Autor: Blic

Info
06.10.2016.
10:07
Građani imaju još tri meseca da zamene papirne zdravstvene knjižice elektronskim.
  • Sofija

    21.03.2017 18:03
    Zdrastvena knjizica
    Jos u decembru podnet zahtev za novu knjizicu i jos nema nove, sramota sta se radi to je cist kriminal, uzete pare od naroda a na dokumenata.Kod doktora sve se placa baka 82 godine strasno sve mora da plati nema novu knjizicu kome to reci u ovoj drzavi, svako ima svoje tumacenje od zakona nista haosss
  • Pitanje

    19.11.2016 20:08
    bez cipa
    Da li postoji mogucnost da se zadrze stare zdravstvene knjizice,i ne uzimaju nove
  • Lunatic fringe

    09.10.2016 07:10
    Lud hebe i potkrada zbunjenog.Nerviranje, haos i gužve, a 7 miliona eura u budžet buć.
  • Z.....

    07.10.2016 00:05
    Predlog RFZO-u
    Posto u Srbiji ima 1.700.000 penzionera kojima na starim knjizicama pise da su TRAJNE (sta god ta rec znacila??!!), neka ovi iz RFZO urade svima NOVE TRAJNE kartice, posalju administrativne zabrane PIO fondu za umanjenje penzijskih cekova za 450 dinara ( 400 za karticu + 50 za postarinu) , i posalju penzionerima na kucne adrese kako tako matori i kljakavi ne bi pravili guzve na salterima.Kad vec mora zamena i DOZIVOTNIH knjizica da se odradi o roku, sta ima i da ih pitate... Na taj nacin bi "i vuk bio sit i koze na broju". Toliko bitan ogroman novac, zbog kog se sva ova ujdurma i radi, bi se prelio iz jednog Fonda u drugi ( iz supljeg u prazno- a preko grbace penzionerske). A cak bi i Posta zaradila za 13.platu!
    Sta kazete na ovaj predlog, vi iz RFZO, zar nije "genijalan"? 1.700.000 x 450 = .....
  • @mama

    06.10.2016 22:44
    Dokle god ga ima
  • /

    06.10.2016 22:14
    /
    opet sabotaza zastiicenih medveda
    naravno da bih blagovremeno izvadio novu knjizicu ali ni jedan jedini put mi od njh niko nije spomenuo nove knjizice.

    barem 2x mesecno idem po recepte za lekove, uz to zakazujem i obilazim specijaliste. moju treba da overim iduceg meseca
  • рајко 55

    06.10.2016 21:23
    опет уцена
    Није ми јасно ко кога овде плаћа, ја осигурање или осигурање мена. Ако моја књижица не важи значили то да ми неће узимати новац за осигурање. Ако хоће како је то могуће у јеној емократској земљи, јеној од бољих у Европи а ти неко узима новац за осигурање а она ти каже ако до сутра не ураиш то ја те не лечим. Требало би да буде мало другачије, ако ми до таа оставите то што ја тражим почећу да уплаћујем осигурањ, али ово је ддржава у којој полиција 5 месеци није у стању да пронађе 10 багера који целу ноћ руше у центру Београда и нестану као врапци. Наше осигурање служи а се у њему запосле партијски чланови и примају плате а ми само треба а стојимо у редовима и испуњавамо њихове захтеве. Уместо да свима који имају зравствене књижице поштар донесе кући нове без чекања, гужви и нервирања, мора се грађанима показати ко је газда. Замислите када би у некој приватној фирми раник рекао газди трба ми два ана да извадим зравствену књижицу, какав би био одговор. Нека нам је са срећом оваква модерна и успешна држава.
  • mama

    06.10.2016 21:19
    Nesposobni vode državu i sve u državi. Dokle će ovaj narod to sve trpeti?
  • ???

    06.10.2016 20:56
    Evgeniju
    Ovo nije istina a i nije lepo koristiti ovako pogrdne termine na portalima!!!!!
  • Nervirach

    06.10.2016 20:50
    Biciklisti, gde ste sada?Za ovo ne vozite?
  • :)

    06.10.2016 20:20
    Zasto Srbi sve rade u poslednji cas? Za ovo se znalo vec vise godina, ja sam moju zamenio u maju (i za to sam mislio da je kasno). Nego, da vas podsetim - za godinu i tri meseca krece zamena registarskih tablica (traju 7 godiina).
  • pawlle

    06.10.2016 18:58
    pljackaska drzava,samo gledaju gde ce da nam uzmu pare a za sve ostalo su nesposobni,osim sebi da podele plate i kazu kako smo glupi,a vala i jesmo posto trpimo govna
  • jos bar 15 meseci

    06.10.2016 16:18
    Cemu zurba, bice produzen rok, ni 50% nemaju sanse da zamene do kraja godine
  • Deks

    06.10.2016 16:14
    Nemam reči na to da za zdravstveno knjižicu osiguranik mora da plati da bi je dobio. Pitajte mnoge Vojvođane koji su u poslednje vreme otišlu trbuhom za kruhom u zemlje EU- čim stignete u npr. Austriju ili Nemačku i počnete da radite elektronska zdravstvena knjižica za nekoliko dana stigne vam u koverti na vašu adresu, naravno potpuno besplatno.
  • genije

    06.10.2016 15:40
    evgenije
    Penzioner sam i deo te priče, sa razlikom jer ja sam čekao dva dana da predam. Prvog dana, posle par sati čekanja - pao im sistem i ne mogu da uspostave vezu sa Bgd. Sutra, sve ispočetka, jer mora se dobiti novi broj. Četiri sata čekanja i, konačno osmeh iza šaltera. E sada, treba ići po novu (rekoše za dva meseca)! Unapred se plašim čekanja i postavljem pitanje - zašto ne otvore šalter za izdavanje. Mislim da bi malo smanjili gužve!
  • @ Dragan

    06.10.2016 13:51
    Švedska je još 1973. godine uvela elektronske zdravstvene legitimacije. Dobijala se besplatno tj. plaćala je država iz budžeta za svakog građanina. Vadila se tako što si na svakom šalteru za informacije u bilo kom domu zdravlja, bilo gde u državi podnosio usmeni zahtev za izdavanje zdravstvene. Stizala je na kućnu adresu u roku od pet radnih dana. Godine 2010. ukidaju zdravstvene knjižice jer su veliki trošak za državu tako da od te godine kada ideš kod lekara nosiš ličnu kartu ili vožačku dozvolu tj. bilo koji dokument sa kojeg može da se pročita tvoj JMBG. Svi građani su uvedeni u sistem i uz pomoć ukucavanja JMBG u računar u bilo kom domu zdravlja izlazi listing sa svim podacima o operacijama, alergijama, lekovima, lečenjima, bolestima, bolovanjima, krvnoj grupi,... Imaju sve živo o tebi od dana tvog rođenja. Inače, isto tako su te 2010. godine ukinuli registracione nalepnice za vozila. Plaćala se 5 evra svake godine i stizala je na kućnu adresu. Onda su skontali da je to bespotreban trošak za građane kada već sve postoji u sistemu. Policajac jednostavno ukuca broj tablice u računar a postoji i opcija da u svoj službeni mobilni ukuca tablice i izveštaj o registraciji, vlasniku, zabranama stiže mu u sekundi u vidu sms-a. Nema potreba da te kao u Srbiji zaustavlja i gleda datum na nalepnici na šofer šajbni. Tamo može da vozi iza tebe i da te proveri bez zaustavljanja. Ako je sve u redu on nastavi dalje a ako je registracija istekla upali rotaciju i isključi te iz saobraćaja.
  • Markoni

    06.10.2016 13:46
    Overena ili ne
    Imam staru, jedini dokaz je da im pokažem da je overena. A oni mi kazu nije treba nova markica. Kad dobijem novu garan cu sto puta ici u socijalno da bi dokazao da je došlo do greške. Ja u tim slučajevima, kažem doktorici da neću da izadjem dok me ne pregleda. NEK zove obezbedjenje kojeg nema, i ako dodje odma i njega da pregleda jer će trebati. Pa sad kako ona hoće. Uglavnom me pregleda i pusti uz recept. Ako sam bolestan neću u socijalno da idem hocu pregled.
  • Smrdija

    06.10.2016 13:46
    " .. Još tri meseca za zamenu stare zdravstvene knjižice novom .."

    Sta ako neko to ne uradi ? Bude li bolestan pustice ga da umre ? Ili ce biti smak sveta ? Nit bednije drzave nit vece strogoce .
  • Vas Voljeni V

    06.10.2016 13:35
    Dragi citaoci izvinite ali mene je velika sramota kako nam dobro ide .
  • Dragan

    06.10.2016 13:04
    overa knjizice
    @Millos: Kada uguraju knjizicu u onoj aplikaciji se pojavi stari datum, e onda treba da kliknu na proveri da se osvezi datum preko interneta...

    A ako kliknu na onaj globus sa mreznim kablom onda treba i pin koji se dobio uz knjizicu, ali taj servis radi samo prepodne u suprotnom je nedostupan server?!?!

    U mom slucaju nisu nikad uguravali karticu u citac, nego su samo skenirali onaj bar kod LBO broj.
  • Maja

    06.10.2016 12:57
    dokle
    Predala sam zahtev 29.07. i rečeno mi je za 1,5 mesec će me nazvati i reći na koji šalter da dodjem...
    Naravno da do danas nisu zvali! Treba li da propustim ceo dan u čekanju a da nije gotovo?
    Sramota od neorganizovanosti i omalovažavanja građana!
  • Daca

    06.10.2016 12:38
    Šta piše u zakonu?
    Ako se dobro sećam, u zakonu piše da se knjižice zamenjuju zdravstvenom karticom a postojeće važe do datuma do koga su overene.
    Efekat ovakvih vesti je da su stotine hiljada penzionera nagrnuli u socijalno da menjaju zdravstvene knjižice koje važe zauvek - overene su na neograničeno vreme. Dakle, ne treba ni da se menjaju.
    Ali 400 dinara puta 1,5 miliona penzionera - to je minimum para koje će se u ova tri meseca sliti u budžet.
    Sramota.
    Da je to neka država - što nije, penzionerima bi kartice slali poštom na kućnu adresu.
  • Dragan

    06.10.2016 11:51
    gde je E-uprava
    Zasto se ne omoguci online podnosenje zahteva preko licnih karata sa cipom (ili ako neko ima drugi elektronski sertifikat) i online generisanje uplatnica za placanje preko e-bankinga sa jedinstvenim pozivima na broj?

    Sa time bi se znacajno smanjile guvze. A kartice da se dostavljaju postom na kucne adrese.
  • Yioll

    06.10.2016 11:36
    Radujem se zameni knjizice posto cu dobiti prave blagodeti : visesatna cekanja u redovima , bahatost lekara , lose ili nikakvo lecenje , nedostatak lekova , bezbrojna zvanja kol-centara , bezobrazluk sestara u kartotekama , aroganciju , zakazivanje operacije za godinu dana , ...
  • Millos

    06.10.2016 11:33
    Srednji vek
    Sest meseci imam novu knjizicu, elektricnu.
    Pre pet dana sam bio kod doktora. Uguraju tu knjizicu i kazu mi da nije overena. Kazu mi da su mi overili knjizicu na samo 6 meseci. Moram ponovo u red u socijalno da overim. Kazu njma socijalno prosledi u sistem da mi nije overena knjizica. Platim pregled.
    Juce mi je sluzbenik trazio staru zdravstvenu knjizicu da donesem. I jos 2 papira sa izvodima iz banke da je uplacen svaki doprinos. A rekla mi je zena da su uvezani svi. Zasto nisam mogao da posaljem email.
    Danas je na moje oci iscepao tu istu knjzicu papirnu i rekao mi da mi ne treba. Nosim mu sve papire kao da je on u pecini, da mi overi knjizicu koju. Nista mi nije nalepio na knjizicu. Znaci da je overa u sistemu. Sto sam cekao red tamo? To vreme je za mene novac ili odmor.
    Sutra idem kod doktora. Mozda nije overio. Nema vise nalepnice. Sta ako mi budu trazili staru knjizicu?
    Eto. Moje iskustvo.
    To je jedna institucija za prevrnuti naopacke, sve sa ministrom, zaposlenima, zgradom i vlasti koja to podrzava.
  • evgenije

    06.10.2016 10:56
    Bio sam početkom juna da predam zahtev za novu knjižicu. Zahtev su primili i rekli da će knjižica biti gotova krajem avgusta. Početkom septembra odlazim u Socijalno i pitam portira na kojem šalteru mogu da se podignu gotove knjižice. Kaže na bilo kojem, ali mi treba broj. Tražim da mi da broj, ali mi odgovara da su za danas svi brojevi izdati. Pogledam na sat a ono oko 09:30. Kaže mi da dođem sutra, ranije, da stanem u red za broj. Dođem nešto posle sedam sati a red kilometarski, kao da se deli nešto džabe. Negde kada je već došlo do pola reda svi brojevi podeljeni. Ostanem bez broja. Kao, dođite sutra ponovo, ali mnogo, mnogo ranije. Posle nisam ni išao više. Prvo sam čekao ceo dan da podnesem zahtev za novu knjižicu a sada ponovo treba da čekam ceo dan da je podignem. Kakvi retardi, nisu mogli da otvore jedan poseban šalter samo za podizanje knjižica. Ti u stvari treba da izgubiš nekoliko radnih dana da bi sve to sredio, da nekoliko dana izostaješ sa posla. Neka se nose bre u 3 p. m. oni i njihove knjižice i njihov zaostali retardirani sistem. U ovoj državi se stalno za nešto čeka u redovima.
  • 400 dinara

    06.10.2016 10:28
    Iygleda gra]ani Srbije nisu uplatili dovoljno doprinosa u ovakvom lideru sa suficitom budžeta - da bi je dobili besplatno.
    A šta će sirotinja sa po više duša, gladnih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna