Autor: Beta

Info
07.06.2016.
18:49 > 19:07
Većina nastavnika tehničkog obrazovanja izašla je iz Radne grupe za izmene nastavnih programa iz oblasti tehnike i informatike u osnovnim i srednjim školama, jer nisu želeli da učestvuju u nametnutim rešenjima, izjavio je predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u toj radnoj grupi Goran Manojlović.
  • Pejzažni arhitekta

    08.06.2016 23:18
    NIje samo u školi!
    Pre manje od 10 godina (ma kako izgledaslo davno, ipak je i te kako bili informatičko doba) na prvoj godini faksa (Poljoprivredni fakultet) imali smo informatiku. Čovek nas razbijao programskim jezikom "Pascal". A onda smo na drugoj godini imali osnove 3D projektovanja zelenih površina. Novi profa pao na oko kada je video da većina pojma nema ni sa osnovama Win! Morao nas provesti kroz Win, Word, Excel, Power Point itd. da bi uopšte mogao da nam predaje Auto Cad i da bi mogli raditi i braniti projektne zadatke iz pejzažne arhitekture!
    Tog profesora, koji nas je nečemu stvarno naučio, brzo su sklonili (posle jedne godine) i doveli drugog. Sledeća generacija je već učila projektovanje šarafa u Auto Cad, što je, nesumnjivo, doprinelo struci (opet napominjem - Pejzažna arhitektura)...
  • Nastavnik

    08.06.2016 15:16
    @dule
    Pljuvačinom se može nazvati većina komentara na koje sam reagovao!
    A Vas poštovani kolega pozivam u petak u 17h da prisustvujete BESPLATNOJ sekciji informatike u našoj školi! Adresa je Vojvode Knićanina 12/b. Možete i neko predavanje održati, što će deci sigurno biti interesantno!
  • dule

    08.06.2016 14:22
    Nastavniče, završio sam i ja FTN i živim od struke (programiranje). Toliko što se tiče kompetencije.

    Inače, da ste funkcionalno pismeni (ili možda samo malo manje zaslepljeni) pročitali bi da ja nikakav zaključak nisam iznosio u mom komentaru već samo primer (od pre 20 godina i to sam odmah istakao) kako je nastava informatike bila organizovana u ipak elitnoj školi (elitnoj u ono vreme u odnosu na ostale škole, kako je sad ne znam).

    Ali ako ćete vi mene nekim činjenicama (recimo ono što sam ja pisao su bile činjenice, proverive) a ne pljuvačinom ubediti da se sad stanje promenilo ja ću reći: Svaka čast nastavniče, samo tako, jurimo u svetlu budućnost. Do tada, vaš način konverzacije mi ne daje baš mnogo razloga za optimizam.
  • Nastavnik

    08.06.2016 13:10
    Lupetanje II
    Većina komentatora ne pročita ili površno pročita text, a onda lupeta i omalovažava!
    Iznositi jedan primer od pre 20 godina je glupost, još na tome bazirati "zaključak". Taj posle gimnazije sigurno nije nastavio školovanje.
    Za neupućene, nastavnik je lice koje drži nastavu u OSNOVNOJ školi, i svako poređenje sa tim šta treba da uči u pojedinim srednjim stručnim školama. O tome možete predloge nastavnog plana slati Ministarstvu.
    Dalje, sekcije u osnovnim a i srednjim školama, su besplatne, npr. informatika, matematika, hemija, muzičko... a UČENJE JEZIKA nije sekcija i to se plaća!
    Ne baziram moj stav sa mojim obrazovanjem (FTN), ali sve moje kolege imaju zavšene fakultete, te su sigurno kompetentniji za računare od 90% ovde komentatora- Pa kako tako skriveni znate o računarima, tako znaju i nastavnici i profesori, a uz put su i više obrazovani.
    Osnovna poenta je u tome da se spreči Ministarstvo da ubaci "svoje"(lobirane) zastarele planove rada, zarad ličnih interesa!
  • dule

    08.06.2016 08:36
    @Nastavnik
    07.06.2016 • 20:51
    Lupetanja

    Kako je sada ne znam (nisu mi deca još dovoljno velika) ali znam kako je bilo pre 20 godina. Pohađao sam Jovinu, ogledno matematičko odeljenje. Koliko se sećam, imao sam 4 profesora informatike.

    Prva je bila jedna devojka koja se i razumela u informatiku verovatno jer je i bila školovana za to. Nekima malo teža za saradnju, po meni sasvim ok.

    Potom smo imali profesora koji je pre toga bio na nekim birokratskim poslovima, za informatiku je položio i kurs, ako i to. Sve što se sećam vezano za njega da nam je na jednom kontrolnom (programiranje na papiru - aj dobro malo je bilo računara tada) ocenjivao rukopis a ne ispravnost programa. U rukopis se razumeo.

    Treći je bio živa pišurija. Čovek nije imao pojma o računarima ali cenim da je Najlon poznavao kao sopstveni džep. Na početku časa bi izveo učenika na tablu i dao mu neku svoju knjižicu iz koje bi ovaj to prepisivao na tablu za ostale učenike. Kasnije sam saznao da mu je tu knjižicu izdiktirao učenik iz prethodne generacije. Celu.

    I na kraju smo imali stariju ženu koja se isto nije razumela ali se barem trudila. Bila mi je čak i razredna i bila je dobra žena ali sa računarima baš i nije umela.

    Znači, od četiri profesora jedan jedini se razumeo u materiju.

    Kad je došlo vreme za otpuštanje tog su prvog otpustili.
  • ...

    07.06.2016 23:56
    Ako pod "informatikom" podrazumevaju da uče decu kako da upale komp i pokrenu pasijans u windowsu, onda bolje da ni ne mudruju dalje...
    Informatika ne može i ne sme biti predmet za i radi sebe. Deca moraju učiti da koriste savremene informatičke mogućnosti kao alate uz svaki predmet. Da onaj u npr. građevinskoj školi zna da koristi cad alate, da onaj u ekonomskoj zna da napravi finansijski model uz pomoć vba, onaj u umetničkoj da zna da koristi softvere za dizajn, onaj u matematičkoj razne statističke programe...
  • Brus Vilis

    07.06.2016 23:44
    Informatika je značajna kao i maternji jezik. I zato bi bilo lepo da se uči od prvog razreda kao i srpski. Pritom izbaciti veronauku i gradjansko.
  • budiboksnama

    07.06.2016 23:42
    dole oto!
    kaze predstavnik oto-nastavnika da odluku ne treba donositi na brzinu! pa ta odluka se ceka vec trideset godina - nastavnici oto nisu skolovani za informaticke sadrzaje, a steta koja je na taj nacin napravljena je ogromna! krajnje je vreme da se socijalno pitanje ovih nastavnika resi na neki drugi nacin.
  • Lupetanje

    07.06.2016 22:40
    Nastavnik
    Većina škola NEMA besplatne sekcije.
    To su vannastavne aktivnosti koje roditelji dodatno plaćaju van škole.
    Jezici, sport, kompjuteri, muzika, Arhimedes....
    Škola se te dece seti jedino kad treba da se ode na školska takmičenja.Zgodno im dodje.
  • Nastavnik

    07.06.2016 20:51
    Lupetanja
    Svi prethodni komentatori, kao i većina glasača, lupetaju i omalovažavaju sve prosvetne radnike, a tako i nastavnike tehničkog!
    Naravno da ti ljudi znaju daleko više informatike od većine ovih ovde što omalovažavaju nastavnike, ali oni se moraju držati nastavnog programa koje diktira Ministarstvo!
    U većini škola postoje informatičke sekcije, koje drže ti isti nastavnici za vredne učenike, i njih treba pitati šta i koliko nauče!
    No, mnogi od tih koji u osnovnoj školi zavole i nauče osnove informatike, kad stasaju napuste ovu zemlju, a ostanu komentatori!
  • /

    07.06.2016 20:13
    /
    a da im uvedete osnove informatike?

    malo je degutantno da se za menjanje guma na biciklu zove autorizovani servis.
    isti slucaj kao i sa vaspitanjem-ni ovo ne uce od ovakvih roditelja
  • a

    07.06.2016 18:20
    @QyO ne nego sut karta vecini nastavnika jer nisu tehnicki potkovani
  • zivan

    07.06.2016 17:35
    Nastavnici u srednjim i osnovnim skolama, o univerzitetskim da i ne govorim, moraju biti svesni da ubuduce nece ceo radni vek predavati isti predmet. Tehnicko je odavno obesmiljeno, a informatiku je trebalo uvesti u program od petog razreda osnovne skole i to jos pre dvadeset i vise godina...
  • UČENIK

    07.06.2016 16:29
    Ma samo opušteno, imam ja vremena da čekam da se vi dogovorite....
    Prava istina je da nastavnici tehničkog NEMAJU POJMA o računarima i informatici.
    Pa će da zatežu do penzije, a ja ću da radim razne ručne radove kod kuće, (uz pomoć prijatelja majstora) jer se to na časovima ne može završiti
  • QyO

    07.06.2016 16:29
    ....
    Znaci nov predmet,znaci novo opremanje kabineta sa racunarima znaci tenderi,znaci kumovi nestrpljivi :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna