Prema američkom ministarstvu poljoprivrede, koje je sprovelo istraživanje, ljudi ne ispunjavaju potrebne uslove za pravilno pranje ruku, koje je postavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.
Osnovni uslov da bi vam ruke bile dovoljno čiste jeste da se najmanje 20 sekundi peru sapunom, prenosi RTS.
Studija je sprovedena na 363 osobe u šest odvojenih prostorija u kojima je obavljeno testiranje. Otkriveno je da skoro svaki učesnik nije ispunio osnovni uslov pranja ruku.
Osim toga, utvrđeno je da veliki broj učesnika nije ni obrisao ruke, a mnogi ih nisu dovoljno isušili.
Loše oprane i isušene ruke pokazale su se kao veoma efikasan način za širenje bakterija na predmete. Primera radi, učesnici istraživanja koji nisu pravilno oprali ruke su u 50 odsto slučajeva proširili bakterije na slanik ili mlin za biber tokom simuliranog pripremanja hamburgera.
U 11 odsto slučajeva bakterije su pronađene na drškama od frižidera, šporeta i drugim kuhinjskim predmetima.
"Ne možete da vidite, pomirišete ili osetite bakterije. To ne znači da one nisu tu. Prostim pravilnim pranjem ruku, možete da zaštitite svoje porodicu i sprečite bakterije da zagade vašu hranu i ključne delove kuhinje", ističe Karmen Rotenberg, zamenica podsekretara američkog ministarstva poljoprivrede.
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 4
Vesna
Jan 44
Statističar
uzorak kao kada naše "agencije" za izbore vrše ispitivanje...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar