Info
07.10.2015.
14:21 > 16:07
Svako zna za "pentreksil", "baktrim", "azitromicin". Građani misle da ovi lekovi mogu sve da izleče, a zapravo ovi lekovi teško da bilo šta izleče.
  • Bilja

    15.01.2023 23:55
    Od pentrexila sam dobila strasno stezanje u grudima,Kao da mi neko steze obruc oko grudi i morala u hitnu.Ekg bio normalan, a pritisak skocio na150/90.Nisam mogla da uhvatim vazduh.Baktrimom sam lecila macke uspesno.Hvala Bogu nijedna nije nastradala od njega, jedino da nije delovao. 1/6 tablete za macku od 3 do 4 kg.Sada koristim panklav sirup ,za mace ,ili kupim u vet. apoteci sinolux ili nicilan ,sto je isto, za laksa stanja.
  • Brankica

    10.12.2020 21:47
    Bactrim
    Bactrim jeste fenomenalan lek,ali nazalost moze da bude jako opasan..i jako ..jako cesto izaziva alergije koje ako se jave budu katastrifalne
  • Tihomir

    13.02.2020 08:52
    Leukocitarna formula je siguran pokazatelj da li je u pitanju virusa ili baterijska infekcija. Gotova je za 5 minuta. Ako su povišeni limfociti, u pitanju je virusna infekcija i suludo je prepisivati antibiotike.
  • Aleksandar

    19.06.2019 22:44
    O Baktrimu
    Od Baktrima sam 10 dana ležao u bolnici. Doživeo sam seriju šokova i osip po celom telu i unutrašnjim organima.Jedva sam preživeo i ne kažem da će se svakom desiti što i meni,već mi savest nalaže da svoje gorko iskustvo podelim sa vama.
  • Sinner

    13.02.2019 20:20
    Rezistencija
    Ovo je davno poznata stvar. Imate gomile clanaka koji su pisali o tome i davali prognoze koliko nas jos godina primene postojecih antibiotika ceka. Dosta se spekulisalo o tome gde konkretno naci naslednike za postojece antibiotike. Ukoliko potrazite videcete da je trenutno najveci front za istrazivanje vezano za ovaj problem, zemlja. Po kojoj hodamo naravno. Pronadjene au odredjene grupe antibiotika koje su po svojoj strukturi cak bile i uspesne u suzbijanju rezistentnih oblika bakterija, stafilo i strepto koka, a posebno najbitnije Stafilokokus Aureus. Od kad je pocelo za izstrazivanjem zemljista (cak i vode i vazduha) za potencijalnim antibioticima pronadjeno je mnostvo mogucih resenja ali cak i sa svim tim morace da se obrati posebna paznja zbog mogucih genetskih promena koje ce uslediti kao i do sad sto su, kako bi se opet uakocilo sa novim resenjem,novim antibiotikom itd. Zemlja ih je na nasu srecu puna. Bakterije postaju rezistentne, penicilin se u svom izvornom obliku vise i ne koristi, kao i gomila drugih antibiotika. Postoji mnostvo nacina na koje bakterije postaju rezistentne i to je nesto sto se ne moze spreciti i na cega mi nemamo zapravo nikakav uticaj.
  • Jelena

    02.08.2017 09:34
    Nije istina!!!!
    Moje dete je za upalu ušiju 3 meseca pila svr moguce antibiotike Pancef Pankav,Cefzil,Trodox,Palitrex,dva puta Pancef. Bila je puna gnoja koji je davio i zestoke bolne upale. BAKTRIM je očistio za nedelju dana zalečio uši očistio pluća od gnojnog sekreta,što nijedan gore navedeni popularni antibiotik nije mogao!!!BAKTRIM JE FENOMENALAN LEK!
  • Deda Milutin

    27.11.2015 13:41
    Smesni su i jadni ovi danasnji lekari.

    Oni u 90% slucajeva ne znaju da li je infekcija virusna, bakterijska ili kombinovana. Ako je bakterijska, koje su bakterije i koji antibiotici deluju... To naravno moze da se utvrdi, ali je jako SKUPO i ne radi se osim u izuzetnim slucajevima.

    Nemojte da me zasmejavate za brisovima i "najjednostavnijim laboratorijskima analizama krvi i urina" kao sto pise ovaj u tekstu.

    Sve se svodi na nagadjanje, mazanje ociju i stednju para.
  • 08.10.2015 19:31
    Haha
    Jao ovaj tekst me podsetion na mog pokojnog oca koj je bio lekar u jednom manjem mestu. On je za sve sto coveku fali davao Baktrim.... "Uzmi dva baktrima i cao dovidjenja"... :)))

    Ranije su se lekovi mogli kupiti i bez recepta a sad skoro kad sam imala neku gnojnu anginu grla muku sam mucila.. nisam mogla ni da jedem, ni da govorim.. uzas... bez overene knjizice.. na svoju ruku pila Amoxicilin koj sam dobila od prijatelja... dobila alergiju na njega... nakon mesec dana razvlacenja i lecenja cajevima i limunadama na kraju sa temperaturom od 39C ipak otisla kod lekara da platim pregled.. dobila neki "levi" antibiotik za koj nikad nisam ni cula, od kojeg mi se konacno upala grla smirila i prosla.

    Nije to za zezanje... nemojte se leciti na svoju ruku. :-/
  • ne

    08.10.2015 08:49
    doktori ne stede fondu
    imaju spisak sta I koliko cega smeju da prepisu
    ako prekorace kvotu ili prepisu ozbiljan AB skida se sa plate
    toliko
  • 08.10.2015 08:21
    A šta ćemo sa lekarima koji ne daju upute za briseve i vađenje krvi već posle kontrole na pet dana kad uvide da problem nije nestao samo grunu neki od AB, bez antibiograma, bez ikakve provere.
    Mislim da štede sredstva fondu...
  • LOL

    08.10.2015 07:25
    ....
    Na zalost strucnost ili volja lekara da rade kvalitetno svoj posao ponekada su veoma upitni. Gradjani tada moraju ili da se sami snalaze ili da se povinuju njihovoj nestrucnosti ili nevolji za radom.X puta sam imao situaciju da lekar sakom i kapom deli antibiotik bez krvne analize, mokrace, briseva itd.Od kada imamo klinca zena praktikuje obrnuti redosled, prvo se ne ide kod lekara vec u labaratoriju. Tolko vec i sami znamo da trazimo bris grla ako je uporna angina, bris nosa ako zezaju sinusi, mokraca ako je prehlada besike. Nalazi nisu nista skuplji od silnih participacija koje dobijem prilikom posete lekaru. Kada ekspresno brzo dobijemo nalaz sa antibiagramom tek onda idemo kod lekara. Lekari nisu nesto srecni al ovako barem znam da mi dete ili mene i zenu nece kljukati pogresnim lekovima.Pre desetak godina sam imao prilike da upoznam lekara koji cak ni antibiagram nije znao da procita posto su u brisu nadjene dve bakterije. Na antibiagramu je lepo stojao spisak po kome su obe bile osetljive na jedan antibiotik al njemu to nikako nije bilo jasno kako je to moguce. Wtf. Na kraju je MENE pitao sta mislim dali treba da mi prepise dve kutije razlicitih antibiotika za dve vrste bakterije ili kutiju istog koji deluje za obe. Neverovatno.
  • baba zvekana

    08.10.2015 07:19
    a sta cemo sa antibioticima u hrani
    Znamo da uzgoj pilica od momenta kad se izlegu pocivana antibioticima a piletina se preporucuje kao zdrava.Ni u najzabacenijem selu se ne uygajaju bez antibiotika koji se sipaju u vodu i hranu u poslednjih 50 godina.Ne z nam nazive tih antibiotika ali im se ime zavrsava na micin. da nisu to varijante streptomicina koji su uspesno lecili tuberkulozu? Sta kazu poljoprivredne apoteke i veterinari?Verovatno kazu da mnogo filozofiram.
  • 08.10.2015 06:34
    ovo je clanak za brojanje ciljane grupe.

    antibiotici nisu u slobodnoj prodaji
    ko zna da li se pentreksil jos proizvodi.
    nisam ga video 10g
  • Frane Jugoplastika

    07.10.2015 22:18
    Sumamed - made in YU.
    Azitromicin ilitiga Sumamed, najpoznatiji patent nekadasnjeg farmaceutskog ponosa citave Jugoslavije - Plive. Danas je taj isti ponos sveden na stancanje generickih kopija i skladiste, a vlasnik mu je do nedavno potpuno anonimna far. kom. Teva iz Izraela. Danas je Pliva samo dio grupacije Teva Pharmaceutical. Neka, tako nam i treba kad smo gamad najgore vrste. Stojim iza one da su Hrvati licemjeri koji ne vole svoju domovinu i koji se tako kunu u istu, a prodali bi je za saku dinara. Ima je Tudjman pravo kad je iste nazvao " stokom sitnog zuba " - i nije falija. Ne sumnjam da je kod vas nesto bolje. Lp..
  • Milan

    07.10.2015 20:54
    Problem rezistencije bakterija će biti sve veći i veći. Sve što živi, nadje način da preživi. Neracionalna primena antibiotika već je ostavila trag, a tek će se osetiti posledice. Tu su krivi i lekari, ali i pacijenti, jer veliki broj pacijenata smatra da lekar mora da mu da antibiotik, inače je loš lekar. Na taj način se lekari štite. A skoro 90 odsto upala grla npr. je virusnog porekla, gde antibiotik ne pomaže. Smatram da lekari moraju da povedu računa o edukaciji stanovništva.
    S' druge strane farmaceutska industrija nije zainteresovana za razvijanje novih generacija antibiotika, jer im to nije isplativo kao što su neki drugi lekovi. To su relativno jeftini lekovi, koji se koriste najčešće u trajanju od 10-ak dana.
    Postoje situacije gde se antibiotik mora primeniti, gde čoveka ne mogu izlečiti propolis i limunada. Tu je problem već sada, a biće sve veći u budućnosti.
  • 07.10.2015 20:26
    ja bih ____________________ bez antibiotika, Ispobano bez po 10 dana bivalo je sve gore i gore a antibiotikom odjenom kao rukom...
  • ...

    07.10.2015 19:49
    Sok(ic)
    Ja sam npr. od Bactrima dobila anafilakticki sok, a doktorka mi ga je prepisala zbog blago upaljenog grla...
  • 07.10.2015 18:47
    Alternativa
    Evo, četiri godine kako svako jutro uzimam mix meda, cimeta, kapi belog luka i Ehinacee. Počeo sam to da uzimam kao lek za sasvim drugu boljku, ali imam i nuspojavu: ne znam šta je prehlada.Za razliku od supruge, koja još veruje farmaciji i sluša doktore, ovog momenta ja sam potpuno zdrav, a ona treći dan ima temperaturu 38.
  • 07.10.2015 16:04
    Pridružite Panklav
    Spadam u ljude koji ne mogu da se sete kada su zadnji put upotrebili bilo koji lek koji proizvode farmaceuti.
    Što ne znači da nisam napunjen antibioticima putem hrane.Kako bilo, primetio sam po bližnjim koji to koriste, da je veoma upitno šta je uopšte spakovano u kutijicama i tabletama koje nam se daju.
    Kao prvo, Agemcija za lekove je privatno vlasništvo. Već tu gubim poverenje.
    Slučajno sam pročitao njihov Pravilnik, kako se finansiraju.
    Dodatno izgubio poverenje.
    A sada, kada vidim da nas na neke stvari sama ova, a inače sklona "stranim partnerima" vlada,
    prisiljava glasačkom mašinom odanih partijaca,
    ne pada mi na pamet da guram mukom zarađeni novac u ruke belosvetskih monopolista, koji su finansirali naše bombardovanje.
    Iskustvom, uvideo sam da limunada, soda bikarbona i ostali primitivni prirodni načini lečenja daju bolje anti-virusne i anti-bakterijske rezultate nego sav trostepeni
    zdravstveni sistem republjike Srbije, kao i njenih teško dostupnih na državni trošak farmaceuta.
  • 07.10.2015 14:46
    Pre par godina sam slušao na radiju emisiju o lekovima. Tačnije o antibioticima.
    Za par godina ili decenija, bolesti izazvane virusima i bakterijama biće otporne na sve poznate lekove.
    Jer ljudi uzimaju preko mere lekove. Čak i za najobičniju prehladu i čim temperatura bude stepen iznad normalne ljudi se kljukaju lekovima.
    Ne puštaju uopšte telo da se samo bori, tako imunitet opada, takav oslabljen se prenosi i na potomke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna