Autor: Politika

Info
13.09.2016.
21:33
Porodica iz Beograda koja je prošle nedelje u jednom auto-salonu kaparisala automobil, a onda se već sutradan predomislila u vezi s kupovinom, očekivala je da će lako vratiti novac od kapare.
  • Kupac

    28.12.2017 14:59
    Zašto kupac ne traži kaparu, onda su i prodavac i kupac sigurniji. Samo retko koji prodavac želi da da kaparu.
  • Jovan

    14.09.2016 13:01
    @Loliša
    To što čak i u ovoj nedođiji kupci polako ali sigurno ostvaruju svoja prava žulja samo trgovački džiberaj koji još mašta o vremenima kada je naučio da švercovanu robu diluje ispod tezge.
    30 dana rok za povrat robe, ne treba ambalaža, OVERENA garancija na sve uređaje minimum 12 i(li) 24 meseca, etc., sve što je najnormalnije u celom civilizovanom svetu, a ovde je do nedavno bila misaona imenica-I tebe i sve tebi slične što bi da izigravaju trgovačke čarobnjake iz Oza dovodi do ludila.
    Ništa servis, ništa delovi, ništa lager, ništa ni sa čim-samo daj pare. Ajde!
    Na istom tom "zapadu" o kom pričaš, a sa kojim verovatno nemaš ni posredne veze, kupac je poštovan i cenjen, ne zato što menja patike kada se isprljaju-već zato što postoji konkurencija kojoj svoj zarađeni novac lako može da preusmeri čim neka nezadovoljna trgovačka "mudrica" krene da prosipa svoje frustracije, ili da objašnjava i tumači zakone i propise.
    Nisu ti kupci krivi ako ti je mala plata i(li) što ti je roba bofleraj, što te uvoznik ne benda ili zato što te inspekcija lovi u prekršajima.
  • Gerga

    14.09.2016 12:48
    Polu informacije
    Iz texta, ali i iz komentara sveznalica pokušava se nešto zaključiti bez pravih informacija!
    Pitanje je kakav je predugovor kupac dobio, šta u njemu piše, ima li zaključen UGOVOR i šta je navedeno u vezi kapare i odustajanja?? A to ni novinar ni komentatori ne uzimaju u obzir, ali "odlučuju" umesto suda.
    Kapara(odustanica) mora biti ugovorena, i ne smatra se "potpisanom" u slučaju plaćanja po predugovoru!!!
    Njena visina mora biti srazmerna troškovima prodavca i kupca, a ovde se ne zna ni koliko je plaćeno po predugovoru, ni koja je cena vozila???
    Savetujem kupcu da nadje advokata, ali ne na ulici kao novinar, nego plaćenog da ovu stvar ispita i odgovorno kaže šta ga čeka.
    A pametnjakovića nikad dosta u Srbiji!
  • Nikola

    14.09.2016 12:30
    Zakon o obligaciji
    Malo procitajte zakon i videcete da kapara kao zakonski pojam ne postoji. Prodavac bespravno drži novac, u slučaju tužbe bi glatko izgubio.
  • Loliša

    14.09.2016 11:42
    @Jovan

    Ne "cenis" dobro. A ja "cenim" "tebra" da si sigurno "zesci" strucnjak sa takvim dizelaskim recnikom. Lepo od tebe sto si se nasao prozvanim, ocigledno ovde postoji identifikacija :))) Svakako, takve musterije nikom ne trebaju, stoga tako i prolaze konstantno. Nema veze Staljin ni Tito sa tim, kod njih bi to bilo ulasteno sve kako treba, peti primerak i tako dalje, a imam osecaj da bi ti to voleo vise od trgovaca. Trgovci su ti koji bi vise voleli autonomnost kao u zapadnim zemljama gde je sve regulisano, pa su tako i oni zasticeni od "zescih strucnjaka". Samo, tamo potrosacko drustvo trosi, ne krpi i tamo se tehnicki otpad baca, a ne skuplja kao ovde. Iskreno, jedino lose u tome je sto su potrosaci direktno odgovorni za gomile elektronskog smeca, to je jedino sto iza njih ostane, smece. Ovde kod nas iza svega ostane po koji isfrustrirani komentar i eventualno drukanje malicioznim inspekcijama, to su njihovi kompici slicni njima.
  • Jovan

    14.09.2016 09:50
    Stručnjaci
    @loliša
    Cenim da si žešći prodavac sa tako "komercijalnim" pristupom, i da šljakaš u nekoj prodavnici kompjuterske opreme.
    Tamo sam najčešće viđao dežurne sveznalice sa viškom bezobrazluka i nedostatkom kulture, obrazovanja, a i znanja o robi koju prodaju.
    Alo trgovac, umro Staljin.
    A i Tito...
  • Pier

    14.09.2016 08:25
    Advokat nije u pravu
    Ovo nije kupovina van poslovnih prostorija u smislu zakona o zastiti potrosaca jer je potrosac u salonu i video ponudu. To sto je predracun poslat emailom nema znacaja
  • Loliša

    14.09.2016 07:26
    I ne treba da mu vrati, "potrosaci" su postali jako lakomi i bezobrazni, misle da su neka zasticena vrsta koja ne podleze nicemu i da samo oni imaju neka prava. Osim vasih prava, postoje i tudja, dobrodosli u svet. Jedina gora stvar je sto ce sada jos gomila paranoika tri dana cediti zakon pred kupovinu. Em sto su evidentno glupo bezobrazni, bice i dosadni.
  • Kiki

    13.09.2016 23:27
    Kapara se ne vraca .... to je neka garancija prodavcu da ce kupac kupiti, a isto tako garancija kupcu da nece prodati ako se pojavi neko povoljniji. Zato i postoji kapara. Mozda prodavac izgubi zbog kapare i povoljnijeg kupca vise nego sto iznosi kapara.
  • Daj, Daj, Daj!

    13.09.2016 23:07
    Pravom trgovcu je kupac uvek važan.
    Srpskom trgovcu je samo novac važan, sve ostalo mu je nebitno.
    Kapara sama po sebi jeste težak atavizam, zaostao iz srednjeg veka.
    Zato ju je tako lako definisati u srpskom pravosuđu.
    Pitam se, kako tvrdi kapitalizam gleda na instituciju kapare?
    Da li je i tu važno samo oteti bilo šta, po svaku cenu?
    Naročito ako trgovac nije ništa ulagao, niti auto pomerao iz salona, a pre će biti da ga nije ni naručivao - te nije bilo štete po njega.
  • Honor

    13.09.2016 22:05
    Kapara je osiguranje dogovora u drzavi bez suda i casti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna