Autor: Tanjug

Info
31.08.2016.
09:15
Roditeljima je dodeljena slaba uloga u školi i to se mora promeniti, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.
  • Žarko

    05.03.2024 09:11
    Kom idiotu je palo na pamet da roditelji(razmažene dece) ocenjuju profesore? Ko će pod tim idiotskim uslovima hteti da radi u školi? Napravili ste cirkus od škola a sve zbog nadobudnih roditelja i njihove razmažene dečurlije!
  • Mile

    14.02.2024 09:14
    dokle
    Gde je kraj srozavanju prosvetnih radnika.Moji roditelji su bili prosvetni radnici i znam koliko je to težak posao.Nije ni čudo što ih je sve manje prosvetnih radnika.Moja unuka živi od skoro u Nemačkoj,tamo ide u školu i tamo se ta profesija zaista poštuje .Učiteljice su te koje se najviše pitaju ,naravno zavisno od deteta,koju će srednju školu da upiše.
    Tek će sad da počne lov na nepodobne nastavnike.
  • /

    02.09.2016 22:12
    /
    da li bi ste se ovoliko bunili kada bi ste znali sta vam deca rade kada nisu na casu?
    ili da izostaju mnogo vise nego sto im je zavedeno?
  • Terješkova

    02.09.2016 13:29
    @M.
    Ej tek ti nemaš pravo da daješ pridiku imenu-pseudonimu.... M. šta je to? Ništa kao ni Dr.!
  • M.

    01.09.2016 18:38
    @Dr.
    Dozvoljavas sebi pravo da u 3 prethodna komentara sudis o ljudima i pojedincima na izrazito arogantan nacin koji je u potpunosti ono sto ti istim tim ljudima i pojedincima pripisujes - skraceno - zamena teza.

    Ti sve znas i ko je ko i ko je kakav, nije ti jasno zasto neko, kako si napisao
    "...Po svemu izrečenom nemaš nikakve veze sa problematikom ali nije mi jasno zašto te onda sve toliko pogadja..." moze da podrzava prosvetare, a da nije jedan od njih? E pa zao mi je sto to ne razumes. Nisam ni ocekivao da neko poput tebe tako nesto i razume. Sve mi se cini da sam pogodio i da su ove tvoje nabacane fraze u komentarima ono sto si ti u stvarnosti.

    Pises sledece: ""..a za raspravu pronadji nekoga sebi ravnog sa najviše tri razreda srednje škole ako ih imaš i toliko."
    Povodom tog citata, jedna mala pravopisna igra (kad se vec gadjamo obrazovanjem):
    Kako se pise ono tvoje Dr.?
    a) Dr.
    b) Dr
    c) dr.
    d) dr

    Mala pomoc:
    a) Dr. kako se ti potpisujes nije, osim ako nije skracenica imena, nadimka, nemam pojma, recimo Dr...ija?

    Ajde Dr. poslodavac potrudi se, moze i da se nadje na net-u, znaces ti to. Ako bas i ne znas, uvek mozes da u komentaru okrenes stvar u svoju korist.

    Obavezno podeli u sledecem komentaru svoje nove velike misli, a mozes i odgovor na pitanje.

  • Dr.

    01.09.2016 16:51
    @M
    Iznenadio bi se da vidiš moj odraz u ogledalu:) Po svemu izrečenom nemaš nikakve veze sa problematikom ali nije mi jasno zašto te onda sve toliko pogadja. Zato uopšte ne verujem u iznete teze. Možda ja nisam materijal za roditelja koji će nešto da ispravlja ali ti očigledno nisi materijal za roditelja uopšte. Muči te prevelika ljutnja a to je znak ogromnih muka i životnih problema. Upravo deca takvih postaju agresivni nasilnici koji predstavljaju veliki društveni balast, bolje što ih nemaš. Lepo sam ti rekao da se lako detektuje da si daleko od fakulteta i obrazovanja što nas čini ljudima različitih nivoa. Moram priznati da nemam stranog poslodavca, zahvaljujući svom radu i obrazovanju ja sam poslodavac. Nastavi da izvršavaš date radne zadatke sa uspehom u šta iskreno sumnjam a za raspravu pronadji nekoga sebi ravnog sa najviše tri razreda srednje škole ako ih imaš i toliko. Sve najbolje!
  • M.

    01.09.2016 15:24
    @ Dr.
    01.09.2016 • 13:58
    @M
    Usled nedostatka argumenata uvrede ostaju jedino oružje u rukama neznalica i nesposobnjakovića. Svako prostačko napadanje drugih iza sebe sakriva veliki strah i frustraciju onih koji to čine. Na taj način nećete pobeći od istine i svoje nesrećne ličnosti. Možda ste nekada i prošli kroz fakultet ali on kroz vas nije. Samo ste potvrdili opšte poznatu činjenicu da ogroman broj nastavnika ne zaslužuje da se bavi tim poslom i da je do njega došao sumnjivim putem. Teško deci koju Vi učite nadam se da imaju roditelje koji će umeti da isprave nedostatke neadekvatnog obrazovanja.

    Vidi ovako:
    1. Ti si poceo svoj komentar uvredom koju sam ja samo citirao i prokomentarisao
    2. Nisam prosvetni radnik
    3. Nisam ni zavrsio fakultet, ali tesko da sam neznalica i nesposobnjakovic, barem se to ne bi moglo reci po reakcijama mojih (stranih) poslodavaca.
    4. Nemam skrivenih strahova ni frustracija niti bezim od istine, a nemam ni razlog za tako nesto.
    5. Obzirom na ovaj i prethodni komentar, ne bih rekao da si ti materijal za roditelja koji ce umeti da bilo sta ispravi.
    6. Stani malo pred ogledalo pa nad sobom vrsi psihoanalize, ili je ono sto si napisao tvoj odraz u tom pomenutom ogledalu?
  • Dr.

    01.09.2016 13:58
    @M
    Usled nedostatka argumenata uvrede ostaju jedino oružje u rukama neznalica i nesposobnjakovića. Svako prostačko napadanje drugih iza sebe sakriva veliki strah i frustraciju onih koji to čine. Na taj način nećete pobeći od istine i svoje nesrećne ličnosti. Možda ste nekada i prošli kroz fakultet ali on kroz vas nije. Samo ste potvrdili opšte poznatu činjenicu da ogroman broj nastavnika ne zaslužuje da se bavi tim poslom i da je do njega došao sumnjivim putem. Teško deci koju Vi učite nadam se da imaju roditelje koji će umeti da isprave nedostatke neadekvatnog obrazovanja.
  • /

    01.09.2016 12:38
    /
    jel?
    a ko ce ocenjivati ucenike?
  • M.

    01.09.2016 12:14
    @ Dr.
    31.08.2016 • 17:18
    Iz komentara je jasno da nastavnici sve roditelje smatraju primitivnom nepismenom marvom...

    Iz ostatka tvog komentara mogu da zakljucim da si se odlicno prepoznao.
  • Profesor

    01.09.2016 08:15
    Ocenjivanje profesora 2
    Grupa od 22 studenta ocenila Profesora ocenom 2.2.
    Studentski parlament pisao Dekanu kako su predavanja loša i da se ispit teško polaže.
    A Profesorica izvadi evidenciju prisutnosti studenata i ispostavi se da je na njenim predavanjima bilo prisutno 4-6 (istih) studenata (a 22 ocene).
    Kako su mogli da ocene Profesoricu kad je videli nisu?
    Za moje dvoje dece u srednjoj školi smo žena i ja bili na roditeljskom 3-4 puta godišnje. Videli razrednu i pričali o raznim temama. Ostale nastavnike video nisam nikad.
    Kako ja da ocenim nastavnike kad ih video nisam? Pa i razrednu, kako da ocenim njen nemački kad to nikad nisam čuo, niti znam niti razumem nemački?
  • jo

    31.08.2016 23:54
    Samo napred
    Šta je akademci.Boli istina pa lupate minuse
  • Profesor

    31.08.2016 23:23
    Ocenjivanje profesora
    Upiše se meni prošle godine 30 studenata na budžet na jedan smer na Fakultetu u NS (1. godina). Vidim ja da samo bleje na predavanjima, popričam sa kolegama, oni kažu isto i otkriju mi razlog. Ceo smer ima prosek ocena 2.74 iz srednje škole. Prolaznost posle junskog roka 2 studenta.
    I sada sam ja loš profesor jer nisam sposoban da ih naučim. Pa oni nisu smeli ni da upišu Fakultet!!!
    Mogu da zamislim kakve će oni ocene meni udeliti.
    Zašto bi drugačije bilo u osnovnoj i srednjoj školi?
  • jo

    31.08.2016 20:55
    Akademci
    Ovde se po komentarima tačno vidi ko je ko.Drugovi prosvetari su akademci i naučeni a mi smo brbani,roditelji malih arkana,nepismeni,neobrazovani i i slično.Šta ste vi svete indijske krave pa da niko ne sme da kaže bilo šta za vas ili da vas kontroliše.Vama nijedan ministar ne valja,svi su glupi da bi vas " obrazovane " kontrolisali.Ok ja sam nepismen a ko je proizveo 45% nepismene dece mi brbani ili vi obrazovani.Kad odem u rodno selo i vidim ko od moje generacije sad uči decu sve mi bude jasno zašto su deca nepismena.Koliko košta to vaše " dostojanstvo " koja je cifra da bi sutra ćutali kad vam brbanova deca i mali arkani skaču po glavi.Manite se lagarije i brige za decu samo mi dajte da uzmem sa gomile koliko ja mislim da mi pripada jer sam " završio fakultet ".Pa i ja sam završio fakultet i 5 poslova promenio(nijedan državni posao) ali isključivo zbog veće plate i nisam kukumavčio ko vi o " ljubavi " prema svom zanimanju.Ko vama brani da uradite isto ako znate koliko vredite. Vama je du..e sraslo za državne jasle i po cenu života ne bi menjali posao ni mesto stanovanja.
  • Slucajni prolaznik

    31.08.2016 18:05
    Ja hocu ministre da ocenim... samo ne mogu da smislim adekvatne kategorije za ocenjivanje. Ali sam sasvim siguran da su po nekim kategorijama medju prvima svi.
  • Dr.

    31.08.2016 17:18
    Iz komentara je jasno da nastavnici sve roditelje smatraju primitivnom nepismenom marvom... Divno, oni su tu da primaju plate (po mogućnosti što veće) i šta ko ima da ocenjuije njihov rad oni su zamislite završili fakultete. Medju roditeljima gospodo takodje ima obrazovanih ljudi kojima je potpuno jasna razlika izmedju ozbiljnog rada i obrazovanja i onoga što preko veze primljeni i nezainteresovani nastavnici prenose deci. Nemojte se ponašati toliko bahato i nemojte vredjati sve roditelje verujte da nemate svi osnova za tako nešto. Niti ste vi svi zaslužili da budete nastavnici niti su svi roditelji glupi da to ne vide. Rečnik vam je daleko od akademskog a mnogi su pored posla u školi koji su dobili preko veze i fakultete završili na isti način. Dokažite da znate svoj posao, neka vam reči budu blage a argumenti jaki.
  • Tea

    31.08.2016 16:59
    Sve mislim ne mogu vise poniziti prosvetne radnike,kad eto ti ga novi ministar sa jako pametnom idejom.Roditelj nikako ne moze biti objektivan,pa radi se o njegovom detetu.Ovo je bas sizofreno totalno.
  • EKS

    31.08.2016 15:20
    Mozda
    BRAVO MINISTRE (NOVI) !
    Svaki novi ministar izmisli nesto novo......po cemu ce se pamtiti medju prosvetarima.
    A mogli bi i prosvetni radnici da kazu nesto i roditeljima...bilo bi tu toliko toga iz ex perioda da bi i B.Nusic umro ponovo, ili od smeha ili od straha!
  • M

    31.08.2016 15:14
    Secam se u osnovnoj skoli, odlazimo u peti razred, dolazi razredna - prethodne dve generacije su je oterali ucenici i roditelji zajedno. Postala je resena da nas izvede do kraja skolovanja. Sto bolji poklon to bolja ocena. Zena je magistar srpskog jezika. Imali smo ucenika koji je gadjao profesore jer nisu hteli da ga saslusaju koji je nas gadjao kad isto tako nismo hteli da ga saslusamo ali nasa razredna ga je mnogo volela. Vreme je proslo i nasi roditelji (ovi koji su poklanjali darove) nju su okarakterisali kao SAVRSENOG pedagoga i profesora. Dosao je prijemni, niko od nas nije znao ni G od gramatike ili jos bolje nesto iz knjizevnosti. Davale su se pare za privatne casove
    Profesorka fizike, kod koje se cula samo ona i muva na casu, koja nas je zaista necemu naucila, kod koje nisu trebali privatni casovi ALI kod koje su ocene bile realne i koja nije htela poklone ni za osmi mart. Ta je bila rogata i bezobrazna, roditelji pisali peticije kako zlostavlja decu (nikad nikog nije pogledala popreko, ali se znalo pricas = pitanja za 1)

    Danas, kao student, besprekorno sam zahvalna rogatoj profesorki koja me je naucila postovanju profesora ali i redovnom ucenju, koja me je nesto naucila
  • Tetka teča

    31.08.2016 14:58
    Sramota
    Kad se bezuba, polupismena marva dočepa plajvaza, pa počne da blati one koji su godinama glancali stolicu. Ne kažem da su baš svi prosvetari cvećkice i erudite, ali c'mon... Nestaće im i ono malo dostojanstva koje imaju kad im legne simbolična platica.
  • Milena

    31.08.2016 14:57
    Samo da dete ima dobre ocene
    Pre par dana sam upoznala jednu baku i jednog decaka. Decak je apsolutno neposlusan i drzak (drugi razred osnovne skole). Interesuje me kako ucitelj izlazi na kraj sa takvim detetom ako mu ne da losu ocenu kao meru upozorenja ALI ako mu da onda ce mama i tata da dotrce i kazu kako ti nije uredu.
    Kad se setim svojih roditelja jedina misao im je bila IMATI DOBRE OCENE a niko (ni roditelji mojih drugova) nije previse razmisljao o tome STA SU NAUCILA DECA
    Isti problem se prenosi i na srednju skolu
    Profesori koji su hteli da nauce decu i da uspostave strogocu na casu su bili rogati a oni koji su za jednu orhideju zakljucivali 5 su bili savrseni
  • Pop Jovo

    31.08.2016 14:47
    Odlicna ideja!!
    Sad ce polupismeni i nepismeni da ocenjuju rad onih sa fakultetima. Ministre, svaka cast...
  • roditelj i pedagog

    31.08.2016 14:31
    katastrofalna ideja
    Ideja je katastrofalna. Veliku većinu roditelja zanima samo da dete ima dobre ocene. Ovo će biti još jedno ozbiljno degradiranje i poniženje struke. Postoje merljivi pokazatelji napretka dece u kreativnom rešavanju problema, što je u današnjem svetu najvažnija veština. Nastavnici bi trebali biti dodatno stimulisani na osnovu tih pokazatelja, maksimalno motivisani da i sami uče i napreduju, da decu zainteresuju za učenje i znanje. Naravno sve ovo neće uraditi vlast koju čine đaci ponavljači sa kupljenim diplomama.
  • Gordana

    31.08.2016 14:27
    Strah?
    Iznenađena sam predlogom, a još više reakcijom koju sam mogla ovde da pročitam. Nisam starleta, moje dete nije Arkanov sin, prosečan sam roditelj. Upozoravni smo za dva nastavnika koje će naša deca dobiti ove godine. Ponavljam, upozoravani u školi. To znači da ću plaćati privatne časove da bi moje dete moglo da "izvuče" dobu ocenu. Mislim da imamo pravo da kažemo svoje mišljenje jer i na mom poslu svi sa kojima sarađujem imaju pravo da kažu šta misle vlasniku firme u kojoj sam zaposlena. I niko od toga ne pravo problem.
  • Sunčica

    31.08.2016 14:26
    inspekcije
    Inspektore koji imaju ulogu kontrolora takodje treba kontrolisati i to žestoko jer oni koji treba da kontrolišu, na žalost ,to ne rade u skladu sa zakonom koji treba da poštuju. Dakle, manipuliše se zakonom, zloupotrebljava službeni položaj ( i direktori škola i nadležni inspektori) odnosno krše osnovna načela prava i obaveza. Nastavni kadar je tu najugroženiji u svakom smislu a još uvek se uvode neke dodatne kontrole za njih, a treba napomenuti i to da nemaju kome da se obrate...Novi ministar uliva nadu prosvetnim radnicima(bar većini) i pred njim je poprilično težak put "Raščišćavanja".
  • Milica

    31.08.2016 14:19
    Ako bude tako onda je red i da nastavnici ocenjuju roditelje spram ponašanja deteta i da to šalju u Centar za socijalni rad. Deca su bahata i bezobrazna, a ovo je tek katastrofa. Nastavnici će nam s ovim i bednom platom pozavršavati na psihijatriji od terora bahatih roditelja i nevaspitane dece.
  • surla

    31.08.2016 14:15
    Pa nisu nastavnici smrdljivi politicari, pa da svaka budala ima pravo glasa da ih ocenjuje.
  • kleo

    31.08.2016 14:11
    Više mi ima logike da učenici,na neki način,ocenjuju profesore. Zapravo,to oni oduvek rade,opisnom,usmeno izrečenom ocenom.
  • Vojvođanin

    31.08.2016 13:54
    Ukinuti školstvo
    Škole treba u potpunosti ukinuti. Podučavanje bilo koga ko ti nije član porodice treba da bude krivično delo. Neka roditelji uče svoju decu i neka sami svoju decu ocenjuju, šta tu ima nekakvi nastavnici da se trpaju. Obrazovanje, nauka, kultura, kome to treba? Razmišljanje svojom glavom mora postati smrtni greh...
    Mislite da se šalim, ili da mi je pala cigla na glavu? Ne, to je samo logička konsekvenca delovanja Vučićeve vlasti (mada ni oni pre nisu mnogo bolji). Domanović je predložio da se u Srbiji ukine "pamet, zajedno s logikom". Podržavam.
    Setite se onog bilborda u Centralnoj Srbiji: Ako svi budemo mislili kao Vučić, Srbija će biti spašena. Od čega, ne smem ni da pitam. Postaću "ološi" (ne ološ, nego ološi) u premijerovim izjavama za štampu.
  • U pravu je ministar

    31.08.2016 13:48
    Niko ne kaže da će mišljenje roditelja učestvovati sa 100, 80 ili 30% u ocenjivanju profesora.
    Ali, ako dobro razumem prosvetno preplašeno osoblje, vi bi ste tako obrazovani da potpuno oduzmete pravo roditeljima da na bilo kakav način vrednuju sposobnost profesora?
    E, niste u pravu. Ministar jeste u pravu.
  • @samo roditelj

    31.08.2016 13:03
    Studenti lično sede svaki dan na predavanjima i kompetentni su da procene da li profesor priča dovoljno jasno i stručno, kontaktiraju lično sa profesorima i van predavanja i kompetentni su da ocene da li je profesor dovoljno ljubazan i saradljiv. Roditelji ne sede na časovima i dobijaju utisak o profesoru jedino preko deteta. Bezrezrvno verovanje utisku sopstvenog deteta nije dovoljan, niti objektivan pokazatelj za ocenjivanje nečije stučnosti.
  • gradzanin

    31.08.2016 12:49
    A da gradjani ocenjuju rad ministara?
  • Ето

    31.08.2016 12:44
    Да би постао, нпр. просветни инспектор силне су муке. Да би постао члан екстерне комисије која оцењује рад наставника, потребно је образовање и разна усавршавања. Да би добио лиценцу за рад, наставник, поред дипломе пролази испите и стално мора да се усавршава да би лиценцу задржао.

    Да би возио мали мотор потребна је дозвола.

    Да би постао родитељ није потребно ништа. И постајеш стручан да оцењујеш наставника.

  • Mama

    31.08.2016 12:10
    Kakav ministar - takve ideje
    Sve sto se moze cuti o novom ministru je da je direktor privatne skole u koju ide premijerov sin. Toliko o svemu sto taj covek moze i hoce da uradi za prosvetu, a da ne kazem za nauku i tehnoloski razvoj.
  • .....

    31.08.2016 11:45
    Ministar rece da ce roditelji OCENJIVATI, ne UCENJIVATI.
    Sta ste se prepali, da ce konacno sav vas nerad, javasluk, i omalovazavanje dece konacno da izadje na videlo?

    Svako se danas naziva prosvetnim radnikom, Svaki jadnik, nevoljnik, i mrzitelj.
  • Samo roditelj

    31.08.2016 11:43
    Ako studenti ocenjuju profesore, mogu i roditelji jer najbolje znaju kako im deca reaguju i šta uopšte nauče.
    Poplašio se nastavni kadar, a pre otkaza treba napraviti razlike, svakako.
    Podržavam ministra, gledao sam ga jutros na RTS1 i NISAM NIČIJI BOT!
    Samo roditelj.
  • Realista

    31.08.2016 11:35
    Zbogom pameti
  • prosvetni jadnik

    31.08.2016 11:30
    Neka ministarstvo kvartalno šalje testove iz svih predmeta i tako da se formiraju ocene učenika. Nastavnici samo treba da uče decu. Tada će se i deca više truditi , a i roditelji će "realnije" oceniti nastavnika. Sve ostalo je daleko od realnog i stanja i znanja.
  • volite svoju decu

    31.08.2016 11:03
    Samo privatno školstvo rešava date probleme. Bez nepotizma, bez uticaja kojekakvih stranaka i bez zapošljavanja u školi preko veze. Možete vi lošeg nastavnika oceniti najgorom ocenom ukoliko je tu namešten sa visokih pozicija nikada ga nećete udaljiti od svog deteta. Vi i vaše dete će trpeti posledice tudjeg nerada i neznanja kao što je slučaj i u drugim oblastima ne samo u školstvu. Država treba da prepiše rešenja iz civilizovanih zemalja i vrši strogi nadzor. To se kod nas nikada neće desiti zato učite decu sami pošto vam ništa drugo ne preostaje. Zatim ih pošaljite na studije u inostranstvo gde će nači zaposlenje i zauvek napustiti ovu tužnu jazbinu.
  • nn

    31.08.2016 11:00
    naravno da treba da se ocenjuje njihov ne rad.
    Moje dete ide u razred gde nastavnici većini učenika nesmeju ništa da kažu pa tako svoje frustracije leče na 4 dece iz istog razreda. Pitanje je časa ko će od njih četvoro biti omalovbažavan i ismejan od strane nastavnika koji redovno svoje ponašanje kakrakterišu kao duhovitost a ne kao uvredu i ponižavanje.
  • Zanovetalo

    31.08.2016 10:56
    I onda ce lokalna statleta da ocenjuje fakultetski obrazovanu osobu na osnovu toga da li njena lenja princeza ili mali Arkan imaju peticu ili dvojku.
  • Sonja

    31.08.2016 10:48
    Neverovatno
    Radim u prosveti. Svako Vase dete koje je malo ili malo vise problematicno dolazi na cas sa jos 30 druge dece, medju kojima isto tako ima onih malo ili malo vise problematicnih...prosvetni radnik mora sa svim tim da se izbori! Po meni je upitno da li neko ko nije pedagog, odnosno prosvetni radnik uopste moze i sme da ocenjuje nekog drugog te struke? Da li se roditelji razumeju u pedagoski rad? Ma ajte molim vas, to znaci da ja mogu npr.da ocenjujem rad bilo koga? Kako bi bilo kad bih ja profesor fizickog mogao da ocenjujem rad programera? Mislim da ovo uopste nije dobar potez i vodi ka podilazenju nastavnika roditeljima, gde ce svako dete imati dobre ocene...treba raditi na nezavisnom ocenjivanju, zastiti nastavnika, povratiti mu dostojanstvo, a POGOTOVO ne dati roditelju da iznosi svoje misljenje koje je krajnje subjektivno! Razmislite o ovome!
  • Eto

    31.08.2016 10:45
    Postoje inspekcije, eksterne evaluacije, uprava skole ima pravo da udje na cas kad hoce, ali nema strucnijeg od roditelja.

    Problem nasilja, tuca, maloletnog kriminala, nemotivisanosti ucenika... Nema veze.
  • Angel

    31.08.2016 10:36
    Frapantno
    A zasto se onda ne uradi sledece: Lepo decu neka uce roditelji i gotova stvar? Sta ce nam prosvetni radnici? Da zavrse visoke skole, vise od 80% njih je fakultetski obrazovano, da se spustaju na nivo djaka, bezobraznog i samozivog, i jos da cekaju takve iste roditelje koji ce ih oceniti i na osnovu toga im em zavisi karijera u prosveti, a mozda i plata. Cim cujem dete da kaze kako ga neki nastavnik/profesor mrzi, ja sam rovoltirana i dizem uzbunu jer znam da se to dete nije a ni najmanje potrudilo, nego hoce vecu ocenu bez znanja. Blizimo se totalnom fijasku sto se obrazovanja, vaspitanja, postovanja tice, jos nam ovo fali. Razmisljam da je bolje da ucim dete kuci da pise i racuna i okrenem ga literaturi koja vredi, a ne da mi ministarstvo govori koju cu knjigu punu gresaka kupiti detetu, a da ucitelj ne sme da mi kaze da je dete bezobrazno. Uzas....i jos je obavezna skola, uzas...
  • Недељко

    31.08.2016 10:33
    Али...
    ... како да га оценим? Ја јесам за систем бодовања и као идеја је то добро. Али, министре, ниси ту постављен да нас обасипаш идејама него да направиш реална решења. Већ кад су ме ставили за министра да и ја нешто кажем, а да звучи привлачно и паметно.
    Често ми се десило кад пропитам сина, приметим да њему ништа од тога што је учио није јасно. Али неће да каже наставнику да није разумео, тобоже, срамота га је.
    И тако да не могу наставнику дати 0 бодова ако он нема повратну информацију од ученика. Али могу ако је дрчан, неуредан, надобудан (Бог зна за 5, он за 4, а сви остали за мање).
    Живи били па видели то бодовање.
  • Bella021

    31.08.2016 10:27
    Mogli bi i nastavnici da ocenjuju roditelje!
  • Jogi Letač

    31.08.2016 10:22
    Znači cilj je i dalje zaglupljivanje nacije. To naravno nije neočekivano, ukoliko ljudi misle svojom glavom, kako da glasaju u budućnosti za ove?
  • Nismo spremni

    31.08.2016 10:18
    za ovo
    Po mom mišljenju nismo spremni za ovo (možda da smo Finci), ali s obzirom na našu kulturu i vaspitanost dati roditeljima da ocenjuju nekog je blago rečeno idijotluk.
    Razgovarao sam sa pojedinim nastavnicima, profesorima sa kakvim "likovima" od roditelja se svakodnevno sreću-pretnje, ucene, šamaranje........(dvaput ih roditelji prijave i oni su završili karijeru u toj školi), sve iz razloga što njihovo dete ima lošu ocenu, i šta onda nastavni kadar radi, poboljša ocene takvoj deci iako blage veze nemaju sa istim predmetima.
    Ja sam se frapirao kad sam video koliko sad u osnovnim školama ima odličnih đaka i vukovaca, a blage veze nemaju.
    U moje vreme kad se stvarno učilo i ozbiljno ocenjivalo vukovaca u razredu je bilo maksimalno do 5!
  • Sugestija ministru

    31.08.2016 10:15
    Takođe, kažnjavati decu za neprimereno ponašanje na časovima, ometanje predavanja, za tuče u školama, devastiranje nameštaja, prljanje dvorišta i slično. To su stvarna iskustva zaposlenih u prosveti. Staviti dakle naglasak i na obaveze, a ne samo na prava dece i roditelja. Nije loše da roditelji koriguju rad nastavnika, ali konstruktivno, a ne kao suprotstavljena strana. Viđam puno dece koja bacaju svoje otpatke po okolini, deru se po zgradama, dvorištima, noću po ulicama, lako vade noževe, redovne reči su im m'rš, ne seri i slično, koje ne upućuju samo svojim vršnjacima. U zadnje vreme kad vidim malo slatko dete od dve tri godina odmah pomislim - šta vredi što je sad slatko i milo, kad za nekoliko godina može prerasti u samoživo, drsko stvorenje, bez osećanja obaveze i odgovornosti za svoju okolinu i državu.
  • Tata

    31.08.2016 10:12
    ?!
    Trebalo bi prvo viedti koliko su kojekakvi roditelji kompetentni da ocenjuju nastavnike. Tamo neki pručeni brban će da daje lošu ocenu nastavniku zato što su on/ona i njihova deca genetski sa slabijim predispozicijama da budu mudri i posle još zapostavljeni, a neko ko je silne škole učio i radi i sam sa svojom decom da dobro ocenjuje nastavnike i da se te dve ocene jednako vrede...
    Najgluplja ideja do sada...
    Naše ministarstvo je ministarstvo zatupljivanja...
  • Jakov

    31.08.2016 10:01
    U super. Eto nastavka Zatupljivanja dece. Sad kad plata bude zavisila od uspeha sva će nam deca biti odlikaši. Naštampaćemo se Vukovih diploma kao nikad.
  • Boxy

    31.08.2016 09:57
    a, da ih platite kao ljude?
    Ministre, a da se vi založite da se prosvetni radnici plate ljudski i pošteno? Ovo što predlažete bi imalo smisla kada bi nam prosveta bila uredjen sistem. Još jedan potez političara, a ne stručnjaka. Šlihtanje roditeljima. Radio sam u prosveti dugo, znam o čemu pričam.
  • +

    31.08.2016 09:56
    -
    Pa koji moj onda ministarstvo postoji , roditelji da donose sud o nastavnicima . Ti si majstore kompletan idiot.
  • Prvi sastanak

    31.08.2016 09:56
    Pretpostavljam da se to odnosi i na ponašanje nastavnog kadra oko formiranja eskurzije i nasilnog izbora agencije i cene, a sve to po pravilu nema veze sa Roditeljskim Savetom - koji je formalan.
    Prvi roditeljski sastanak je obično prvo silovanje po pitanju eskurzije i ostalih dodataka - bezbednost (koja ne funkcioniše), biblioteka i ostale želje škole.
  • brod ludaka

    31.08.2016 09:54
    Da mi je znati kako ce neki roditelj cije je dete dobilo jedinicu oceniti nastavnika .
  • Terješkova

    31.08.2016 09:43
    Roditelj da ocenjuje nastavni kadar?! E, to će tek biti menažerija da ne kažem svinjarija! Gde nađoste ovog Šarčevića pobogu...
  • lala

    31.08.2016 09:41
    glupost
    jedna od gluposti u nizu, kao da roditelji sede u školskim klupama pa znaju kako on obavlja svoj posao, informacije o njemu dobijaju posredno i pitanje koliko nepristrasno - a opostavlja se i pitanje ocenjivanja: hoće mu dati lošu ocenu ako on oceni lošom ocenom njihovo dete?...čemu smo mi u ovim krajevima poslednjih godina veoma skloni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna