Autor: Beta/ foto: Pixabay

Info
21.10.2016.
13:32 > 13:45
Zaposlene žene u Španiji, s obzirom na to da zarađuju za 19,3 odsto manje od muškaraca, od danas do kraja godine radiće besplatno.
  • Stat

    27.10.2016 07:48
    Indeksi su pravljeni poređenjem muških i ženskih plata na radnim mestima ili poslovima sa istim opisom radnog mesta tj. radnih zadataka i za jednak broj radnih sati. Argumentacija da su žene plaćene manje jer rade na takvim radnim mestima se ne odnosi na ovaj indeks. Kad bi i to poredili brojke za Balkan bi bile strašne. A treba uzeti u obzir da u centralnoj Evropi i pored jaza od tih plata može da se živi, a u Srbiji ne može ni od više, muške plate.
  • @DonJuan

    24.10.2016 12:21
    Nemoj da zaboravis i fudbalere, vodje navijaca, estradne zvezde i vodoinstalatere kao trazene muskarce. Posle slusamo price kako treba raditi na sebi, ma vazi.
  • Baba posmatracica

    24.10.2016 10:44
    Tvoj komentar sa pridevom beslovesan -а, -о, прид. ... bezuman, besciljan, promašen, idiotski.... je odlican. Pravi primer vredjanja, sramocenja i polne diskriminacije.
    To samo pokazuje koliko je feminizam opaka bolest koja prvo napada mozak.
    Sto se tice nejdnakih plata, to je izmisljotina, jer je zakonom zabranjeno da dve osobe primaju razlicitu platu po bilo kojoj osnovi, pa tako i rodnoj. Danasnji radikalni feminizam se ne bori za prava zena nego za gazenje prava muskaraca.
    Bombasticni naslovi tipa da zene rade besplatno nisu nikome od koristi, jer tako nesto zvuci suvise suludo i sve manje ljudi veruje u celu tu radikalnu sprdnju.
  • Baba posmatracica

    24.10.2016 08:29
    @Drum
    Jednakost i ravnopravnost nisu iste kategorije. Da se bijes sa detetom od 6 godina, da li bi to bila jednakost? Zasto ne? Ista su pravila, iste pocetne pozicije. A u nesrecama se spasavaju prvo deca i zene, jer su deca nejaka i predstavljaju produzenje vrste, a da bi jedna zena rodila jedno dete potrebno je bar godina, a i to nije uvek sigurno, dok neki beslovesni "magarac" moze da napravi i pedesetoro dece za mesec dana, pa je prirodno da se zenama u takvim sistuacijama daje prednost, narocito mladjim zenama.
  • Zec

    22.10.2016 09:40
    Ravnopravnost ima veze sa emancipacijom. Razlika u platama boli obrazovane (npr inženjere) kad shvate da on ima veću platu eto zato. A da ona ima veću platu, šuškalo bi se sa kim se...
    Rudari, spremačice, naftne platforme, stereotipi. Nekada žene nisu ni u školu išle. Valjda smo malo napredovali od tada? Ili se uvek vraćamo na snažnije ruke? Da se priča samo o poslovima za snažnije ruke, ni p'o jada, ali ovde nije akcenat na tome.
  • DonJuan

    21.10.2016 19:36
    Muskarci i treba vise da zaradjuju, jer uglavnom rade teze i odgovornije poslove... Nazalost zivimo u eri feminizma pa se tezi izjednacavanju, ali mislim da to nista dobro nije donelo ni muskarcima ni zenama, jednostavno smo prirodno napravljeni i predodredjeni za razlicite stvari. I jos nesto, sad ce me iskompleksirane usedelice i feministkinje u top staviti, ali svaka zena (naravno uvek ima izuzetaka, nismo svi isti bla bla bla disclaimer) prizeljkuje muskarca koji ce biti glava porodice, koji ce vise od nje zaradjivati i placati prvo racune u restoranu a potom i u kuci. Zato su danas u Srbiji krimosi i politicari najtrazenija roba medju zenama, jer u dobu nakaradne i protivprirodne ravnopravnosti polova samo oni mogu da zarade drasticno vece pare i budu dominantna figura u vezi.
  • Hi

    21.10.2016 18:53
    Kod ravnopravnosti uvek dodjemo do rudara i naftnih platformi! Pa koliko srba radi na tim naftnim platformama. Ako bas hocete elektro inzenjer musko i zensko isti polozaj ( inzenjer2) razlicite plate. Isti projekti, isti racunarski programi iste licence oboje imaju vozacku i zenska pola godine duzi staz. U pitanju je novosadska firma!
  • pan 5er

    21.10.2016 17:54
    @Žena
    Moglo bi biti više ravnopravnosti i nakon razvoda kad sud odlučuje ko će biti staratelj detetu.
  • Drum

    21.10.2016 17:34
    A dobro de, eto neka su i plaćene manje, ali ja postavljam pitanje, ako smo ravnopravni.

    Zašto uvek se podrazumeva da mušakarac plaća izlazak? Ne bitno da li su u braku ili samo u vezi ili čak i prvi izlazak.

    Zašto nećemo videti ženu na nekom teškom fizičkom poslu kao što je fizikalisanje na građevini?

    Eh da, ako smo zaista ravnopravni, kao što mnoge žene zagovaraju, zašto onda kada npr. tone brod prvo se evakuišu žene i deca?
    Zašto uvek se očekuje od muškarca da ustupi ženi mesto u prevozu? Pa taman bili i sličnih godina.

    Ja ne kažem da sam protiv ravnoporavnosti, ali mi ide na nerve to što žene žele da budu ravnopravne samo u stvarima koje njima odgovaraju.
  • Žena

    21.10.2016 16:50
    ravnopravnost
    Pretpostavljam da su sve predhodne komentare ostavili muškarci.
  • Maxa

    21.10.2016 16:32
    Apsolutna laz....
    Cornell-ova studija iz 2015-te godina pokazuje da su zene i povoljijem polozaju 2:1 u odnosu na muskarce kada su u pitanju regularni poslovi.
    Takodje, nije uzet u obzir podela poslova po divizijama tipa :
    Naravno da ce biti vise muskaraca u vojsci, na naftnim platformama, u rudnicima, jer je stopa smrtnosti daleko veca u tim poslovima. Takodje zene se manje odlucuju za pozicije i titule inzinjera od muskaraca.
    Studija iz 2015 takodje pokazuje da zene u kasnim 30tim drugacije biraju prioritete zato sto se okrecu ka porodici, deci i manjim radnim satima zarad uzgajanja dece i porodicnog zivota, dok muskarci istih godina naginju ka sve duzim radnim satima i karijeri.

    Radi se jednostavno o podeli rada, ali prica da su zene manje placenje za isti posao od muskaraca je laz.

    http://www.news.cornell.edu/stories/2015/04/women-preferred-21-over-men-stem-faculty-positions
  • Jole

    21.10.2016 16:31
    Wage gap
    Ovo je više puta opovrgnuto.

    Većina ovoga mita počiva na činjenici da baš muškarci rade poslove gde je bezbednost ugrožena i zarad toga ima razlike u zaradi (npr. rudari, majstori). Tako da tvrditi da žene zarađuju manje je bbudalaština.
  • Jasta

    21.10.2016 16:05
    Mit koji je odavno razbijen, a koji forsiraju debili kojima trebaju glasovi. Ko zna imalo engleski, razumece:

    https://www.youtube.com/watch?v=BDj_bN0L8XM
  • Novosadista

    21.10.2016 15:47
    Babe i zabe
    Opet ta naporna logika. Zene generalno rade manje placene poslove,to je njihov izbor. Nisu zene manje placene za isti posao, pa da rade dzabe. Kad se vise zena bide odlicivalo za inzenjerstvo, medicinu, IT struke i slicno, bice isto placene koliko i muskarci.
  • Hroničar

    21.10.2016 15:31
    Čuda ravnopravnosti
    Novak zamalo nije nastradao od "ravnopravnih" žena kada jei veoma odmereno otprilike rekao da zarade u tenisu treba da budu srazmerne interesovanju publike i sponzora.
    Dočekan je "na nož", jer za "ravnopravne" žene je ravnopravnost samo ako i žene imaju iste zarade kao i muškarci, bez obzira što igraju uvek na dva dobijena seta i što imaju prazna gledališta.
    Da li se neko seća nekog meča ili bar poena u ženskom tenisu? Imak zarađuju isto kao i muškarci!
    Nedaj Bože da je slučajno obrnuto,jer muškarcima bi verovatno zabranili da igraju tenis.
  • Marti

    21.10.2016 15:08
    Ako poslodavac manje plaća ženu za isto radno mesto na kome je muškarac, pitam se zašto uopšte zapošljava muškarce?
  • betmen

    21.10.2016 14:58
    U firmi u kojoj ja radim žene imaju mnogo veća primanja nego muškarci jer su uglavnom žene na rukovodećim pozicijama...
  • ste

    21.10.2016 14:11
    opet
    Ja bih voleo da znam koja su to radna mesta na kojima su žene manje plaćene od muškaraca.Ja nisam uspeo da nađem ni jedno.To što žene uglavnom rade manje plaćene poslove je drugi par opanaka
  • Shimmy

    21.10.2016 14:07
    Jako glupa statistika
    Evo ja placam 200-250din na sat za voznju traktora bez obzira na pol, seksualno opredeljenje, naciju i veroispovest. Da li vi ovim istrazivanjem hocete da kazete da za apsolutno isti posao i kvalitet posla zena primi manju platu? Tom logikom svi bi zaposljavali zene jer je rentabilnije!

    Hocemo li se pozabaviti i koje boje koze kad pocinju da rade za dzabe? Glup clanak.

  • manjak koncentracije

    21.10.2016 13:55
    Španija ili Srbija???
    no comment

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna