Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs/ foto: 021.rs

Info
15.09.2016.
13:41 > 18:04
Poslanici Skupštine Vojvodine dvotrećinskom većinom glasova usvojili su odluku o tradicionalnim simbolima Vojvodine.

Komentari 103

  • G

    21.09.2016 07:00
    @Sremčina - izvinite što odbijam da prihvatim ideje da proterujem građane Vojvodine na osnovu njihovog porekla.
  • Sremčina

    20.09.2016 23:18
    "Na žalost, država nam je takva kakva je, njene institucije nisu dale dovoljan doprinos da pojedinci ne postanu fašisti i šovinisti što su morale da urade, odnosno nisu na vreme adekvatno reagovale zatvaranjem odnosno lečenjem mentalno obolelih lica nesposobnih da odgajaju decu u duhu modernog doba, te tako danas na slobodi držimo kako kriminalce tako i fašiste koji šire mržnju i netrpeljivost verno prateći propalu nacističku ideologiju"

    Lepo rečeno, sva sreća za tebe i tebi slične što srbija nije uređena država već je leglo mržnje, neznanja i netrpeljivosti gde takvi kao ti na našu veliku žalost opstaju. Pre nego što počneš sa jadnim etiketiranjem dobro pročitaj svoje predhodne komentare i dobro razmisli o tome koliko si zastranio.
  • VladaN

    19.09.2016 21:43
    Da se ovo...
    ...ne bi pretvorilo u besmisleno i beskonačno prepucavanje, drag(i)a "Alice in chains" obećavam da više neću pokušavati da se usprotivim Vašoj superiornoj rasnoj nadmoći i neograničenom IQ. Ipak Vam dobronamerno savetujem da potražite stručnu pomoć pošto između genijalnosti i ludila je tanka nit.
  • Proterani indijanac

    19.09.2016 12:56
    Lotre, prepoznali smo te
    Ti si novi GMO -Vojvođaner Patrijota, voliš samo svoje i niko ne sme da ti priđe. Vrsta ti odumire, a nemaš rešenja za oštećenu Vojvodinu. Samo galamiš, teraš sve od sebe. To što si starosedelac ne znači da imaš rešenje. S drugima treba i razgovarati a ne samo plašiti ih i terati i vređati. Ceo svet je u migracijama, a ti i tebi slični sanjate o nekim lepim vremenima kakvih nije ni bilo, ni nedelju dana lepog života nije se moglo sastaviti bez problema.
    Pitanje autonomije je dosta promenilo svoj sadržaj, a suština je samo koja će garnitura da zaposedne vlast, ne da narodu bude bolje...
  • G

    19.09.2016 11:06
    @Lotre - vi izgleda zaista verujete, ne samo za javnu prezentaciju, da za mene predstavlja uvredu ako me jedno fašističko govno etiketira sa pežorativnim "patriJota". Zapanjujuće je da možete biti toliko neobrazovani odnosno glupi a da istovremeno toliko čvrsto verujete da ste upravo vi odgovor za probleme Vojvodine. Na žalost, država nam je takva kakva je, njene institucije nisu dale dovoljan doprinos da pojedinci ne postanu fašisti i šovinisti što su morale da urade, odnosno nisu na vreme adekvatno reagovale zatvaranjem odnosno lečenjem mentalno obolelih lica nesposobnih da odgajaju decu u duhu modernog doba, te tako danas na slobodi držimo kako kriminalce tako i fašiste koji šire mržnju i netrpeljivost verno prateći propalu nacističku ideologiju, te moramo da trpimo da sa vama živimo. Grdno se međutim varate ako mislite da nećete biti sprečeni ako ikada pokušate da svoj fašistički naum i ostvarite.
  • Lotre

    19.09.2016 09:27
    @Stranger in Dnight
    :D
    Dodelicu sebi i 9G ako mi ukazes sta to ne valja u onom sto sam napisao?
    Je li G zatucani patriJota? Jeste.
    Je li ova Alisa em zatucana em nepristojna? Jeste.
    Je li ispravno da ti neko sa strane uredjuje zivot? Nije.
    Je li lose da siledziju izbacis iz kuce? Nije.

    U cemu je ondak problem? To sto bobu kazem da je bob?
    Idi begaj.
  • Stranger in Dnight

    19.09.2016 08:45
    E, Lotree, Lotree
    Osilio si se batice, pa tu nema kraja...Ako su ti navedeni sugrađani debili, molio bih te da i sebi dodeliš neko G da vidimo koliko si realan. Veruj mi, morao bi, "SMRDIš" i preko Wi-Fi-a.
    Mojne si debiloko, š'o bi reko naš "idol" g.Čvarkov.
  • Lotre

    18.09.2016 23:27
    Mislio sam da je G mera za debilizam, znate vec ono:
    glup 1 G
    glup 2 G
    glup 3 G
    glup 4 G
    G,
    ali ova Alisa u Sindzirima je dezavuisala sve psihijatrijske parametre.
    Draga Alisa (srBskog li imena), nacija se mesanjem odrzava zdravom...
    Ako nastavite da se ti i G zenite medj sobom, postacete ko neki dragi nam susedi koji ne dozvoljavaju brakove izvan svog zaostalog plemena.
    Juce si dosla iz pi#dinaca a vec bi da mi uredjujes namestaj u kuci i koje ce mi boje biti kupatilo.
    E, pa, ne moze.
    Ima furtom da letis kroz ajnfort, sve pevajuci hitove one tvoje pevaljke sa nanogicom.
  • Grgolj

    18.09.2016 22:52
    Dva grba? Pa zar ne teglimo Srbiju kao dvogrba kamila?
  • Stone Temple Pilots

    18.09.2016 22:44
    @ Alice
    Koliko ti je vremena trebalo da ukapiraš ko si s obzirom da si sebe lepo opisao u predhodnim postovima?

    To je dobro i ohrabrujuće kada se uzme u obzir da većina vas patriJota nije ni svesno svog stanja i još manje razumeju situaciju u kojoj se nalaze.

  • Alice in Chains

    18.09.2016 22:24
    VladaN @ Definitivno nijedan gmo vojvodjaner nije sposoban da sklopi smislenu i logicnu recenicu. Ukrstanje medju vrstama daje katastrofalne i jalove rezultate, sto vazi i za zivotinje i za ljude. Za vas strucne pomoci nema, nizak IQ se na ovom stupnju razvoja nauke ne moze znacajno povecati, cak ni idealnom ishranom, suplementima i razlicitim vezbama. Sorry.
  • VladaN

    18.09.2016 21:36
    @Alice in chains
    Ponovo jedan šovinistički, primitivni, nevaspitani, bezobrazni komentar nekog ko, očigledno, ima toliko gneva i nemoći u sebi da je ceo komentar samo za žaljenje, a za stručna lica za posmatranje.
  • @Vojvodina Republuka

    18.09.2016 14:38
    Gle ko to govori?! Sva sreća pa ti nisi ni sila ni Bog!! Ti si obična jajara!!
  • Alice in Chains

    18.09.2016 13:33
    "vojvodina" "republika" @ Da smo iole normalna drzava, ti bi posle ove baljezgarije zavrsio na dozivotnoj robiji. Pretnje genocidom, proterivanjem, etnickim ciscenjem i progonom vecinskog naroda u APSV. Ratovao si ti '99, ali u svom bolesnom mozgu. U stvarnom zivotu si, sa 100% verovatnoce, ruzni gnom bez seksualnog partnera, jalov (na svu srecu), i nema sanse da mozes da prebacis 60 IQ poena. Sve to te svakako ne oslobadja krivicne odgovornosti.
  • he

    18.09.2016 09:20
    ba
    Političari, konsultujte nekad istoricarw, arhiviste...nemojte pričati I raditi napamet.
  • VladaN

    18.09.2016 08:13
    @Alice in chains
    Propustili ste u Vašem nabrajanju da navedete da treba omogućiti u potpunosti besplatno lečenje mentalno poremećenim osobama. To bi za Vas bilo najbitnije.
  • Vojvodina Republika

    18.09.2016 07:54
    Sat otkucava
    Srbijanski specijalitet: "gurni drugom prst u oko pa se posle cudi kad te ne voli" u punom sjaju. Usvojili ste simbole koji ponizavaju bar trecinu stanovnistva, ma bravo!
    Znate kako su prosli Srbi u Hrvatskoj, upravo sad tako prolaze u BiH. Kosovo je samostalno, Vucic danas s njima potpisuje sporazume sve u 16, Crna Gora je vec fakticki u NATO. Sutra ce tako i sa Vojvodinom. Bio sam se uplasio da su Veliko SrBIAnci nesto naucili od 1990, ali ne, nista od toga.
    Samo jos malo vam je ostalo da se pravite vazni po Vojvodini, velikosrbi, i vi to dobro znate. Sa tri strane ste okruzeni NATO paktom, vosku prakticno nemate, cika Putin je par hiljada kilometara daleko i ima svojih briga... 99-te je vec postojao plan tacno u koji ce se srbijanski grad izmestati vojvodjanski gradovi ako NATO krene na piknik. Debeli prasac je potpisao Kumanovsku kapitulaciju prerano; taman jos par nedelja i pitanje Vojvodine bi bilo reseno zauvek, zajedno sa Kosovom. Nikad sebi necu oprostiti sto sam se u tom ratu borio na pogresnoj strani.
    Nemojte da se sekirate oko toga koliko ljudi podrzava Vojvodinu Republiku, da li ce biti referenduma i tako to. Kad je Vojvodini ukidana autonomija, referenduma nije bilo, pa nece ni sada, a kao sto je poznato iz srBIAnske istorije: sila Boga ne moli.
  • Deks

    18.09.2016 00:13
    @zatocenik - Nigde u komentaru nisam rekao da su Srbi bili većina u Vojvodini tokom Austro-Ugarske konačno to su proverljivi istorijski podaci. Ali je činjenica da je Vojvodina, odnosno neki njeni delovi, bila njihov kulturni centar kao što su neki drugi gradovi širom Austro-Ugarske bili kulturni centri Rusina, Jevreja, Nemaca (van Austrije) itd. Takođe je i činjenica da su Srbi tu živeli rano u svakom slučaju dosta pre dolaska Nemaca. Po meni to je bila država za primer i njen model kako treba živeti zajedno se zadržao u Vojvodini što treba negovati. Što se tiče ratova u bivšoj Jugoslaviji i Srebrenice nema kolektivne krivice. Pojam "narod" koji se ovde svodi na pripadnost nekom plemenu je izmišljena kategorija koja je zloupotrebljena za nacionalizam i zločine.
  • Miki

    17.09.2016 23:18
    @zatocenik
    Jesi li ti ono Šiptar?
  • Alice in Chains

    17.09.2016 22:05
    Potrebne su promene, promena imena regiona, promena etnicke strukture (da nije bilo okupacije 2000-2016. procenat Srba bi svakako premasio 90%), promene u obrazovnom sistemu, ukidanje socijalne pomoci parazitima, ukidanje finansiranja NVO, ukidanje skolovanja na neprijateljskim jezicima, zabrana antisrbizma na svim medijima... Ekonomija zavisi vise od toga, nego od izmisljenih EU "investicija".
  • zatocenik

    17.09.2016 15:38
    Gadite mi se
    @Deks
    Sa popom je doslo nesto malo izbeglica i razislo se po Evropi. Srbi su do 1945te bili manjina i to ne toliko znacajna da bi bili izdvojeni od ostalog slovenskog zivlja. Bezobrazni kao sto jesu Srbi su falsifikovanjem podataka sve sto je slovensko svrstali u Srpsko.

    @Srbin
    Smeta jer ste okupatori koji su istrebili nesrpske narode i nastavljaju istrebljenje i onih koji su ostali u akcijama poput one u Srebrenici. Za Srebrenicu se saznalo, zna se i za druge ali ih ovde u Srbiji poricu i lazu sopstvene gradjane. Dovukli ste se za popom prosjaceci kao izbeglice jer vam strasni Turci nisu dali mira a onda ste istrebili one koji su vas u Evropi primili.
  • Србин,Војвођанин101%

    17.09.2016 14:45
    Ајде шта се палите. Шта мислите ако се Војводина осамостали једног дана да ћемо ми као народ Војвођани боље живети? Оћемо лофос! Живеће они што су имали,профитираће,зарадиће на нама.Чанак и екипа ће имати по 4 џипа,дворе и палате а народ ће да галдју као што је и до сада гладовао. Можда би евентуално живели као у народ што живи у Босни. Не буди те блесави..

    Не треба да се делимо,доста нам је дељења. То нас је кроз историју највише и коштало!

    Што се тиче заставе ,најбоље би било да је са једне стране стоји једна а са друге друга и мирна Бачка што се каже!

    пс: ја сам за већу аутономију Воше али нисам за отцепљење никад био нити ћу!
  • :)

    17.09.2016 11:14
    Za ove sto pitaju sta imamo protiv cirilice u Srbiji - ja licno nemam apsolutno nista, to je stvar stanovnika Srbije da li smatraju prakticnim da su im npr.nazivi ulica ili putokazi na cirilici. Ali IMAM protiv da se cirilica namece u VOJVODINI. Ovde nema mesta favorizovanju nijednog pisma i sasvim je u redu da ih imamo oba, ali RAVNOPRAVNO, odnosno da ostavimo slobodu izbora POJEDINCU. Ja stampano pisem latinicom a pisano cirilicom, tako sam navikao i tako i licno dokazujem svoj stav o tome. Ali forsiranje cirilice (ili bilo kog "obelezja" jedne nacije) u javnoj upotrebi je kontraproduktivno i neinteligentno.
  • ...

    17.09.2016 10:15
    ....
    Sta se bre palite?!?!?

    Pa vecina komentatora na ovom portalu uziva kad je Srbiji lose. Ovo im dodje kao neka interna pljuvaonica i onda su u svom malom zivotu sebi nesto bitni.

    Btw, mnogi uopste ni ne zive vise u Srbiji (just for your information - Vojvodina is part of Serbia) tako da umesto da misle o svom Quebec-u ili o Chicagu, Londonu, Budimpesti...oni se brinu o nama koji smo ovde..

    Ima poslovica: Sejem u dvoristu a gledam jel pada kisa kod komsije...il tako nekako. Ko razume - shvatice.

    Ajd uzdravlje!
  • V

    17.09.2016 08:15
    @Србин
    prefiks "srpska" 1) nije u tradiciji: duže nije postojao nego što je postojao, 2) u Vojvodini svaka 3. osoba nije Srbin/Srpkinja, 3) kad ste eto ipak malo izašli iz ove države, mogli ste videti da regije po drugim zemljama nemaju takve nacionalističke, prisvajačke i centralističke prefikse. Nema "hrvatska" Primorsko-goranska županija, "mađarski" Bač-kiškun, "italijanska" Lombardija, "španska" Katalonija... Ćirilica ne smeta nego smeta njeno nametanje i guranje drugog srpskog pisma - latinice u ilegalu. Ostavite slobodan izbor pisma, pa nek piše ko kako hoće, oba pisma znamo i treba da se ponosimo na to što smo retki sa 2 ravnopravna pisma (jezički, ne politički ravnopravna trenutno)
  • milenko

    17.09.2016 06:58
    samo dve ?
    Malo je dve, daj još barem dve. Jer od toga se živi ! :-(
  • Србин

    17.09.2016 03:37
    Проблем заства
    Господо зашто вам све што има префикс српски смета? Зар ово није северна српска покрајина? Јуче сам прошао кроз хрватску, свуда њихова обележја и заставе, поштујем, лепо је поштовати и волети своје да би знао и туђе...а ви што сте против овог симбола Ко сте ви? Зато не поштује те државу у којој животе? Докле ће вам сметати ћирилица и све што је српско?!
  • Deks

    17.09.2016 01:11
    Sasvim sigurno nije tačno ono što se u nekim komentarima tvrdi da "Srbi nisu u tradiciji Vojvodine". Naprotiv Vojvodina je bila glavni centar srpske zajednice u Austro-Ugarskoj. Prosto se ne može reći da su neki narodi u Vojvodini živeli pre drugih jer su migracije bile uobičajene tada, a mnoge migracije je podsticala austro-ugarska vlast pa tako i doseljenje Nemaca u Vojvodinu koji su u nju došli tek dosta kasnije i nakon svih drugih. Što se tiče simbola Vojvodine stari treba da ostanu jer nam ne trebaju nacionalistički simboli. Ovo je nastavak degradacije kulture i identiteta Vojvodine koji je započet početkom 90-ih izgradnjom ružnih pravoslavnih crkava u pseudovizantijskom stilu.
  • Mislilac

    16.09.2016 22:54
    Neukus
    Zastava je blagi užas!!!
  • Rasejani procesor

    16.09.2016 22:50
    Valja (ili možda ne valja?) znati da je srpska vojska 1918. u Novom Sadu oslobodila 11.500 Srba i 22.000 Nemaca, Mađara, Slovaka, Rusina, Hrvata... a da nije ispalila nijedno tane mu gosino.
  • Cockney Call

    16.09.2016 22:49
    Ovaj, komad buduće svilenkaste krpe, koja će se mlatarati iznad zvaničnih institucija naše nesrećne pokrajne i njihovih ubogih žitelja, neodoljivo podseća na neku reklamu jeftinog bordela na štajgi ili Ibarskoj magistrali. Ukratko, scenario je sledeći, iz skupljenih crvenih zavesica izleću, red hot četiri dame sa početnim slovom imena S. Sandrin, Sofi, Sanelica and zvezda bordela Sonia. ;)
  • hm pa da

    16.09.2016 21:12
    Ali, ja ne živim u kraljevini, i ne želim da živim u kraljevini.
  • Lala

    16.09.2016 21:08
    Crnjak..
    Za bokicu...a da se ti lepo vratis tamo odakle si domileo??? Ako neces sada , 2018. ces sigurno.
  • Grgolj

    16.09.2016 20:31
    Vojvodina sa dva grba... Asocira na dvogrbu kamilu. Hm!
  • Mirko

    16.09.2016 20:04
    ovakva "tradicionalna" zastava nije u skladu sa Ustavom republike Srbije i biće vraćen predlog.
    Ako kažemo da razdvajamo kruške i jabuke onda one moraju biti razdvojene.
  • Jan

    16.09.2016 19:59
    Ko su ovi ljudi? Odakle su? Za Mirovića znamo da je srbijanac (valjda iz Kruševca) da li neko zna gde je rođen ta Đurađ Jakšić? Na vlasti u pokrajini su oni koji je mrze i žele da je unište uz što više ponižavanja Vojvođana.
  • NS

    16.09.2016 17:16
    Kada su usvajali grb Vojvodine trebala je da se povede siroka rasprava...mada je pitanje koliko je ona i bila moguca jer postoje delove politicki scene koji tada nikakva obelezja ne bi ni prihvatili...ovako svaka nova garnitura predlaze svoju varijantu i urusava integritet autonomije...
  • Alice in Chains

    16.09.2016 16:16
    'ajd sad svi svojim kucama, dos'o kraj i ovoj ustasiji, treba malo i da se radi.
  • G

    16.09.2016 15:24
    @Koriolan - uprkos verovanju neobrazovanih građana, baš niko vas ni na koji način ne sprečava da izađete iz Vojvodine odnosno Srbije. Na granicama ne postoje naoružani stražari koji vas silom sprečavaju da napustite zemlju ako to želite.
    @vojvodjanin - zamoliću vas da prekinete da bezočno lažete o nepostojećem istraživanju gde je "70% vojvodjana za Republiku Vojvodinu", obzirom da za par godina niste mogli da sakupite ni dovoljan broj potpisa za zahtev za održavanje referenduma, što je višestruko manji broj od broja potrebnih glasova na takvom referendumu.
    Evidentno je da u vreme kada je usvojena tzv. "čankova zastava" nije bilo ovakvih izliva šovinizma i fašizma kakve danas vidimo od savršene i nepogrešive, starosedelačke "vojvođanske nacije", niko nije kukao kako nam je baš ta zastava falila za investicije i kako se vojvođanska vlada ne bavi ekonomijom Vojvodine već simbolima ili "krpama". Slično kao što niko nije jadikovao o nekakvom "ustaštvu" kada su natpisi na novosadskim autobusima promenjeni sa ćirilice na latinicu negde početkom 2000tih, naspram vremena kada je to promenjeno natrag.
    Vojvodini je loše iz više razloga, visoka neobrazovanost stanovništva, ogromna korupcija, neadekvatan tretman republičkih vlasti su samo neki, a kojima itekako doprinosi prisustvo fašističkih i šovinističkih građana koji neprekidno šire mržnju i netrpeljivost i zagovaraju ratni sukob da bi kao manjina dobili prednost u odlučivanju. Usrećiće se Vojvodina sa svima vama.
  • Starozavetni

    16.09.2016 15:15
    Srbski poslanici
    Srbski poslanici su ocito od silnog Srboljublja pomesali da oni ne sede u izvrsnom odboru Srbske nacionalne zajednice i da ne biraju simbole Srbske nacionalne zajednice u Vojvodini vec da sede u skupstini Vojvodine i da biraju tradicionalne simbole Vojvodine a tu mesta za Srbske simbole nema jer Srbi nisu u Vojvodjanskoj tradiciji. Oni su tu trazili da se sklone od Turaka. To je ko kad bi u tradiciji Evropske Unije bili africki crnci iz Sirije u drugih Africkih zemalja. Ono jest bio neko vreme u Francuskoj, Spaniji i Italiji Hanibal al se vratio u Afriku i nije u tradiciji tih zemalja.
  • Histor

    16.09.2016 15:00
    od 1945te
    Srbi su vecina od 1945te godine u Vojvodini jer je nestalo 600 000 Nemaca i 50 000 Madjara koji su cinili vecinu u Vojvodini i koji su u tradiciji dugoj 1 000 (hiljadu) godina u Vojvodini. Predlazem da ovaj skupstinski sabor kada je ovako poceo da utvrdjuje sta su tradicionalni simboli Vojvodine utvrdi i da su Srbi ovde dosli na pusto mocvarno tlo na kojem niko pre njih nije ziveo. Ta je istina vazila kod Josipa Broza zvanog Valter i Tito od 1945te do skora. Ko ce ako ne skupstina da utvrdi sta je istina kakvi Nemci, Poljaci i Madjari toga u Vojvodini nije nikada ni bilo tvrdili su jugoslovenski komunisti pa mogu i naprednjaci.
  • KOREKTOR

    16.09.2016 14:50
    Tradicija i Srbi
    U tradiciji Vojvodine nije Srbija a ni Srbi. Prvi Srbi su dosli sa Turcima pa su oterani sa Turcima zajedno. Onda su dosli neki sa popom moleci za spas od Turaka. Danasnji Srbi svoje Srpske boje i simbole proglasavaju za tradicionalne. Kakav bezobrazluk! Tradicionalni su oni koji se tu nalaze ne od kad su srpske izbeglice dosle vec od kad su se Madjari spustili u Panonsku niziju. Da potomci srpskih izbeglica imaju predstavu sta je tradicija i otkud oni ovde verujem da bi se pristojnije odnosili prema odabiru tradicionalnih obelezja Vojvodine. Ovakvim uvredama ce zasigurno izazvati revolt kod starosedelaca Majara, Nemaca, Rumuna i slovenskih naroda poput Hrvata, Slovaka, Ukrajinaca, Rusa, Ceha, Poljaka i sl. Sad moguce je da starosedeoci za ovakav odnos poslanika koji su za ovu sramotu glasali nikada nece saznati jer ih vise nema zahvaljujuci strahotama zivota u Srbiji pod upravom vecinskog Srpskog naroda. Ako su neki i pretekli onda ih tamo gde su otisli sigurno ne interesuje vise nista sto je vezano za Srbe i Srbiju. Problem nastupa sada kada u svojoj srpskoj tradiciji Srbi zele da zive sa drugim narodima i traze clanstvo u Evropskoj Uniji. EU je mozda prezauzeta sa svojim problemima pa je se sve ovo ne tice jer je svoj sud o Srbima i Srbiji vec davno donela.
  • VladaN

    16.09.2016 14:17
    Srbija je po ....
    ...Vama medicinski fenomen sa dva srca. Dobro, vidim da ste se Kosova odrekli pa onda daj šta daš. Bojim se da sa, ponovo radikalima i takvima kao Vi neće dugo to "srce" funkcionisati. Ubrzo ćete morati tražiti neko novo.
  • Lenka

    16.09.2016 12:08
    Prestao je ustaški dernek
    Osvetlali ste obraz osnivačima Vojvodine.
  • Đura

    16.09.2016 12:07
    Bravo
    Bravo.Samo napred.Vojvodina je srce Srbije.
  • Luka

    16.09.2016 11:37
    Četnički dernek
    Žarko Zrenjanin se okreće u grobu. Sjatili se četnici iz balkanskih gudura i derneče po Vojvodini.
  • Piplfoks

    16.09.2016 11:05
    @Lotre

    Pa ja lično volim da im lupam čvegere dok se ne rasplaču, ali ove što ne izlaze iz maminog i tatinog stana poput Limanstronga mi je lakše da psihički maltretiram.

  • Bačvan

    16.09.2016 10:55
    @ Novosadjanin pravi
    Na čemu si ti?
    Da li ti znaš da je Novi sad Srpska Atina?
    Grad u Srbiji.

    P.S.
    Ako tebi kao izvornom Hrvatu smeta što živiš u Srbiji, što se lepo ne vratiš u svoju Hrvatsku?
  • novosađanin

    16.09.2016 10:48
    Ako se ligašima ne sviđa nova zastava i ukidanje sredstava VANUK-u, zašto ne budu principijelni i izađu iz vlasti?! Po ko zna koji put su izneverili svoje glasače,ali ovaj potez je početak kraja Lige. Računaju kad je već kraj ajde još malo da se ogreju. Videlo se na ovim izborima kakav su fijasko doživeli,na sledećim će već biti istorija.
  • Prizemni Serb

    16.09.2016 09:46
    Kompromis
    Napravite i treću zastavu i grb za one koji hoće da se mire i prevaziđu ludilo.
  • miki

    16.09.2016 09:43
    Nazadno
    Nisam neko ko podržava Čankovu zastavu Vojvodine, ali mi ne smeta.
    Nego sam sretan što su se Nazadnjaci opet ponizili, busali su se u grudi kako će da ukinu ti zastavu, a mukice se upiškile i ukakile u pelene i morale da naprave kompromis hahaha!

    Nazadnjaci vi ste PAPUČARI!!!
  • Dusan Savic

    16.09.2016 09:32
    Srbija Vojvodina Novi Sad
    Srbin sam volim Vojvodinu (Severnu pokrajinu) moji su ovde vec 14 generacija. Zastava i ostali zakoni su cista glupost. LJudi nama treba posla i pameti.
    Mene vise brine sto je 240 fabrtika odneto iz Vojvodine od 1945 do 1960 zbog opasnosti od Sovjeta. Sve su premestene u Sloveniju. Kad je ta opasnost prosla niko ih nije trazio nazad. Oni koji jesu samo su nestali. Sta je sa tim fabrikama sto ih ne vratimo.
    Svi se pravimo pametni oko gluposti. Politicari svadjaju ljude oko svega (zastave, budzeta, cena) a zajedeno se bogate na nasu korist.
    Vise se brine o dnevno politickim pitanjima umesto da se resavaju problemi. Prepucavaju se zbog informatike imamo dokaze da je neko nesto lose uradio ali to je samo za TV. Pa kad imas dokaze aj na sud pa osudi, a ne da ucenjujes nekakvim kaolicijama i dogovorima.
    Nazalost se plasira da je Vojvodina nasa zitnica i najplodnija. Pa bilo pre 40 godina kad smo imali stocni fond i kad se stajnjak odnosio na njive. A sada kada ga nema u srbiji (ispod Dunava) se proizvodi sve vise jedina zitarica koja Vojvodina vise proizvede od Srbije je psenica (kukuruz, hmelj i sve ostalo je vise dole)
    Ajmo da se lepo razvijamo da su nam plate prvo 500e pa onda polako do 1000e.
    Otvaraju se fabrike a plata 180e, to nije zdravo u proizvodnji plata min treba da bude 400e. Politicar otvori fabriku i dogovori male plate ljudima i uzme dobar mito. Umesto da sebi nista ne uzme a da svi imaju. Pamet u glavu i nemojte da nas svadjaju da bi samo zaradjivali pare
  • Novosadjanin pravi

    16.09.2016 09:20
    Putujmo
    Ajmo sad otcepljenje!!! Referendum, idemo!
  • VOJVODJANIN

    16.09.2016 08:51
    I tako...
    ...~ludnica~ je otključana, vrata o*ma* otvorena, ... Drago mi je što nas brane oni koji su rasturili sve što se rasturiti moglo - do sad! Logičan red stvari je da i VOJVODINA konačno odlazi. Što je sasvim u redu. Bgd je " iz sve snage i neograničene gluposti branio i odbranio" sve što je srpsko : krajine (nekakve), otcepljenja bivših republika nikad nije priznala, odlazak "drugog oka u glavi - Crna Gora", Kosovo, republiku srpsku " neće ostaviti na cedilu", ...itd. Znamo šta je realnost. Zato se ne treba mnogo sekirati oko budalaštine sa zastavom. Neznaju oni šta rade. I nikad neće znati. Pobegli svi od bgd-a i odjedared svate da - imaju državu! Ej, državu!? Šta da rade s* njom? K *o i svako dete kad dobije igračku koja nije za njega, nije za njegov (uz)rast, uzme i - slomi je! Niko njima nije kriv. A nikad neće (pri)znati da su sami sebi najveći krivci. I neprijatelji. Živela VOJVODINA.
  • Joka

    16.09.2016 07:57
    A ta ista dvotrećinska većina sedi i bleji u mobilne.Bruka. Sve oni ukidaju, kako ne ukinu novac koji od građana Vojvodine ide u Srbiju?Za te ste glasali, čemu se čudite...Dokle god budete sedeli kod kuće i nalazili izgovore da ne idete na glasanje (šta je jedan glas, neće puno promeniti) dotle će vam beogradska mafija krojiti Vojvodinu.
  • JO

    16.09.2016 07:56
    Šivači i krojači
    Ne znam ni koja je dosad bila zastava niti me interesuje ova " tradicionalna " ali me jedno zanima.Da li je možda bilo bolje da te pare koje će neki " zemo šivač " dobiti da šije te zastave damo nekoj deci.Čisto da decu od 18 godina ne nalazimo obešene po vrbama jer nisu imali leba da jedu i da idu u školu.Da možda kupimo margarin ili ćemo mazati zastave na hleb da pola Vojvodine ne bude gladno,da li možda ovaj " privredni džin " Evrope ima neke preče probleme od zastava i grbova.Ruši ti se krov na kući prokišnjava na sve strane a ti krečiš fasadu da izgledaš lepo i " tradicionalno ".Hoće li sad u ovu džamahiriju da pohrle investitori jer bože moj imamo zastavu da nataknemo na jarbole pa im je samo to smetalo da ovde ulože milione i otvore radna mesta.
  • Koriolan

    16.09.2016 07:51
    Pustite ovaj tekst!
    Ima nas koji su obožavali "viceve" o bratskom Sovjetskom Savezu. Elem, Leonid Brežnjev, tadašnji Prvi, primi u posetu Brižit Bardo, filmski seks simbol, zaštitnicu životinja. Uz večeru i konjak, Brižit kaže: "Gdine Brežnjev, možete li mi ispuniti jednu želju?" "A kako da Vama odolim?", uzvrati Prvi. "Otvorite sve granice na 24 sata", kaže Brižit. Prvi se malo zamisli (imao je najgušće i najveće obrve među političarima!) pa će reći: "Ah, đavolice jedna, vi biste hteli da nas dvoje ostanemo sami." Da li bi Vojvodini trebalo 24 sata?!
  • Koriolan

    16.09.2016 06:14
    Ko se koga boji?
    List Danas, 15. mart 2009. Regionalne akademije postoje u mnogim zemljama: Nemačka: Akademija nauka (AN) Majnc, AN Getingen, AN Bavarske, AN Berlin-Brandenburg, AN Hajdelberg, AN Severne Rajne-Vestfalije, AN Saksonije u Lajpcigu... Italija: AN Torino, Akademija poljoprivrede, nauke i književnosti Verona, Galilejeva akademija nauka, književnosti i umetnosti Padova, AN i književnosti „La Colombaria“ Toskana, AN, književnosti i umetnosti Udine, Ateneum Breše: AN, književnosti i umetnosti u Breši, AN, književnosti i umetnosti Bergamo, AN, književnosti i umetnosti Venecija, Institut Lombardije. Francuska: Akademija Alzasa, Akademija Nimes, AN, umetnosti i humanistike (Humanities) Turan, AN, književnosti i umetnosti Lion, AN, književnosti i umetnosti Ruan, AN, humanistike i umetnosti Savoje, AN i književnosti Monpelje, AN, inskripcija (Inscripciones), književnosti i humanistike Tuluz.
    -
  • Slaninar

    16.09.2016 02:10
    za sve srBijanske srBende

    ...ko ne slusa pesmu slusace oluju...


    pametnom srBendi dovoljno 17 puta kazati... Oma utubi.
  • NS

    16.09.2016 01:22
    Tuzno...
  • alek

    16.09.2016 00:14
    Toliko nam je dobro, toliko nam je lepo. Sve nam od ruke ide da evo nemamo druga posla vec da laprdamo o nekim potpuno beznacajnim elementima poput zastava i grbova na kojima ce neko opet preko raznih podesenih tendera zaraditi tovar para NASIH para , mojih i tvojih, para od poreza... Pa zar je kao i pre toliko vredno sve. Kao da nema pametnija posla kroz ulaganje od par stotina hiljada evra za nove zastave...
  • Carls Tejlor

    16.09.2016 00:03
    ova fiktivna zastava ima medicinska svojstva, ona pomaze svim nacionalistima, pozerima tj. ultrasrbima, da pobede impotenciju
  • маркеђани

    15.09.2016 23:57
    Живела српска Војводина! Душмани пукните од муке.
  • Toma

    15.09.2016 23:38
    četnici zapi*avaju
    Teritoriju, dok ista teritorija siromaši, biva pljačkana gubeći svoje prirodne resurse i infrastrukturu.

    Zato četnici obeležavaju teritoriju uspešno. Gde god su oni stigli, ta je oblast postala nezavisna država. Samo da prođe ovaj period i na konju smo.
  • Srbin iz Vojvodine

    15.09.2016 23:29
    Ovo je definitivan kraj titoista i jugonostalgičara koji propagiraju antisrpsku politiku. Zbogom! Živela SRBIJA!
  • RepublikaVojvodina

    15.09.2016 23:19
    Drugovi nema se zacim brinuti,sta vise ovakve stvari trebaju da nas obraduju,pa setite se kako su srbijanci i njihove poglavice srbistanske dovele do odcepljenja svake jugoslovenske jedinice,to ceka i nas.Oni ne uce na greskama,Zivela Republika Vojvodina!
  • Vojvodina Republika

    15.09.2016 23:13
    @limanstrong
    I ja sam, zamisli, Srbin, i moja ideja je u mom potpisu. Ne želim da je dugačko obrazlažem, samo kažem - slepi progledajte, i pogledajte uređenje jedne Savezne Nemačke. Ne morate da putujete tamo, internet je čudo.

    A ti si, em slep, em šovinista. Samo još malo ti fali da postaneš i fašista ko slika. Veze ti sa SrBstvom nemaš (namerno pravopisno neispravno napisano, oprosti mi Vuče).
  • Dule

    15.09.2016 22:37
    Plata
    Dva grba,dve zastave......Jel moze i dve plate?

  • Brus Vilis

    15.09.2016 22:21
    Ma koliko prdela gospoda radikali Vojvodina će mirisati. U inat!
  • Limanstrong

    15.09.2016 22:15
    Funkcionalno nepismeni, vrlo skromnog vokabulara, neupotrebljivi za iole zahtevniji posao, prosecan IQ vam je bar 30% manji od proseka Srba ili Madjara. Inace, Madjare vasa impotentna, fiktivna, grebatorska i potpuno besmislena autonomija ne zanima ama bas nimalo, Madjari ce svoju kulturnu, personalnu i delom teritorijalnu autonomiju dobiti direktno od Republike Srbije, a vas tu nema ni u jednoj kombinaciji. Sem sto ste tupavi, veoma ste i neobavesteni. Iseljavanje vam je zaista najbolja opcija.
  • Lotre

    15.09.2016 22:09
    @Piplfox @Djura
    Zar zaista nemate pametnija posla neg da se preganjate sa idiotima?
  • Vns

    15.09.2016 22:00
    Bojkot!!
    Ljudi,
    Ova radikalska posast ce nas unistiti!!
    Mozemo mnogo bolje od ovoga, gore - ne, na srecu!
  • Piplfoks

    15.09.2016 21:39
    @Limanstrong

    Ma važi, ukinuće naprednjaci autonomiju Vojvodine kao što su i vratili Kosovo. A kada to somnambulno prdenje o anketiranju u firmi ne bi predstavljalo vlažne snove jedne nezaposlene pi*kice koja još živi sa roditeljima, bilo bi baš lep osnov za jednu šamarčinu u vidu visokih odšteta po tužbama, a i krivičnog gonjenja. Kako bi se namlatio para svaki autonomaš koji bi se zadesio u toj divnoj fiktivnoj firmi.
  • Đura

    15.09.2016 21:32
    @Limanstrong
    @Limanstrong
    Autonomija nikad neće biti svedena na nulu.Može samo da bude povećana novim ustavom.Madjari su i glasali za nove simbole zbog toga što im je obećana veća autonomija Vojvodine.A tebi ostaje samo da sanjaš ukidanje autonomije i ako ti se ne sviđa realnost autonomije široko ti polje.Niko te ovde nije vezo lancem.Možeš slobodno da se seliš tamo odakle si se ti naselio ili tvoji preci u ove pitome krajeve.Kod mene u firmi fašisti ne mogu da dobiju zaposlenje.Kroz interviju za posao se vidi da li je neko fašista ili nije.
  • VladaN

    15.09.2016 21:32
    @Limanstrong
    Da mi je tvoj mozakpa da se pošteno odmorim. A ta tvoja firma je verovatno skup sličnih, mahm nacionalno izgubljenih, isfrustriranih nacionalista bez porekla.
  • Srđan

    15.09.2016 21:12
    jako važno
    ...e sad će nam biti bolje, simboli su važni, nikako da se izlečimo od frustracija izgubljenog Kosova. Ma neće nikud Vojvodina samo je pustite da živi, da ljudi rade, da seljaci bolje žive - mani te se simbola samo bezveze provocirate gladan Vojvođanski narod!
  • vojvodjanin

    15.09.2016 20:58
    jos malo...
    i evo pasosa pa da vojvodjani zive kao ljudi. Istrazivanje je pokazalo da je 70% vojbodjana za Rupubliku Vojvodinu. Napred Vojvodina. Hteli mi to ili ne,bice tako. I treba...
  • mr X

    15.09.2016 20:56
    Ma treba usvojiti još po jedan grb i zastav. Pa tender za nabavku istih sa sve jarbolima i nosačima. Pa pečati, pa memoravdumi, pa pokloni sa novim sibolima.
    Mašala, biće tu lepih ptovizija!
    P.S. za simbole i državu nikoga ovde nije briga!
  • Lala

    15.09.2016 20:48
    Crnjak..
    Trianonski sporazum istice za 2 godine..pametnom dosta.
  • Laufer

    15.09.2016 20:28
    Više mi je muka od vojvodine
    Hoće li je već neka vlast ukinuti,pa da mi Bačvani konačno" prodišemo" bez sremaca i banaćana...?
  • Limanstrong

    15.09.2016 19:22
    Sledi izmena statuta i formalno svodjenje "autonomije" na apsolutnu nulu, preostaje vam jedino da kmecite i da se iseljavate. Uskoro ce potpuno biti anulirano vase okupaciono doseljavanje organizovano od strane Pavelica (41-43). Bas da vidim kako cete se zaposljavati u narednom periodu ako na bilo koji nacin ispoljite nelojalnost srpskoj drzavi, Kod mene u firmi je to apsolutno nemoguce, kroz vrlo suptilno anketiranje se ocas posla otkrije (t)ko je za koga.
  • VV

    15.09.2016 18:36
    Još jedan siguran korak ka osamostaljenju Vojvodine! Svi vi na vlasti od 90-te pa na ovamo, samo izazivate da se to ipak desi. Ja sam Srbin, ali ipak mi je milije moje Vojvođansko dvorište, nego ovo propalo zajedničko.
  • rodoljub

    15.09.2016 18:26
    "opozicija"
    Kako su zapenusali Cankovci i Pajticevci. Gradjani Vojvodine su na izborima pokazali volju, a vi mozete da pricate sta hocete. Vojvodina je Srbija, Srbi su vecinski narod, a svi ostali imaju ista prava kao i Srbi, imaju skole na svom jeziku, jezik manjina je u sluzbenoj upotrebi i ne vidim da se manjine bune. Bune se Cankovci i Pajticevci zato sto im ispala sisa iz usta, a podmecu nacionalne manjine ispred sebe da bi izazvali nezadovoljstvo. Licemerno, pokvareno i bezobrazno. Ocekivali su da ce ih CIA i Soros vise podrzati, ali ...
  • Vojvodjan

    15.09.2016 18:11
    nikad
    ovaj falsifikat većina u Vojvodini neće prihvatiti, a naredna vlast će i ukinuti, samo Vojvođanima treba izgleda još vremena da se osveste i shvate kolika je bila razlika u razvoju i standardu između Vojvodine i Srbije bila 1918. godine a kolika je sad i u čiju korist, tj. ko je ovih 100 godina najveći gubitnik na prostoru bivše SFRJ
  • zzeljko

    15.09.2016 18:10
    resenje
    Jos nam samo ostaje da dobijemo zvanican naziv i pasose !
  • Lala

    15.09.2016 18:05
    Uzas
    Drzava nam se raspada, a naj veci problem su nam zastava i grb. Imali jos nekih glupljih svari na skupstini.
  • Nametanje volje

    15.09.2016 17:48
    Radikali bi morali da nauče da poštuju i tuđu reč i mišljenje, da ne postoji samo njihovo.
    Naročito ako je mišljenje suprotno njihovom široko zastupljeno u Vojvodini.
    I naročito ako su pojavi te široke zastupljenosti doprinele upravo "patriote" svih vrsta,
    a u stvari zainteresovane samo za jednu stvar --> odnošenje iz Vojvodine.
    Ako neko misli da se tuđe može odnositi i ne vraćati, a u isto vreme braniti tom narodu da ima svoju akademiju nauka, svoje simbole.... ima da se grdne stvari izdešavaju.
    Naročito ako još od 1987 godine postoje planovi i programi za to.
    Samo da se bira A, B ili C varijanta. Ili Egzit varijanta.
    Lude glave, da li ste kršteni, da li ste školovani, da li imate sertifikat psihijatra za učešće u javnim raspravama i javnom odlučivanju?
  • Lala, besan kao pas

    15.09.2016 17:26
    A da vi jednom raspravljate o otvaranju fabrika? Pa kada se lepo naradimo i zaradimo i postanemo ,,besni" od novaca, lako ćemo se opet svađati. Prozor mi gleda na kontejnere i još malo pa će se čekati u redu koliko ih ljudi obilaze, a vi se je*avate sa zastavama. Najradije bih vas sve tamo ukinuo totalno, dosta mi je jedna nesposobna vlada u Beogradu, neću još jednu da izdržavam.
  • DjakoN

    15.09.2016 17:19
    tuga...
    Ovi radikali su se tako prodali da na sledecim izborima nema sanse ni cenzus da predju,veoma tuzno.
  • futog

    15.09.2016 16:38
    ss
    Ovo je lagani pocetak rata u Vojvodini!Naprednjaci tj radikali su majstori za zakuvavanje a posle kud koji..
  • Божидар

    15.09.2016 16:36
    Напокон
    Било је и крајње време да се нађе решење за заставу са којом се може поистоветити огромно већински народ који живи у овом делу Србије а не да свако мало гледамо по друштвеним мрежама како се пали ова претходна (коју дефинитивно треба укинути) са звездицама а коју подржава отприлике 15% становништва који живе у овом делу Србије. :)
  • 1710.

    15.09.2016 16:19
    саветниче "патријото"
    boki , примени свој савет на себи па лепо иди у своју прадедовину.
  • Vojvodina Republika

    15.09.2016 15:18
    @boki
    Tebi u školi istorija nije bila baš omiljeni predmet, jel tako ?

  • Pera

    15.09.2016 15:00
    Ukinite "radikale", manite se zastava!
  • /

    15.09.2016 14:50
    /
    polemike moz misliti.

    zastava ima dve strane. na jednu metite srbija a na drugu vojvodina
    pa okrecite stranu koju ocete
  • VladaN

    15.09.2016 14:13
    @Boki
    A od koga je Vojvodina oslobodjena? Usput da li ti znas gde ti je maticna drzava?
  • Dule

    15.09.2016 13:46
    Gde da se prijavim na javnu nabavku novih zastava? I gde da uzmem kredit za izradu, ovo ce da ide ko alva?
  • Sremac

    15.09.2016 13:35
    Vojvodjani probudite se, go*na su dosla do brade a vi i dalje cutite!!!!!
  • Jarco

    15.09.2016 13:34
    @boki
    Izvini a koja je "maticna drzava" Rusina, Bunjevaca, Roma?
  • Miki 21

    15.09.2016 13:31
    Jedan u dva
    Predlažem da se kao mera štednje ističu dve zastave republike Srbije, od kojih se jedna ima smatrati vojvođanskom. Tiraž obara cenu, pa se štedi. Ovo bi sigurno pozdravila i EK.
  • boki

    15.09.2016 12:33
    napokon
    Napokon SRPSKi simboli u Vojvodini! Srbi su je oslobodili, Srbi su vecinski narod, Vojvodina je deo Srbije i dosta vise lazi!
    Kome se ne svidja, izvolite u svoje maticne drzave!
  • Smrdija

    15.09.2016 11:08
    Nisam primetio da posle njihovih rasprava zivim ista bolje.
  • Toma

    15.09.2016 11:02
    tj
    Četnici počeli raspravu a ostali sede i gledaju kako im Vojvodina nestaje pred očima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna