Novosadski informativni portal 021

Život

Hemija odgovorna za proždljivost

Fabrike za prerađivanje hrane i restorani u Sjedinjenim Američkim Državama ubacuju u namirnice sastojke koji podstiču apetit i izazivaju "uslovljenu proždrljivost". "Glas Amerike" javlja da su SAD suočene sa epidemijom proždrljivosti.

Sunovrat češkog turizma

Češki turizam proživljava najcrnje proleće i početak leta u poslednjih devet godina, pošto je zemlju posetilo 8,7 odsto manje stranih i 8,5 odsto manje domaćih turista nego u drugom kvartalu prošle godine, objavio je nacionalni Ured za statistiku.

Geni odgovorni za san

Moguće je da su geni, odnosno njihova mutacija, odgovorni za smanjenu potrebu za snom kod nekih ljudi, tvrde američki naučnici čije je istraživanje objavljeno u časopisu "Science".

Razvoj seoskog turizma

Opština Kuršumlija počela je da obučava meštane sela oko Đavolje Varoši kako da se bave seoskim turizmom.

Čokolada zdrava za srce

Čokolada pomaže osobama koje su preživele srčani udar i štiti od bolesti srca, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Švedskoj.

Aspirinom protiv raka debelog creva

Uzimanje aspirina može da spreči ponovni razvoj raka debelog creva, a uz to smanjuje rizik da se od te bolesti umre, tvrde stručnjaci iz Masačusetske opšte bolnice u SAD.

Za petinu jeftinije

Da strpljivi turisti uvek prođu najjeftinije pokazuju i najave iz velikih turističkih mesta Srbije - od 1. septembra cene će biti niže 20 odsto.

Turizam krajem XIX i početkom XX veka

Omiljena odmarališta dobrostojećeg sveta u 19. veku bile su banje. Beograđani su odlazili u banje da se leče "mahom od prozeba po neugodnim stanovima i dućanima sa plehanim furunama i mangalima", beleži štampa.

Kopaonik s četiri zvezdice

Miodrag Kostić, predsednik "MK grupe", najavio je investicije od 12 miliona evra u naredne četiri godine u hotele "Grand", "Suvo rudište" i kompleks "Konaci" na Kopaoniku.

Vagon-pivnica za Šargansku osmicu

Smederevska fabrika šinskih vozila "Želvoz" napravila je panoramski vagon koji će u sklopu turističke kompozicije saobraćati Šarganskom osmicom.

Ostavi pušenje i budi srećan

Istraživanje sprovedeno u Britaniji pokazalo je da su ljudi koji prestanu da puše srećniji od onih koji nastavljaju sa tom lošom navikom.

Mini Evropa u Briselu

Turisti koji dođu u posetu Briselu, prestonici Belgije i EU, mogu da obiđu i Park Mini Evropa u kome su predstavljene sve članice Evropske unije, kroz 350 maketa najreprezentativnijih spomenika i dostignuća.

Zdravstveni aparthejd na delu?

Milijarde dolara izdvajaju se za vakcine, lekove i zaštitne maske koje svet treba da spasu od pandemije gripa A-N1H1, a istovremeno je počela rasprava o tome da li se pritom stvara "zdravstveni aparthejd", odnosno da li će bogati biti zaštićeni od nove bolesti, a siromašni prepušteni sami sebi, objavio je nemački radio Dojče vele.

Obeštećenje za kišne dane

Nemačka avio-kompanija "Lufthansa", suočena sa smanjenjem broj putnika u vreme krize, uvela je u sredu obeštećenje za putnike koje u 36 najpopularnijih destinacija dočeka loše vreme.

Tuča u limanskoj kafani Lord

Posle kafanske tuče na Limanu, dvojica povređenih mladića odbili su pomoć Hitne pomoći, a policija je alko-testom utvrdila da su druga dvojica bili u pijanom stanju.