Autor: Blic

Info
11.09.2016.
10:48 > 10:43
Dok Šveđani sprovode eksperiment kako bi dokazali dobre efekte šestočasovnog radnog dana, Srbija je sve njegove prednosti videla u praksi i to još osamdesetih godina u ivanjičkom "Javoru".
  • @InspektorVišekruna

    13.09.2016 16:12
    Zao mi je ali dobio si gomilu minusa a ja vise pluseva od tebe, pa ti vidi
  • Stojanka

    11.09.2016 23:03
    moze tako al onda ove koji su radili 8 sati treba da posaljete u penziju bar 5 godina ranije od ovih potonjih . Neki bi kao Dragana Mirkovic da svake prestupne odrzi koncert i da se hvali sa dugogodisnjim muzickim stazom.Kad sve saberes ni par godina.

    Kad se uvede elektronsko evidentiranje staza moci ce neki da idu odmah po kupovini diplome u penziju.
    Jedna radnica je svaki dana radila 7 h umesto 8 od 7 do 14 a ostali ili od 7 do15 ili od 6 do 14. Mesecno racunica pokazuje da nije radila 3 dana odnosno na 23godine 3 godine dakle bar 5godina posle svih treba da ode u penziju.Polučasovne pušpauze i sat za dorucak nisu uračunti.
  • Ulinsky

    11.09.2016 18:19
    6h ? Ne, samo vise...
    Smanjiti radno vreme na 6 h ? Ma ovde kod na sgledaju kako da povecaju radno vreme na 12 h, a da nikom ne odgovaraju. Banda. Drzava im je to omogucila.
  • Inspektor Višekruna

    11.09.2016 18:04
    @Nepotpisan&Neobavešten
    Zavisi šta se podrazumeva pod zapadom, u SAD i Kanadi se pauza ne računa, u Francuskoj je radno vreme šest sati, pauza nije u okviru radnog vremena.
    Kod nas je problem u nečem drugom, nijedna lenština ne doživljava sebe kao lenštinu, smanjivanje radnog vremena ili povećanje plate, doživeće kao priznanje, i biće još gori.
    To što je med. sestra u Švedskoj za 6 sati uradila više nego njena koleginica za 8, ne znači da će tako biti kod nas.Iste promene u različitim društvima daju različite rezultate.
  • Tito i Tarantula

    11.09.2016 17:30
    Nas to ne dotice. Nama je vazno da smo Srbi, da se osecamo kao Srbi, da imamo svoju serbsku zastavu u Vojvodini, da je Vojvodina neotudjivi deo Srbije, da se slusa spska majka Ceca na trgivima, da se slavi pravoslavlje i zitije SS (Svetog Save, prim.prev). Zivotni standard, zarada, novi auto na svakih 5 godina, odlazak na more, zdravstveno osiguranje, cista zivotna sredina - to su teme za truli Zapad koji ce propasti jer ne zna sta je pravoslavlje.
  • Za mnoge

    11.09.2016 14:17
    Radno vreme - pusti san u Srbiji.
  • @InspektorVišekruna

    11.09.2016 13:22
    1. rad vreme na zapadu je od 9 do 5 i to je 8 sati sa pauzom uracunato
    2. pljuvanje po prosvetarima nije od koristi jer niko ne drzi za ruke ostale branse, kao i penzionere da idu u protest...mozda je to zato sto nemaju *uda ili zato sto im je ok. E pa ako im je lepo onda nek cute.
  • Inspektor Višekruna

    11.09.2016 12:18
    A pauza?
    Na zapadu pauza traje 1 sat, i ne računa se u radno vreme. Kod nas traje 1/2 sata i računa se u radno vreme. Razlika između naših koji imaju sreću da rade 8 sati i zapada i nije toliko velika,
    Naravno ovo ne važi za one koji robuju čitav dan kod privatnika.
    A da li bi se kod nas bolje radilo sa kraćim radnim vremenom.
    Pogledajte prosvetare rade manje od pet sati dnevno, i svi nezadoljni, i većina su lenštine.
  • pakao

    11.09.2016 11:56
    Dodjite u NIS da vidite kako arogantni sefovi teraju radnike da ostaju u firmi i van radnog vremena .
  • Analiticar

    11.09.2016 11:48
    Analiza
    To je kod nas nemoguce , jer poslodavci kod nas imaju veci profit nego oni u Svedskoj, a to se ostvaruje davanjem bednih plata i najvecim brojem radnih sati u Evropi.Jednostavno na primer, analizirati koliko devojke i zene rad nedeljno u ,arketima i za koju platu, i koliko je u proteklih 10 godina vlasnik povecao broj svojih objekata , nekretnina i svoje imovinsko stanje. Hrana koja se prodaje u marketima ima visu cenu nego u na primner Becu, jer ne mogu svi da idu u hipermerkete , jer su ili stari ili nemaju vremena. Radnice imaju nekoliko puta nizu platu kod nas, i daleko veci broj radnih casova.
    dakle novac se nalazi kod poslodavaca a stotine hiljada njihovih radnika sasvojim platama ne mogu da dobace dalje od najjeftinije hrane i zato nam je potrosnja mala, sto isto koci privredni razvoj.
    Alavost poskodavaca pod kontrola moze a nece da dovede premijer , i vodje sindikata koji su uglavnom isti vec decenijama i brinu o radnicima jos manje nego poslodavci
  • DonJuan

    11.09.2016 11:37
    Kod nas je i radni vreme od 8 sati pusti sam, kao i bilo sta normalno i dostojno coveka.
  • Zivan

    11.09.2016 11:20
    Moglo bi se razmisliti i o predlogu turskih ekonomista da se na poslu provede četiri, ili, čak, samo tri, dana po osam časova. Uccinak ne bi bio znatnije umanjen, ali bi se omogućilo znatno više radnih mesta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna