Jedan donor organa spasao četiri života

Četiri života spasena su početkom ove sedmice zahvaljujući jednom donoru.
Jedan donor organa spasao četiri života
Foto: Pixabay
U Kliničkom centru Srbije i Kliničkom centru Vojvodine u noći između nedelje i ponedeljka urađene su, istovremeno, četiri transplantacije - jetre, srca i dve transplantacije bubrega, zahvaljujući tome što je porodica jednog pacijenta koji je preminuo u KCS, dala saglasnost da se njegovi organi daju onima kojima će spasiti ili produžiti život.
 
S.N. (60) je na transplantaciju srca čekao osam meseci, a direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS Svetozar Putnik kaže da se on sada, nakon transplantacije, dobro oseća i oporavak ide željenim tokom. To je osma transplantacija srca od početka godine, a na listi čekanja je još oko četrdeset pacijenata.
 
"U KCS se već pet godina rade transplantacije srca. Urađeno je više od 40 takvih operacija, tako da je to danas jedna rutinska procedura. Sezona je godišnjih odmora, ali ekipa za transplantaciju je skupljena bez problema i mi smo u stanju da u svako doba dana i noći to uradimo", rekao je Putnik.
 
Jedan od četiri pacijenta koji je ovaj put dobio šansu za život, Rade Jevrić iz Mladenovca, na transplantaciju jetre čekao je dva meseca. Član tima za transplantaciju jetre dr Dušan Jovanović kaže da se i ovaj pacijent dobro oporavlja i da su svi parametri uredni.
 
"On je na transplantaciju jetre čekao dva meseca, ali je bolest brzo napredovala i, da se donor nije pojavio, plašim se da ne bi dočekao Novu godinu sa porodicom", kaže Jovanović.
 
Darko Umićević je posle osam godina dijalize dočekao bubreg. Samo on i njegova porodica znaju koliko je bilo teško tri puta nedeljno, po četiri sata, provoditi na dijalizi.
 
"Ova transplantacija će me vratiti u normalan život", kaže Umićević.
 
Njegovim oporavkom zadovoljna je i dr Marina Savin, šef tima za transplantaciju bubrega KCS, koja kaže da je uspostavljena normalna funkcija transplantiranog organa.
 
"Pacijent je u odličnom stanju. Posle osam godina hemodijalize i potpunog prestanka mokrenja, počeo je da mokri i uspostavljena je normalna funkcija bubrega", pojasnila je.
 
Još jedna transplantacija bubrega urađena je u KC Vojvodine, gde je pacijent posle pet godina hemodijalize dobio organ.
 
Od početka godine u Srbiji je urađeno 48 transplantacija i to 28 bubrega, 12 presađivanja jetre i osam srca.
 
Spisak onih koji čekaju da dobiju organ mnogo je veći. Na transplantaciju bubrega trenutno čeka 750 pacijenata, srca njih oko 40 i još toliko na transplantaciju jetre.
  • Vesa

    02.02.2020 09:38
    Nepoverovat
    Da od mladica 21 godinu doniraju organe ljudima od sesteset godina
  • aSBo

    23.08.2018 21:12
    ..
    kakav tekst za dizanje svesti o doniranju organa
  • Orwell Vegan

    23.08.2018 15:39
    @Vlada
    Zasto ljudi koji misle da sve znaju ne koriste internet ako ga vec koriste da komentarisu?
    http://www.todayifoundout.com/index.php/2014/04/transplanttransfusion-donors-dna-get-integrated-new-host/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).