Koliko dugo je poželjno da budete na godišnjem odmoru?

Kada planirate odmor, jedna od glavnih stvari o kojoj treba da razmislite prilikom planiranja je koliko dugo ćete ostati.
Koliko dugo je poželjno da budete na godišnjem odmoru?
Foto: Pixabay
Iako bi neki od nas na odmoru bili zauvek, ipak postoji tačno određeni broj dana koji je idealan za maksimalno opuštanje koje će u krajnjem uticati na zdravlje.
 
Prema naučnim istraživanjima objavljenim u časopisu Journal of Happiness Studies, postoji savršena dužina trajanja odmora koje ima pozitivan učinak na vaše zdravlje. Tim pitanjem su se bavili istraživači na Univerzitetu Radboud u Holandiji.
 
Koliko je, onda, dana godišnjeg odmora idealno? Odgovor je, kažu, duže od osam.
 
U sprovednom istraživanju bila su 54 učesnika prosečne starosti od 42,5 godina, a svi su bili zaposleni. Ovo istraživanje bilo je usredsređeno na duži godišnji odmor – u rasponu od 15 do 34 dana, odnosno u proseku 23 dana. Naučnici su proučavali psihološke procese povezane s takvim dugim odlaskom od posla i kakve je to učinke imalo na njihovo zdravlje tokom i nakon odmora.
 
Pratilo se šest stvari: zdravstveno stanje, umor, zadovoljstvo, raspoloženje, napetost i nivoi energije. Utvrđeno je kako su se zdravstvene dobrobiti ubrzano povećale za vreme odmora i to osmi dan. Međutim, u roku od nedelju dana od vraćanja na posao, zdravstvene dobrobiti su se vratile na početni nivo.
 
I dok je ovaj pozitivan efekat bio kratkotrajan, dobrobit po zdravlje poboljšao se tokom dužeg letnjeg odmora, prenosi N1
 
Dakle, ako želite maksimalno da iskoristite svoj godišnji odmor i da se zaista osećate odmorno i sveže, pokušajte se odmorati duže od osam dana i ispunite svoje vreme prijatnim i opuštajućim iskustvima kako biste poboljšali svoje zdravlje, piše Net.hr.
  • Laloš

    07.08.2018 08:37
    Ja odem svake godine na godišnji 15-20 dana. Najviše volem da odem na neuropsihijatriju, tamo tako leepo izodmaram mozak kao nigdi. Još kada bi mogao da dobijem onaj vodjin vaučer di bi mi bio kraj.
  • Gladius et anus

    07.08.2018 07:30
    Maximus
    На одмору се буде онолико колико је чика спонзор способан да плати...
  • Lenčuga

    07.08.2018 06:35
    Treba stalno biti na godišnjem odmoru. Neprekidno.
    A ko ne može, minimum 15 dana u kontinuitetu. Znači, 10-12 radnih dana.
    Sve ispod toga je besmislica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).