Autor: Beta

Info
13.09.2016.
20:44
Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski izjavio je danas da ne podržava to da roditelji treba da ocenjuju rad nastavnika u školama, jer kako je naveo, "nisu kompetentni".
  • Ja, ipak, bih ocenio

    14.09.2016 18:50
    Ako se profesori boje ocenjivanja, to yna;i samo jedno.
    Da su veoma sigurni da ne rade dobro i da 'e dobiti lo[u ocenu.
    Prebacimo to na lekare. Nismo stru;ni ni da njih ocenjujemo.
    A opet, prepun internet mi[ljenja o njima.
    Prepune i potpuno prazne čekaonice kod pojedinih.
    Šta sad, pacijenti nisu stručni da ocenjuju? Itekako ih ocene, na sva usta, i pohvale ko zaslužuje.
    Profesori se boje otkaza. Ovako razmišljaju: "Oni će samo iskoristiti te ocene, da prika\u kako moj rad nije dobar. Izbaciće me jer nisam član Partije, a ocene će deliti možd ai njihovi članovi."
    Naravno, već im se uvaljuju online testovi u junu iz ministarstva na osnovu kojih se "evaluira" njihov rad i potrebnost srpskom školstvu.
    Neki profesori bi bez sumnje bili zaštićeni od otkaza ocenama roditelja.
    A neki?
    Oni nisu sigurni u sebe, svoj rad i svoje mesto u društvu.
    Poznaćete ih po protivljenju promenama.
    Gde je istina oko tog predloga za ocenjivanje? Teško je reći, u ovakvom društvu.
    Možda je predlog u najboljoj nameri, možda sa podlim planom, možda samo prepisan...
  • potrošač

    14.09.2016 12:37
    svako ko je potrošač nekog može da ocenjuje uslugu ili proizvod. burek kod pekara pere u ozbiljnoj pekari nije samo da iskažeš nezadovoljstvo prodavačici, već da vlasniku kažeš "vidite ova vaša gospođa mi daje pribor koji nije opran" i za to ne moram biti ekspert za pekarske proizvode ili prehrambeni tehnolog. isto tako bih voleo da neko objasni za šta to roditelj mora da bude kompetentan da bi ocenio nastavnika fizike? šta, nismo se svi školovali, pa ne znamo kako je u školi, pali smo sa marsa? ne možemo da shvatimo šta je ocena, kako se dobija? ne možemo da shvatimo šta je loše, a šta dobro ponašanje? lično sam se nagledao "nastavničke autonomije", naročito na fakultetima i u srednjoj školi gde profesori naprave "usko grlo" i zakopavaju studente iz ćefa. i ne možeš im ništa. "moja katedra moje carstvo".
  • Ocena, najnormalnije

    14.09.2016 11:21
    Protivljenje da neko da ocenu je jednako protivljenju da neko iskaže svoje mišljenje.
    Ne, on to ne sme. Ima ljudska prava, ali ne sme da zucne. Glup je, nestručan, nekvalifikovan, neobrazovan, njegovo mišljenje se ne računa. A tobože ima prava kao i svi drugi ljudi. Možda samo na popunjavanje listića u kladionici?
    Kao da će ta ocena nešto drastično promeniti.
    Sprovodimo tešku centralizaciju, birokratizaciju i tehnokratiju u društvu.
    Pomažemo formiranju svetske piramide, svetskih vladara i obrazovanog kadra ispod,
    sve zajedno nedodirljivo radnicima u pelenama.
  • B

    14.09.2016 10:08
    Pobrkani loncici
    Ovde je gospodin ministar, koji je dosao iz privatnog sektora, hteo da uvede nesto kao ono kad klijenti ocenjuju isporucioca/pruzaoca usluga. Medjutim, to ne ide tako, ono tamo je transakcija, npr. ako mi se ne svidja burek kod Pere, idem kod Mike, a Peri samo kazem: ne valja ti to i to.
    Samo da sam mogao, dao bih keca otorinolaringologu koji mi je izvadio krajnike kad sam bio dete. BOlelo je, mnogo. Tek kasnije sam video i razumeo nalaze laboratorijskih analiza; shvatio da sam dobio tesku bakterijsku infekciju i da je vadjenje bilo jedini izlaz.
    Da li su roditelji kompetentni za ocenjivanje nastavnika? Ne moze se generalno reci da nisu, ali jos mnogo teze da jesu. Stvar je u tome sto roditelji imaju licni interes da dete ima sto bolje ocene i ne mogu biti nepristrasni, jer je to njihovo dete.
    Sto se tice ocenjivanja profesora od strane srednjoskolaca, uvek ce profesori koji su dobri sa djacima biti bolje ocenjeni, a oni koji su strogi ce biti omrazeni. Pitanje je sta ce djaci znati i hoce li posle zahvaljivati svojim strogim profesorima sto su bili strogi, a na dobre biti besni jer su malo sta kod njih naucili.
  • /

    14.09.2016 10:08
    /
    a ko ce ocenjivati ucenike?
    i ovako vam gledaju kroz prste do gimnazije ...a na fakultetima kroz novcanike
  • Novosađanin

    14.09.2016 07:15
    Užas
    A da ocenjujemo kardiohirurge_
    Ili nuklearne fizičare?

    Ma sve da mi ocenjujemo kao visoko stručna lica?

    Rad nastavnog kadra ne mogu ni kolege da ocenjuju, ako niju iz iste branše, jer na primer ne može profesor fizičkog vaspitanja da ocenjuje rad profesora matematike, ili profesor geografije da ocenjuje profesora engleskog jezika, odnosno profesor hemije da ocenjuje profesora istorije.

    E sada šta tu da traže roditelji?
    Oni će da ocenjuju profesore?
    Ajde da vidimo kako će da prođiu najbolji i najstroži profesori u školi.
    Naravno da kod učenika, pogotovo one većine što ide linijom manjeg otpora najstroži profesori nisu popularni.

    Ovo je sve više nego smešno.
  • Sram diplome

    13.09.2016 23:11
    Profesori su nekompetentni da sastavljaju ekskurzije, pa to ipak rade na svoju korist, a na štetu i učenika i roditelja i nastavnog plana, a na korist isključivo beogradskih turističkih agencija.
    E, to bih voleo da ocenim.
    Da ne pominjem korupciju kada se radi o udžbenicima.
    Da ne idemo dalje. A sve navedeno nema veze sa nastavnim planom, ili stepenom obrazovanja
    roditelja...
  • lucia

    13.09.2016 22:44
    A zašto ne učenici?
    Srednjoškolci su po mome mišljenju kompetentni da ocene rad svojih predavača, profesora. Svojevremeno u Gimnaziji Svetozar Marković u Novom Sadu, mi djaci smo savršeno znali da cenimo, da ne kažem obožavamo profesore Lazara Rakića i Ljubomira Lukića, za razliku od Savke Šević ili Nade Šimšić. Prvi su nam udahnuli kroz ceo život ljubav prema knjizi i humanosti, a ostale dve su samo ubile volju za izučavanje fizike i matematike /prirodni smer!/ svojim lošim prenošenjem znanja i neurotičnim selektovanjem ljubimaca. Svesna svoga ružnog iskustva trudila sam se da sopstvenom detetu tokom gimnazije ne dozvolim da omrzne predmet zbog neadekvatnog profesora. Dete u tim godinama jasno može da oceni kvalitet profesora. Pa, anketirajte decu, gospodo prosvetari. Roditelj tu nema šta da ocenjuje.
  • Mama

    13.09.2016 21:34
    Ja bih evo da ocenim rad Šarčevića! Kec ko kuća!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna