Info
31.08.2015.
20:35
Udruženje građana "Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa" (IRKA) održaće u petak, 4. septembra u Beogradu, "Kanabis marš" sa kojeg će uputiti zahtev za što hitnije donošenje Zakona o medicinskoj primeni marihuane u Srbiji.
  • 03.09.2015 14:02
    pIbI
    Marihuana nije droga. Osim toga , njenom zabranom se postize samo kontraefekti. Potpuna legalizacija
  • Zen

    02.09.2015 18:49
    Nastavak.
    Što se tiče uticaja na raspoloženje i ponašanje, konzumiranje marihuane izaziva euforiju sa hiperaktivnošću, pojačanom govorljivošću, osećajem bezbrižnosti uz bezrazložno smejanje, ali isto tako može izazvati anksioznost i napade panike, a halucinacije mogu biti izrazito neugodne i zastrašujuće.

    Nakon završetka delovanja korisnik pada u stanje pospanosti. Nakon prestanka efekata može se javiti amotivacijski sindrom - nedostatak bilo kakvog interesa i motivacije.

    Pri dužem uzimanju javlja se umerena psihička zavisnost, a kod korisnika dolazi do gubitka inicijative, neaktivnosti, nesanice ili redukovane dužine spavanja. Prisutna je nebriga za spoljni izgled, ličnu higijenu i odevanje, a rasuđivanje i pamćenje je delimično oštećeno.

    Osim prisustva THC-a, količina katrana koji udahnu pušači marihuane i nivo karbon monoksida koji se apsorbuje su tri do pet puta veći nego kod pušača duvana.

    Kod nekih korisnika koji dugo uzimaju marihuanu vidljivi su nagoveštaji gubitka motivacije. Takve osobe ne zanima šta se sa njima dešava, nemaju želju za svakodnevnim radom, premoreni su i zanemaruju sopstveni izgled. Oni koji rade ili idu u školu postižu slabe rezultate. Upotreba marihuane među mladima osnovnoškolskog uzrasta prouzrokuje slabiji uspeh, devijantno ponašanje, delikvenciju i agresivnost, suprotstavljanje i loše odnose sa roditeljima, druženje sa delikventima i uživaocima droga.

    Znači marihuana zaglupljuje i opasna po zdravlje kako je jednom objavljeno.
    Zato kome treba za lek, uzimajte legalno proizvedeno ulje konoplje bez posledica na zdravlje. Imate u slobodnoj prodaji.

  • Zen

    02.09.2015 18:45
    Ovo morate znati.
    Ko je pametan ovo će shvatiti. THC je ono što ima narkotični psihoaktivni uticaj opasan po zdravlje zbog čega je zabranjen. THC u marihuani ima 4-12%, hašiš, hašisovo ulje ( katranasta tecnost ), koja kod narko dilera zastupljen isto kao i heroin i kokain, u proseku sadrži od 16% do 43% THC-a, dok kanabisovo ulje sadrži i 50% THC. Pa vidite.

    Uticaj i opasnosti THC:
    Membrane određenih nervnih ćelija sadrže proteinske receptore koji vezuju THC koji se apsorbuje u masnom tkivu u različitim organima. Kad se smesti, THC otpušta seriju ćelijskih reakcija koje menjaju stanje svesti.

    Nekada delovanje liči na početne efekte alkoholnog pijanstva. Aktivni sastojak droga, THC, koji se nakon ulaska u telo, nošen krvotokom, veže za kanabinoidne receptore u mozgu. Najviše ovih receptora se nalazi u delovima mozga zaduženih za pamćenje, razmišljanje, koncentraciju, percepciju, osećaj zadovoljstva, koordinaciju pokreta. Zato se javljaju problemi u kratkotrajnom pamćenju, smanjena sposobnost koncentracije i učenja, promenjena percepcija stvarnosti i to naročito vremena (osoba ima utisak da vreme protiče sporije), povišenje senzibiliteta - naročito kada se radi o bojama, ukusu i muzici, zatim poremećaji ravnoteže i koordinacije pokreta, a pri uzimanju većih količina kanabisa može doći i do snažnih halucinacija. Rad srca je ubrzan, krvni pritisak povišen. Javlja se sušenje usta, oči su crvene sa proširenim zenicama.
  • Vlada

    02.09.2015 11:22
    sanacija gluposti
    Pošto ne vredi razgovarati sa kritičnim neznalicama, ovo pišem čisto kao informaciju bolesnim ljudima koji bi se mogli upecati i kupovati ulje po prodavnicama zdrave hrane i sebi ulivati lažnu nadu: ulje u pitanju sadrži samo mikroskopske količine THC-a i CBD-a, tj. aktivne supstance za koje je već i klinički utvrđeno da ubijaju ćelije raka bez oštećivanja okolnog tkiva i sa minimalnim nuspojavama. Lekovita ulja sadrže barem 40-50% THC-a i najmanje 10% CBD-a i kod nas je njihova proizvodnja i promet nažalost zakonom zabranjena, a cene na tržištu su astronomske.
  • travar

    01.09.2015 20:39
    Marihuana, kao biljka, sama po sebi nije neki magični lek.
    Ulje od marihuane zaista jeste, hteo to neko da prizna ili ne!
    Pušenje marihuane nije nikakav lek već ublažavanje tegoba teških terminalnih bolesti, odnosno neka vrsta psihostimulansa. Navedite mi jednu državu koja je legalizovala upotrebu marihuane gde je dozvoljena vožnja automobila pod njenim uticajem! Baš kao da čovek pijan tetura ulicom. Nema razlike!

    Ulje MORA da se uvede da bude legalno!
    Pušenje može biti legalno SAMO za teške i terminalne bolesnike, kao i u većini zapadnih država!

    To znači da se prirodni lek mora naći u svim apotekama i biti dostupan, a marihuana za pušenje treba biti dozvoljena JEDINO terminalno bolesnim ljudima sa dijagnozom da bi im olakšala tegobe!

    Pogledajte SVAKU lekovitu travu, koja je na pravi način lekovita, a na pogrešan nije ili čak šteti! Toliko o prirodi, koja je sve namestila da bude umereno i da se koristi na pravi način!

    Zamolio bih "rekreativce" da zaobiđu spamovanje zdravstvenih tema. Što se mene tiče, neka se ne nadaju podršci za rekreativnu upotrebu, jer mogu samo da im poželim dijagnozu da mogu da je kupe u apoteci!

    Ovo je tema o dobrobiti zdravlju, a ne legalizaciji poroka! Ide li do malog mozga? Možda i postoji razlog:

    http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/541748/PAZITE-STA-PUSITE-Marihuana-ipak-zaglupljuje

    Zašto "rekreativci" imaju potrebu da lupetaju na ovakvim temama? Samim tim štete svim onima kojima je to ulje potrebno! Ali, bitno je samo kako je meni!? Zar ne?
  • 01.09.2015 16:57
    Ja bi rado postavio link, adrese ili telefon prodavnica gde se prodaje ulje od konoplje u Srbiji, ali to je već rekalma i neće mi objaviti poruku. Zato morate sami da se snalazite.
  • 01.09.2015 16:55
    Vlado, savetujem ti da pročitaš knjigu Dr. Zivkova "prirodno lečenje konopljom". Tamo imaš i recept Rick Simpsona kako se sprema ulje konoplje specialno protiv raka.
  • 01.09.2015 16:44
    @Vlada
    Druže, u tekstu gore lepo piše da to udruženje traži legalizovanje marihuane kako bi pravili ulje protiv raka, jer to ulje sada neki kao illegalno nabavljaju i koriste. A ja ti kažem da ulje konoplje lek protiv raka, može se nabavljati legalno u prodavnici. Uvoz je iz Rumunije. Tako da ti pišeš gluposti. Kada se otrezniš od onog što koristiš, možeš potražiti kao što sam i ja našao, ili traži pomoć. Jer izgleda nisam ja taj koji nije neobrazovan i piše gluposti.
  • liman

    01.09.2015 12:47
    zen druze
    ja bih se radije lecio i navukao na travu nego navuko na morfijum hemudzu koja bi me i sama verovatno ubila
  • Spark

    01.09.2015 12:25
    !
    Apsolutna podrska.
  • Vlada

    01.09.2015 12:06
    @Zaki
    Iako znam da je to uzaludno, ja bih najsrdačnije apelovao da ne pišeš gluposti i time još neupućenije od sebe, a bolesne navodiš da u prodavnicama zdrave hrane kupuju ulje od industrijske konoplje koje nema veze s onim o čemu se u tekstu govori. Meni je prihvatljivo da neobrazovani i tupi sami sebi škode svojom ograničenošću, pa se čak mogu i nositi sa njihovim histeričnim ispoljavanjem predrasuda i neznanja, ali možda bi kod ovakvih stvari trebalo da povučete crtu.
  • 01.09.2015 11:48
    Sve na stranu I zakon I medjuljudski odnosi...ali da postoji nesto sto moze da pomogne bolesniku ... kao neko ko je imao u porodici bolesnika koji je umro od raka , e tako pisem.I bilo sta da su mi ponudili sto je moglo da olaksa patnje sve sam prihvatala.A, ako je istina za ovu travu , zao mi je sto nismo docekali ,da smo mogli da koristimo . Nama zdravima ne treba to , bolesnima treba , a svako ko ima nekoga bolesnog isto ce reci . Ako vec moze nekome da se pomogne , zasto zbog necijeg inata, ili bilo cega drugog ne dozvoljavate? Svi znate da zdrav covek ima hiljadu zelja , a bolestan samo jednu . Treba pomoci . Izuzetno je tesko gledati voljenu osobu kako se muci . Ako je ovo jedno od resenja , ne treba zabranjivati ,samo zloupotrebe tesko kaznjavati .Necemo svi ziveti sto godina , niti ce ova trava to omoguciti , svima nama jednom dodje kraj ,ali treba pomoci coveku to je najosnovnije .
  • Blajv

    01.09.2015 11:41
    @DR FARMACIJE
    Zapravo, za opuštanje, ili kako biste vi rakijaši rekli, za "narkomanisanje" se korist i indica i sativa. Nego reci mi, šta ti tačno koristiš da postigneš efekat da misliš da si doktorirao farmaciju?
  • Zaki

    01.09.2015 11:06
    Pa imate ulje!!!
    Kome treba za lek, ulje od konoplje već ima legalno u slobodnoj prodaji u prodavnicama zdrave hrane Srbije. Proizvod je sertifikovan. Umesto kukanja treba samo malo da se informišete. Cena mu je oko 2000 dinara 500ml. Naravno ulje je bez THC-a pošto je za lek, pa ne možete koristiti kao psihoaktivna supstanca. Ulje od konoplje leči rak budući da sadrži u izobilju esencialne i neesencialne aminokiseline. Tako da ovaj marš ljubitelja marihuane je totalno besmislen.
  • DR FARMACIJE

    01.09.2015 09:45
    istina o konoplji
    Za one koji ne znaju sad da objasnimo. Postoji 40 vrsta konoplji na svetu. OD toga se JEDNA koristi kao droga a 2 imaju lekovita svojstva.
    Od te 2 mozete da pravite lekove ulja itd (Imate vec jednog proizvodjaca u NS). Tako da ostalih 38 vrsta konoplje ne mozete koristiti za narkomanisanje sto bi neki i zeleli od ovih. Od njih se pravi papir (americki dolar) farmerice, kanap...
  • Vlada

    01.09.2015 07:29
    Čaj, žalfija, kantarion, svi su u slobodnoj upotrebi i ne treba nam država da 'proizvodi ulje', ili da 'odobrava medicinsku upotrebu', samo da se ne trpa u ono što je ne zanima. Ali represija i državne mahinacije bujaju baš među onima koji kanabis porede sa morfijumom, a ne sa prirodnim lekovima.
  • 01.09.2015 06:46
    @Zen
    Rat protiv droge moze se jedino dobiti znanjem. Zene, ti treba jos da ucis.
  • Zen

    01.09.2015 06:27
    @Shimmy
    Da sam glup, ne bi video stvarnu nameru nekih zašto traže legalizovanje marihuane, i umesto upotrebe ulja, koristili bi za pušenje lišća marihuane. Glupost pokazuješ ti koji ne shvaća da farmacija može bilo kada da proizvodi ulje od kanabisa bez legalizovanje marihuane. Kao što proizvodi i lek od opijumu (poznatog narkotika sa tržište narko dilera) koji se zove morfijum za ublažavanje bolova. Koliko neko teba biti glup da ne shvati da morfium upravo lek protiv najtežih bolova u medicini. Inače protiv bolova imaš više lekova. Nemoj misliti da ćeš od marihuane biti pametniji.
  • Blajv

    01.09.2015 06:05
    @Zen
    E pa ti bi sad da razumeš, a ne razumeš razliku između morfijuma i trave. Puno oćeš.
  • Shimmy

    31.08.2015 22:50
    @Zen
    Izvini, ali ovde najbolje pashe ona Cherchilova, samo modifikovana. Svi zavisnici od psihoaktivnih supstanci ce se sutra otrezniti, ali ti ces i sutra biti glup. Naravno da trenutno ulje od kanabisa nije legalno, pa cak ni u medicinske svrhe, a ranije je cak mislim bilo. I kokain je bio legalan u medicini, ali se bas i nije pokazao najbolje. Posto trenutno ulje kanabisa nije legalno ni u medicini, znaci ni pri lecenju pacijenata obolelih od raka, cilj je da se omoguci bar tim ljudima, jer ako nista drugo, umanjuje bolove...
  • Zen

    31.08.2015 21:54
    Šta hoće?
    Ja nerazumem kakve to veze ima sa građanima? Pa neće valjda građani da prave lek od marihuane?
    Inače da bi recimo naša farmacija napravila lek od marihuane, ne treba ni da se legalizuje marihuana koliko znam. Pa i morfijum koji se koristi u bolnicama, napravljen je od opijuma. A zanmo šta je opijum. Pa opet nisu legalizovali opijum da bi napravili morfijum za bolnice. Zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna