Autor: Politika

Info
17.07.2016.
07:00 > 06:59
Veliki broj mladih uzrasta do 30 godina kojima Nacionalna služba za zapošljavanje pronađe posao u letnjem periodu, isti odbijaju jer idu na letovanje.
  • /

    20.07.2016 17:38
    /
    e zato se uci, u skoli ili sam. ali ne ono 'o drustvenom upravljanju'.
    placace vas uvek onaj kome trebate ili cete vi placati onog ko vama treba
  • G

    20.07.2016 15:20
    @Nemanja - žao mi je što i dalje prikazujete svoje mentalno stanje svojim čvrstim verovanjem da je "urbana sredina" isto što i država. To se u potpunosti očekuje od nabeđenih "metropolita" koji po pravilu čvrsto veruju da su bolji od onih koji ne žive u gradu, bez obzira na sopstveno obrazovanje odnosno nedostatak istog. Žao mi je i što i vi mentalno poremećeni "gospodine" i dalje čvrsto verujete da se za tih 5 godina broj visokoobrazovanih utrostručio, odnosno ovde čvrsto branite maloumnu ideju da je više i visoko obrazovanje potpuno jednako. Slažem se apsolutno da svaka mentalno poremećena budala može da tvrdi da je u Srbiji i više od 50% visokoobrazovanih, nakon što izjednači srednje, više i visoko obrazovanje.
    Jasno je i meni, odavno "gospodine" da imam posla sa mentalno poremećenim, neobrazovanim licem sa šovinizmom kao glavnom alatkom. Samo ja nisam od one "fele" koja će reći "pusti idiota" i dozvoliti maloumnim mediokritetima da vode i imaju završnu reč. I nije mi teško da ponovim i po deseti put da nisam ni najmanje začuđen da je ovo najviše što vaš "intelekt" može da proizvede.
    Još jednom vas preklinjem da se lečite.
  • Nemanja

    20.07.2016 12:26
    @G
    https://www.google.rs/search?q=procenat+obrazovanih+u+srbiji&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gws_rd=cr&ei=UFCPV4neHoana_iUmuAJ

    Kada neko bahato i tvrdoglavo citira 5 godina stare podatke, i to čak ni ne razmatrajući da se isti odnose na sve vuko*ebine Srbije, a ne na urbanu sredinu u koju se našom nesrećom doselio, a ose*ava se po relativno svežim podacima koje su sakupljali obučeni ljudi, a ne bulumenta s koca i konopca, jasno je da se radi o ozbiljno obolelom čoveku kojem savremena medicina ne može mnogo pomoći, osim izolacijom i teškim medikamentima.

    Mislim, bilo bi jasno nekom ko sa takvom osobom prvi put ima posla, nama je jasno odavno.

    Poliiiiis!!
  • G

    20.07.2016 10:58
    @nemanja - lečenje vam je neophodno bez odlaganja. Vi ste lice koje zaista veruje da je u poslednjih nekoliko godina od popisa broj visokoobrazovanih u Srbiji utrostručen, izmišlja nepostojeća zvanična istraživanja kako bi lažnom argumentacijom dalo svojem izlaganju na značenju i pokušava da meni podmetne kako sam govorio o samo određenoj oblasti umesto o celoj Srbiji. Na stranu taj "bum" diploma raznih privatnih univerziteta u poslednjih 15 godina, u koje uključujemo i predsednikovu, zvanično istraživanje, u poslednjem popisu je jasno reklo da je broj građana sa završenim visokim obrazovanjem nešto više od 5%, od čega je oko 20% u Vojvodini, a ni tada niti ikada u istoriji Novi Sad nije bio niti Vojvodina niti Srbija.
  • Nemanja

    20.07.2016 09:07
    @G

    Zvanična istraživanja govori o 16% na nivou Srbije, što znači da je u urbanim oblastima poput Novog Sada verovatno trostruko toliko. A ne znam koliko tvoje preporuke za lečenje vrede, očigledno je da tebi nije nimalo pomoglo... Mada realno, nisu ni lekari čudotvorci, ko se može s takvim slučajem izboriti.
  • G

    19.07.2016 22:26
    @Nemanja - predlažem vam što je moguće hitnije lečenje jer ste izgleda umislili da je Srbija zemlje prepuna visokoobrazovanim stanovništvom iako zvanični podaci o nivou obrazovanja stanovnika zemlje govore suprotno. Molim vas da se lečite.
  • Nemanja

    19.07.2016 21:41
    @G

    Siguran sam da u tvojoj kafani, ili u kakvoj već žabokrečini provodiš vreme, ima tek 5% visokoobrazovanih, ali ne boravi svako u takvom okruženju. Niko sposoban i pametan ne treba ni dana da robuje za 20 hiljada, a iskren da budem, za ostale me briga.
  • licemerje

    19.07.2016 18:55
    sad su mladi krivi
    najugrozenije kategorije u ovoj drzavi su mladi i penzioneri. prvo su bili krivi penzioneri,sad su krivi mladi,treba pobiti sve, i onda resen problem? bolesni smo kao drustvo, hitler je bar imao ekspanzionisticku politiku, mi idemo jedni na druge. nece da rade, sto uopste nije tacno, novinarski spin, kao i uvek. gledam komentare, koje radno iskustvo mozes da steknes u kaficu i kladzi, poslodavce zanima relevantno,a to ne moze nigde da steknes. znam ih gomile koji sa faxom rade razne poslove, kao i ja, izmedju ostalog, koji "volontiram". neka dovedu arape, kineze i crnce da rade, kad smo svi lenji, i svima bolje,kad nasi mladi ne valjaju. nek vam plode zene i cerke i postavljaju bombe, svima super, kao u francuskoj. kolika mrznja prema mladima, pa to je strasno. neko je spomenuo zapad, komsa otisao u irsku, za pranje sudova ima 1400e mesecno, i to u irskoj koja nije nista narocito:D poredjenje je smesno, posto imamo standard nivoa bangladesa. zamisli, u sred evrope, u 21. veku da trazis posao,i jos da te plate pristojno. e srbijo,nigerijo evrope. tako nas posmatraju napolju inace, evropski crnci, da ne kazem neki tezi izraz.
  • G

    19.07.2016 10:32
    @Nemanja - obzirom na mizerno mali broj nezaposlenih mladih koji rade "i od kuće neki polupristojan, pa makar i malo plaćen posao", uključujući i prvog komentatora sa svojim "sedećim" stavom, da li možemo i njih da okarakterišemo kao "kompletne idiote"? Ili je to u stvari novinar koji je pisao tekst "kompletan idiot" jer je uvrteo u svoju glavu da mlade u Srbiji većinom finansiraju drugi, najčešće roditelji? Ili ste ipak vi "gospodine" kompletan idiot koji živi u paralelnom svetu u kojem je Srbija izgleda dom veoma naprednih i dobrostojećih mladih koji iako zvanično nisu zaposleni, sede kod kuće i polupristojno zarađuju? Ili ste jednostavno samo kompletan idiot jer mislite da "u ovo doba tehnologije" svi nezaposleni mogu da sede kod kuće i zarađuju jer su svi redom izrazito stručni u zemlji sa jedva 5% visokoobrazovanih? Izgleda da je premijer u pravu kada mu je "neprijatno koliko nam dobro ide" - nisam ni pretpostavljao da smo toliko "napredni".
  • Nemanja

    19.07.2016 09:14
    Svako 'obrazovan i mentalno zdrav' će i od kuće naći neki polupristojan, pa makar i malo plaćen posao, pre nego da robija kretenima za 20 hiljada. Samo kompletni idiot misli da, u ovo doba tehnologije, sedenje kod kuće automatski znači i 'na grbači roditelja' - najčešće taj isti idiot koji i misli da je u redu da zaposlene plaća 20 hiljada.
  • G

    18.07.2016 21:01
    Slažem se da je bolje sedeti kod kuće nego raditi za 20 000 dinara - svako obrazovan i mentalno zdrav će pre živeti na tuđoj grbači do 40. godine i onda kad mu nestane izvor finansiranja potražiti posao sa svojim CV dokumentom u kojem nema apsolutno ništa nadajući se visoko plaćenoj poziciji. Ako nećete da radite za 20 000 dinara što je izgleda skoro jedino što vam se nudi, onda idite u inostranstvo pa potražite bolje plaćen posao - kakvo je to sedenje kući na tuđoj grbači? Do kada mislite da živite na račun svojih roditelja dok sami sedite skrštenih ruku?
  • Boba

    18.07.2016 14:50
    @koeficijenti
    Nerealno je da maksimalna plata u administraciji bude kao prosečna u proizvodnji. Administracija je na lošem glasu zbog gomile partijskih kadrova koji lelemudaju, na 5 partijskih zaposlenih dolazi jedan zaposleni koji obavlja sav posao. Kad bi administracija bila manja, efikasnija i očišćena od parazita nikome ne bi smetalo što službenici imaju platu npr. 70.000-80.000 jer je za taj posao potrebna visoka stručna sprema, poznavanje gomile zakona i propisa. Sa druge strane, u proizvodnji rade ljudi sa osnovnom i srednjom školom, ali bez obzira na to treba da imaju pristojne plate. Dosta fabrika zapošljava radnike preko zadruga, kada bi ti radnici zasnovali radni odnos u fabrici umesto 20.000 zarađivali bi bar 35.000-40.000 dinara a da fabrika ne oseti, silne pare agencije pokupe kao kajmak. Puno para ode na plate raznih menadžera nižeg i srednjeg nivoa, a onaj šefić/smenovođa mu odradi veći deo posla za 50-60.000 dinara, menadžer potpiše i prosledi dalje inkasira 80.-100.000, onaj iznad njega još više i tako na 4-5 nivoa. Kada bi se uradila ozbiljna racionalizacija i u državnoj službi i u velikim sistemima mislim da bi većina bila zadovoljna, a besmisleno je uvoditi neke formule odnosa administracija/proizvodnja jer se to jednostavno ne može upoređivati.
  • Nemanja

    18.07.2016 14:44
    Apsolutno podržavam! Ako ne astičete neko značajno iskustvo, ili vam je baš dogorelo do nokata, nikad niko ne bi trebalo da prihvati posao za 20 hiljada. Nikada ta stečena 'odgovornost i navika' nije vredna navikavanja gadova na to da je ok da nekoga plaćaju mizeriju.
  • N.SAD

    17.07.2016 16:06
    LAKI KEŠ
    Takvih parazita je pun N.Sad.Nije se njima čuditi tu naviku su nasledili od svojih roditelja ali se čudim bračnim parovima koji recimo imaju kuću od 100 kvadrata a 50 je namešteno i tu žive i ne pada im na pamet da dignu kredit pa srede i ostalih 50 kvadrata da mogu normalno živeti jer život za četveročlanu porodicu u 50 kvadrata nije normalan ali zato svake godine u leto dignu laki-keš kredit i na more da bi imali šta da pričaju na poslu i izigravaju gospodu.Neko voli da živi normalan život u normalnim uslovima neko bi rađe živeo u ,,svinjcu'' ali da je svake godine na moru.Stvar izbora svinjac i more ili normalan život pa svake druge godine na more ako se može a ako ne ... biće prilike.
  • SKY

    17.07.2016 14:12
    Ne moraju i može im se, sami su mogu kako hoće... Oni koji osim svojih treba da prehrane još koja usta i to dečija idu i rade bilo šta za bilo koje pare jer druge nema, nije bitno šta si po struci bitno je da se preživi.... Neka ih, neka sad uživaju shvatiće jednog dana kako ovde funkcioniše život...
  • tatin sin

    17.07.2016 13:44
    Evo ih gomila na keju svako vece . Ajde sto dzabalebare ali sto se opijaju , urlaju i zapisavaju ulaze.
  • Pera

    17.07.2016 13:31
    Secikese
    Sat vremena koji JKP CISTOCA placa omladinskim i ko zna kojim zadrugama je preko 600 din dok radnici na kantama dobijaju 200 ostatak ide onima koji su nas doveli tu gde smo na dno dna
  • Terješkova

    17.07.2016 13:04
    Treba da se radi! Zašto mislite da je bolje džaba sedeti nego raditi...Ništa nije zauvek, svako iskustvo se plaća...Nije u pitanju samo novac...jer radeći upoznaješ druge a najvažnije upoznaješ sebe...menjaćeš odnos prema radu-ne radu, prema novcu, džabalebarenju...Pozdravljam komentar Gorštaka!
  • Gorstak

    17.07.2016 12:22
    Ostajte ovde
    Ostajte ovde! Zašto bi radili za 20000.00 dinara, lakše je od dede i babe kojei imaju i onako male pezije izkamčiti koju stotku za telečkog ili ostala svratišta neradnika. Imama unuke jedan se oženio i dobio dete, radni odnos u Lukoilu je prekinuo. Zašto da radi za 25000.00 dinara, poterbniji je porodici gde ni snaja neradi. Drugi se do skora oblokavao u Laze Telećkoga sad mu je i otac izgubio posao. Ne ide bolovanje slobodni dani i posao zajedno. Deda daj koju lovu večeras izlazim? Deda treba mi za pelene. Od čega misliš da tvoj praunuk živi? E pa sada lepo nosite se u tri PM Ja sam kao student u inostranstvu prao sudove, nosio tuđe đubre prostirao veš za večeru, skupljao kereča govna da bih mogao da kopiram skripte i završio fakultet. Nisam spavao do 14 časova pas išao u Zmaj Jovinu na nesicu. Po povratku u zemlju prvo radno mesto mi je bilo Livnica 27 Mart , nk radnik bio sam previše kvalifikovan za bilo šta drugo. Od tog radnog mesta do mesta rukovodećeg inženjera trebalo mi je pet firmi i pet godina. SADA NEMAM NAMERU DA SVOJU STEČENU PENZIJU DELIM SA SVOJOM DECOM ILI UNUCIMA. JA NISAM PRAVIO MOJE UNUKE NI PRAUNUKE! JA SAM PRaVIO SVOJU DECU ZA KOJU SAM RADIO I ZA DALEKO MANJE NOVACA OD ONOGA ŠTO SE NJIMA SADA NUDI. NEKA GRIZU ŽIVOT NAJLAKŠE JE KUKATI I KRITIKOVOTI DRŽAVU. TAMO PREKO VAS PO ŠANTIČU ĆEKAJU GRKI ZALOGAJI HLEBA. VERUJTE MU ISTINA JE. SAMO NEMATE KOME DA KAŽETE.


  • Boki

    17.07.2016 12:07
    Zavod za zaposljavanje - nasli su mi posao i 4 meseca nisam bioplacen. Kad sam otisao da se zalim rekli su decko pa gde je tebi ugovor o radu. JBG. I to nije bilo prvi i poslednji put da ostanem bez para - samo ne preko zavoda.
    Realno ima puno neradnika ali kad pogledas pperspektivu i malo mozga propast...
  • ajeje

    17.07.2016 11:48
    20k jeste malo, svakako, ali bi mene sa 28god bilo sramota da čačkam nos i čekam od roditelja neki dinar, bilo me sramota i sa 20 pa sam radio i za manje od 20k i paralelno studira i evo sad sam ja taj koji nudi posao, za kompom, od kuće, par sati dnevno, za mnogo više od 20k pa NEĆE da rade. Šta bi hteli? 90k bez pauze za topli obrok a kamoli bez dana radnog staža? Ćutiš i radiš dok ne naučiš.
  • Stronzzo

    17.07.2016 10:51
    kakva ponuda
    20.000RSD?!?!?!? I ne radio vam niko vala
  • Istina

    17.07.2016 10:38
    Prirodom posla se cesto srecem sa ljudima koji mi kukaju nad svojom tuznom sudbinom i nemanjem posla. Koliko puta cujem "pa necu valjda da teglim dzakove za nekog gazdu za minimalac...". Ne mogu da im kazem jer nije situacija, ali evo ovde mogu: a sta to ocekujes da radis kad si zavrsio osam razreda skole ili ni toliko (zavrsio je uslovno receno, jer sta je neko ko je imao dvojke poklonjene kroz skolovanje naucio, isto kao i da nije isao u skolu), i nemas nikakvu struku, vestinu, znanje da radis bilo koji posao osim prostog fizickog posla? Cudo je kako ljudi sebe ne vide realno.
  • nss

    17.07.2016 10:17
    nss
    zar im vlast nije omogucila da svakodnevno gledaju kako se lepo zivi bez rada...pevaljke,srtarlete,blokerke,mafijasi,dileri,robijasi,politicari....parovi,farma...gledaju deca kako se navedeni razbacuju parama bez minuta radnog staza i logicno da nece da robijaju za 20000 din...sta moze posten covek za te pare...ako plati racune onda nema da jede,ako to pogricka onda mu se na vrata navale sudski izvrsitelji...ali OTVARAJU SE NOVA RADNA MESTA,VLAST MISLI NA OMLADINU,.20000 JE 20000 PUTA VISE OD NICEGA,BICE NAM BOLJE,VEC SMO U PLUSU....ne znam zasto jedino mi to ne vidimo a lepo nam ljudi govore svaki dan kako nam je super a eto mi besni i lenji
  • omladinac

    17.07.2016 10:05
    radio sam dve i po godine kod privatnika,prljav i naporan posao za 200e,jedan dan sam samo odlepio,dao otkaz i krenuo da pronadjem posao preko.. sada sam 5 puta bolje placen,jeste da je u pocetku bila borba,ali makar sad necu morati da brinem da li kupujem jogurt 5 dinara skuplji ili jeftiniji... NARAVOUCENIJE - bolje sedeti kuci za dzabe nego biti neciji rob za dzabe! idi dok si mlad,sto bi rekla ona silikonska mafijaska snajka.
  • ns

    17.07.2016 10:01
    @Perica
    Odlično zapažanje. To je za osmočasovno radno vreme ispod zakonom propisane minimalne cene rada, a radno vreme je i duže. Prema tome na ovakve ponude za posao treba da reaguju inspekcije, a ne da ih mladi prihvataju.
  • Teča

    17.07.2016 09:41
    Ju, ju, sram vas bilo mladi ! Nećete da rintate od jutra do sutra za 20 hiljada i da omogućite nezaboravno tetama iz NSZ i secikesi iz omladinske zadruge. Pitaj ti, omladino "gospodu" iz NSZ za koliku plate rade i kako su došli do tog radnog mesta.
    Samo tako deco, nedajte gulanferima da vas zavrću i da prave robove od vas. A te "omladinske" i "studentske" zadruge treba ukinuti, to su nejaveće derikože i secikese !
  • Milan

    17.07.2016 09:28
    Podrška mladima! Ko normalan želi da bude moderni rob nekom privatniku za 20.000 mesečno?! Ajde ljudi budimo realni, da mi živimo u normalnoj državi 20.000 bi i bio džeparac, ne plata. Od 20.000 mesečno se NE MOGU platiti računi, kirija, ne može se kuvati ručak svaki dan niti se može izdržavati porodica.

    Ovo je surovi kapitalizam, svidelo se to nekom ili ne. Zašto bi poslodavci plaćali više od 20.000 mesečno ako se uvek nađe neko kome je i to dosta?
  • КОЕФИЦИЈЕНТИ

    17.07.2016 09:05
    Онога тренутка када највећа плата у администрацији градске управе буде једнака средњој плати у производњи тада ће и минималац бити добар.
    Они воле себе па ће да повећају плате и нађу могућност да приватници повећају плате својим радницима. Слаће им раднике из пореске управе да заједнички ураде обрачун за плату.
    У администрацији се после сваких избора мора проћи верификација имовине и завово изабрати сви радници од градоначелника до портира.
  • Inspektor Višekruna

    17.07.2016 08:50
    Jeste ali,
    Ko u mladosti izbegava slabije plaćene poslove obično završi na njima kasnije.
    Bilo kakvo radno iskustvo,je bolje u CV-u od nerada.
  • Jorge

    17.07.2016 08:17
    Političke partije su agencije za zapošljavenje,sa izborom radnih mesta "po meri"
    Zato ,nadajući se da je istraživačko novinarstvo još živo,zakažite prijem u bilo koju ,pa se raspitajte koliko je članstva nezaposleno.
    Da budem precizniji koliko njih prima platu,dolazak na "posao"je ionako neobavezan za njih na višim stepenicama hijararhije.

  • Milos

    17.07.2016 07:59
    A to sto zavrsis gradjevinski ili neki drugi tehnicki fakultet i ne vidis gradilista,a ucis neke gluposti,izvodjenje formula za usmeni,to nista,a?
  • Perica

    17.07.2016 07:50
    SASVIM NORMOLNO
    """ODBIJAJAJU POSAO ZA 20 000 DINARA""".
    To je po satu 113 din ili osam sati rada 909 din . Ko je lud da radi za taj novac u mesarama u kojima se obrcu milioni. Neka rade gazde a deca put pod noge jer toliko moze da se zaradi za dan kad odes iz ove nedodjije. Slicno je bilo i sa Novitetom gde su krojacicama nudili istu sumu pa niko nije hteo da se javi na konkusrs.
    Svi ti poslovi imaju daleko bolju cenu i kod nas ali je kretenskim zakonima sve dovedeno do propasti. Narod masovno odlazi jer zivota u ovoj pustari nema . Minimalac 20 000 a potrosacka korpa 53 000. PA DIGITRON JE IZMISLJLEN JOS PRE PAR DECENIJA , DANAS POSTOJI INTERNET INFORMACIJE SU MNOGO DOSTUPNIJE SRBIJA "N E S T A J E"
  • Novosadjanin

    17.07.2016 07:17
    Bolje sedeti kod kuce nego raditi za 20.000 i biti rob nekom privatniku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna