Novosadski informativni portal 021

Pravila i uslovi korišćenja

Dobrodošli na Novosadski informativni portal 021 (u daljem tekstu Portal 021 ili samo 021) koji je u vlasništvu Radiodifuznog preduzeća "021" iz Novog Sada.

Korišćenjem bilo kog dela ovog sajta automatski prihvatate sva aktuelna pravila. Nijedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.

Pravila i uslovi korišćenja Portala 021 odnose se na celokupan sadržaj, a korisnici su dužni da ih redovno čitaju.

Autorska prava

021 polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Prenošenje tekstova ili delova tekstova, dozvoljeno je samo u obimu od maksimalno 600 slovnih znakova i to isključivo sa početka teksta - osim u slučaju kad je sa uredništvom "021" postignut dogovor o drugačijim uslovima. Prilikom ovakvog prenošenja obavezno je navođenje izvora (021.rs) ispod naslova, i stavljanje linka na kraju sa usmerenjem na originalni tekst, naznakom "ceo tekst pročitajte na 021.rs".

Za preuzimanje originalne fotografije potrebna je dozvola autora.

021 će u roku od 24 sata razmotriti svaku primedbu čitalaca koji smatraju da im je objavljivanjem sadržaja na portalu povređeno sopstveno autorsko pravo. U slučaju da se utvrdi da se radi o povredi autorskih prava, tekst, fotografija i dr. biće odmah skinuti.

Čitaoci koji svojom voljom pošalju fotografije, video snimke ili pisana dela s ciljem objavljivanja, u celosti prenose sva autorska prava Portalu 021, koji zadržava pravo reprodukovanja i distribucije, bez naknade i bez vremenskog i prostornog ograničenja.

Ukoliko smatrate da objavljen sadržaj povređuje Vaše lično pravo ili interes, možete u skladu sa zakonom zahtevati objavu odgovora ili ispravke, odnosno otklanjanja navodne povrede. Obaveštenje o eventualnoj povredi, odnosno Vaš odgovor ili ispravka, mora da sadrži opis, vrstu i prirodu neistinitosti, nepotpunosti ili netačnosti prenosa sadržaja, odnosno druge povrede, te lokaciju (tj. URL adresa) ili druge informacije dovoljne za identifikaciju predmetnog sadržaja, kao i instrukcije za njegovo otklanjanje. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.

Linkovi na druge veb stranice

021 sadrži podatke, informacije i veze do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih lica (linkovi) koje će se, kad god je to moguće, kao takve označavati.

021 nema nadzor nad navedenim podacima i informacijama ili drugim Internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane za sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih lica.

Portal 021 nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača kao ni za bilo kakvu štetu nastalu reklamiranjem na Portalu 021. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te Portal 021 nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.

Komentari čitalaca i autora

Čitaoci mogu da komentarišu vest i iznesu svoje mišljenje u pogledu objavljene vesti.

021 zadržava pravo da ne objavi komentare kojima se povređuje privatnost nekog lica, uvredljive sadržaje kao i sadržaje koji su u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom informisanju. 021 ima i pravo skraćivanja komentara i nema obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje.

Mišljenja posetilaca izražena kroz komentare na Portalu 021 ne odražavaju stavove 021.

Tekstovi drugih autora objavljenih na Portalu 021 ili preuzeti sa drugih sajtova i sa navedenim izvorom odakle je tekst preuzet ne mogu se smatrati stavom Portala 021.

Zaštita privatnosti i tajnost podataka

Portal 021 može prikupljati izvesne informacije ili lične podatke automatski generisane ili obezbeđene od strane posetilaca ili korisnika našeg sajta (u daljem tekstu: podaci o korisnicima). Podaci o  korisnicima mogu uključivati i informacije koje se mogu individualno identifikovati u odnosu na određeno lice (IP adresa), kao i zbirne informacije o korisnicima.

Portal 021 poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika.

021 može prikupljati lične podatke korisnika samo uz njihovu saglasnost. Navedeni podaci će se koristiti u svrhu informisanja korisnika, radi boljeg uvida i razumevanja potreba i zahteva korisnika Portala 021, kao i razvijanja mogućnosti što kvalitetnijeg pružanja usluga.

Cookies - kolačići

Ovaj veb sajt koristi kolačiće. Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Takođe delimo informacije o tome kako koristite sajt sa partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji mogu da ih kombinuju sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili na osnovu korišćenja usluga. Ako nastavite da koristite naše veb stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.

Kolačići su male tekstualne datoteke koje mogu koristiti veb sajtovi da učine korisničko iskustvo efikasnijim. Zakon navodi da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost.

Ovaj sajt koristi različite tipove kolačića. Neke kolačiće koji se pojavljuju na našim stranama postavljaju usluge trećih strana.

Podaci o korisniku neće biti dostupni trećoj strani osim u slučaju kada je takva obaveza regulisana zakonom. U svakom trenutku pokušavamo da obezbedimo da se lični podaci naših korisnika obrađuju u skladu sa važećim odredbama zakonskih propisa Republike Srbije kao i u skladu sa važećim odredbama direktive Evropske unije.

Koja su prava naših korisnika u slučaju obrade ličnih podataka?

U skladu sa odredbama Opšte Uredbe o zaštiti ličnih podataka (Uredbe Evropskog parlamenta i Saveta /EU/ 2016/679 koja se primenjuje od 25.05.2018. godine), korisnik ima sledeća prava u odnosu na obradu ličnih podataka sa naše strane, uključujući i obradu ličnih podataka i od strane naših pouzdanih partnera:

•    pravo pristupa svojim podacima, uključujući i dobijanje kopije podataka,
•    pravo na zahtevanje ispravke podataka,
•    pravo na brisanje podataka,
•    pravo na podnošenje žalbe nadzornom organu za zaštitu ličnih podataka,
•    pravo ograničavanja obrade podataka.

Ako se Vaši podaci obrađuju na osnovu saglasnosti, imate pravo da opozovete Vašu prethodno datu saglasnost. Opoziv saglasnosti ne utiče na zakonitost obrade koja je izvršena na osnovu saglasnosti pre Vašeg opoziva.

Ako se Vaši podaci obrađuju na osnovu saglasnosti ili u svrhu ugovora (potrebnog za pružanje usluge), imate pravo na prenos ličnih podataka.

Sa kim delimo podatke?

Vaši podaci mogu biti preneti našim pouzdanim partnerima koji obrađuju lične podatke u naše ime, uključujući provajdere IT, marketinške agencije kao i druge naše pouzdane partnere. U slučaju prenosa podataka, mi ćemo zahtevati da naši pouzdani partneri čuvaju tajnost i bezbednost podataka kao i da sprovedu odgovarajuće mere kako bi se obezbedila zaštita podataka o ličnosti. Vaši podaci mogu biti prosleđeni i drugim privrednim subjektima koji su ovlašćeni za obradu podataka na osnovu važećih zakona Republike Srbije.

Administrator vaših ličnih podataka je Radiodifuzno preduzeće "021" doo Novi Sad, čiji veb sajt ili aplikaciju koristite. To znači da mi odlučujemo o ciljevima i metodama obrade vaših ličnih podataka, tj. kako će se Vaši podaci koristiti.

Za obradu vaših ličnih podataka i sprovođenje vaših prava vezanih za obradu, možete se obratiti na sledeću adresu: Svetozara Miletića 45, 21000 Novi Sad, sa napomenom "Obrada ličnih podataka" ili putem mejla office@021.rs.

Mobilna aplikacija

Korišćenjem mobilnih aplikacija 021 korisnik se slaže sa svim uslovima pod kojim aplikacija funkcioniše na instaliranom uređaju. 021 ima pravo da korisniku šalje servise obaveštavanja ukoliko se korisnik sa tom funkcijom prethodno saglasio na svom mobilnom uređaju. Korisnik je saglasan i u isto vreme garantuje da neće i da nema pravo da aplikaciju, na bilo koji način nelagalno koristi, kao i da ih prevashodno neće zloupotrebljavati u cilju sticanja lične dobiti, uznemiravanja odnosno vređanja drugih, i to po bilo kom osnovu.

Korišćenjem aplikacije korisnici su saglasni sa njenim celokupnim sadržajem, te su, u skladu sa navedenim, saglasni i sa smeštanjem kolačića na uređaj korisnika. Portal 021 ima pravo da u bilo kom trenutku, a u skladu i isključivo svojim poslovnim odlukama, prekine dalje plasiranje određenog sadržaja, odnosno ugasi postojeće servise, podršku kao i samu aplikaciju.

Pravo na izmene sadržaja i usluga

021 zadržava pravo promene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kog sadržaja ili usluge na portalu bez prethodne najave.

Sajt možemo učiniti privremeno nedostupnim kada je to potrebno zbog podrške, održavanja ili izmene sadržaja.