročnik te vrste raka humani papiloma virus, a da je najefikasnija preventivna mera imunizacija.
 
"Osim karcinoma jetre, karcinom grlića materice je jedino maligno oboljenje čiji se nastanak može sprečiti vakcinacijom. Stoga je prevencija oboljenja koje izazivaju humani papiloma virusi primenom imunizacije jedan od značajnih javno-zdravstvenih ciljeva", rekla je Jovanovićeva.
  • Sonja

    26.05.2018 10:51
    Statistika je slicna i u drugim zemljama. Prikazite vi statistiku lečenja i umrlih . Nemamo mi uslove ni etiku lekara i države da obolele osobe veruju da mogu da se izleče.
    Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.