Svaka treća osoba pati od manjka sna

Nedovoljno san pogađa najmanje jednu od tri odrasle osobe širom sveta, a uzrok je i ekonomskih gubitaka, pokazala je jedna studija.
Svaka treća osoba pati od manjka sna
Foto: Pixabay
Rezultati studije objavljeni u časopisu "Sleep", koji objavljuje Univerzitet u Oksfordu, pokazuju da se sve više odraslih žali na nedovoljne količine sna, a kojih je u prethodnim studijama u zapadnim zemljama bilo između 20 i 30 odsto.
 
Između 33 i 45 odsto odraslih Australijanaca žali se na nedovoljne količine sna. Slede Amerikanci sa 35 odsto i Kanađani 30 odsto.
 
Procenat ljudi koji ne dobijaju dovoljne količine sna u Velikoj Britaniji je 37 odsto, u Singapuru 28, a u Francuskoj 26.
 
Nedovoljne količine sna mogu uzrokovati i ekonomske posledice, navedeno je u studiji, a naučnici su analizirali ankete i baze podataka.
 
U istraživanju se navodi da je nedostatak sna povezan s problemima koncentracije, zbunjenošću, nervozom, procesuiranjem pogrešne informacije, padom motivacije, problemima u komuniciranju, ali i povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara, povišenog krvnog pritiska, gojaznosti, dijabetesa i depresije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.