Autor: Tanjug

Info
15.09.2016.
08:50 > 09:34
Detalji projekta mehanizma za registraciju putnika u EU (ETIAS) neće biti poznati pre novembra, kada se očekuje da Evropska komisija uputi zvaničan predlog tog projekta, rekla je izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju s Kosovom Tanja Fajon.
  • Putnik

    15.09.2016 16:35
    EU ce da pukne uskoro!
    Razbice je birokrate i to raspadanje je vec u najavi a raspasce se skroz. 5 miliona Africkih crnaca iz Sirije je uslo u EU da dzabe zivi a mi ce mo da placamo sa 50 evra njihov boravak tamo. I Crna Gora More ima. A Tursku se valjda moze bez vize za EU avionom i iz Srbije ili brodom i avionom iz CG
  • :/

    15.09.2016 14:40
    Hvala za info, najzad nesto konkretno da procitam!
  • @ :/

    15.09.2016 13:01
    Da još dodam. Kada vam odobre ulazak u EU ta dozvola će važiti naredne dve godine i za to vreme možete više puta ulaziti i izlaziti iz EU bez potrebe da ponovo podnosite zahtev. Posle dve godine od dana dobijanja prve dozvole morate ponovo aplicirati. Ovo prakticno znaci da ce te moci dve, tri godine zaredom ici u recimo Grcku na more sa dozvolom koju ste prvi put izvadili. Poenta svega ovoga je da oni imaju rok od 72 sata pre vaseg ulaska u EU da vas provere u svim njihovim sluzbama i sistemima podataka. Da tacno znaju ko ulazi, ko je kaznjavan, ko je problematican a ko je OK i sasvim normalan putnik, turista. Izmedju ostalog, oni imaju pravo da neku drzavu izbace sa liste drzava ciji gradjani moraju aplicirati za ulazak u EU. Tako je vrlo moguce da za drzavljane Srbije ovo uopste ne bude uvedeno.
  • @ :/

    15.09.2016 12:47
    Ovde treba objasniti narodu da se ne radi ni o kakvoj naplati ulaska u EU već se to naplaćuje obrada aplikacija za ulazak u EU. To izgleda ovako. Svako ko bude hteo da putuje u EU odlazice na poseban sajt gde ce elektronski morati da popuni obrazac sa licnim podacima, ime, prezime, koliko vazi pasoš, gde se putuje, adresa gde ce se odsesti privatno ili hotel, podaci o zaposlenju i slicno. Pre nego se klikne na OK da bi se poslao zahtev za ulazak u EU morace se putem kreditne kartice, paypala, uplatiti iznos za obradu zahteva. Ovi moraju u roku od 72 sata da vam odgovore dali vam je odobren ulazak u EU ili nije. Ako vam odobre onda vasi podaci automatski idu u njihov sistem podataka tako da na svim prelazima sluzbenici znaju da vam je ulazak odobren, ali policajac na prelazu zadrzava pravo licne procene i ima pravo da vas vrati sa prelaza bez obzira sto vam je ulazak u EU odobren tamo negdebod neke institucije u Briselu. A bi uopste mogli da podnesete zahtev za ulazak u EU, pasoš ce morati da vam vazi najmanje jos 9 meseci od dana kada planirate da putujete. Ako vas odbiju za ulazak, nisu duzni da vam daju bilo kakvo objasnjenje i imate pravo da posle odbijanja jos jednom podnesete molbu preko interneta. Ako vas i tada odbiju onda vas upucuju da molbu za ulazak podnesete licno u ambasadi drzave clanice EU u koju putujete. Znaci, nece se naplacivati ulazak u EU već administrativni troskovi obrade zahteva onog koji putuje. U slučaju odbijanja zahteva uplata vam se ne vraca.
  • Zerard

    15.09.2016 11:44
    Srbija ogranicava putovanja
    Nije toliki problem sto ce put biti nesto skuplji vec sto Srbija uslovljava prelazak granice fantonskim (izfabrikovanim) prekrsajnim i krivicnim kaznama koje I kad se izmire bas u poslednjem trenutku mogu da iskoce nioptkuda nove.
  • :/

    15.09.2016 10:14
    Mene zanimaju tehnicka pitanja: kako ce se sprovoditi naplata? U ambasadama pre putovanja, na samim granicama ili ce moci da se uplata obavi i elektronski, preko neta? Sve sem trece varijante je krajnje neprakticno i samo ce povecati vreme zadrzavanja na granicama.
  • ana

    15.09.2016 09:42
    ako uvedu uvesti istio ostace nam i para mozda omladina neće moratii nigde ni da ide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna