Autor: 021.rs/foto: M. Sovilj (N1)

Info
18.01.2017.
09:01 > 09:03
Aktuelne nevolje sa ledenim čepovima pokazuju ne samo koliko mnogo je potencijalnih "čvorišta" na 588 kilometara dugom toku Dunava kroz Srbiju, već i nesposobnost države da osmisli odbranu od santi i omogući plovidbu.
  • Pers

    21.01.2017 08:53
    Država mora obezbediti.
    Problem ledolomaca je što se radi o ulaganju u mašine koje se koriste svakih 3-4 godine po najviše mesec dana . Takvi brodovi su neisplativi bilo kojem privatniku. Niko neće uložiti novac u mašinu koju mora održavati, a donosi dobit svake 3 ili 4 godine. Neke stvari od javnog značaja, država mora zadržati pod svojom kapom, ma kako to nekim liberalima zvučalo jeretički.
  • Podbarac

    20.01.2017 12:35
    Nikako privatniku !!!
    Da l' se neko seća restrikcija struje u Kaliforniji pre neku godinu?
    E pa još uvek traju - neko je zarad ekologije udario namet na termoelektrane i nuklearke. I odjednom krenule restrikcije! Da čovek ne veruje - 21. vek, u Kaliforniji restrikcije struje ko kod nas 90-tih...
    Zašto? Jer su sve elektrane privatne, kao i tržište i distribuciju, a privatnika interesuje samo dobit! Fučka im se za interes države ili građana. Kad se stekne koja milijarda i ostari, onda krenu da se peru od alavosti, pa se po malo se kao donira. Karnegi, Rokefeler, Gejts... Ali, džaba dreka - mleko se već prosulo!

    Ovim Borovici i pajtašima su ledolomci bili samo teret. Kupili su ih jer su išli u paketu sa bagerima za šljunak, a tu je zarada. Privatnik nema interesa za ledolomce, sem ako ne drži otvoren put za rudnik ili naftu.
    Zato ih je batalio i ostavio da trunu. Ta jedna barža šljunka vredi koliko jedan ledolomac! A šljunak je posuo kroz "Vojvodina put" i gde već ne - kolko je otšlo samo na auto-put BG-NS-SU?
    I to što su prodati, nije problem "državnog vlasništva" nego bahatosti i korupcije naših političara i države.
    I ko je prodao ledolomce i za koliko se od onda obogatio? Zar niste svesni s čime i kime imamo posla?

    Zato se čak i zemlje poput US, Nemačke... itd. tuoslanjaju na državu i njene ledolomce. Kod njih je za njih zadužena ili Obalska straža ili neka slična ustanova. Kod nas bi bilo najbolje da se daju ili u "Vojvodina vode" ili Žandarmeriji. Može i Rečnoj flotili - što da ne?
  • Dupli s ledom

    19.01.2017 01:39
    Mozda i nesto dobro ispadne sa ovim ledom. Npr da rasturi one bespravne splavove po ribarcu.
  • Perica

    18.01.2017 16:38
    A ZAŠTO VOJSKA
    Nebi vodila računa o Ledolomcima!?Koristio bi im za vojnu obuku,a mogli bi i za civilnu kao nekad vozaći!
  • pop milo

    18.01.2017 14:45
    Ja se jako dobro secam 2002 - 2003. godine kada je privatizovan Heroj Pinki zajedno sa ledolomcima. Tada je neko potegao pitanje da se ledolomci od javnog interesa ne mogu privatizovati. Na to je neko iz tada vladajuce garniture odgovorio da je globalna klima sve toplija i da su zime takve da se Dunav vise ne ledi pa nam ledolomci vise nisu potrebni.
  • Dragan

    18.01.2017 14:34
    nije problem drzava
    Drzava kao drzava nije kriva. Tu drzavu vode politicari, a ti politicari postavljaju direktore i tako... A vrh drzave ne zna nista osim da sere i poziva na ratove. I tako. Milosevica smo skinuli, a sve ostalo isto. Drzava se rasprodaje, sante leda teku Dunavom i Savom, olanjamo se na Madjarsku koju sa druge strane preziremo, Ruse volimo, a Amere najvise... I tako...
  • B54

    18.01.2017 14:22
    ***
    I ovi mađarski ledolomci su isto 49 godina stari kao i ova naša dva (Čakor i Vučevo), samo što oni sada rade i zarađuju, a naši trunu u NS
  • AVAV

    18.01.2017 14:09
    Meni licno je najvaznije da cemo uskoro imati puteve bolje od Nemacke .
  • Država

    18.01.2017 14:09
    Šta je tu vest ? Država je organizacija a ovde ima vlasti ali nema organizacije. Vlast se bavi ličnim interesima ljudi koji su na vlasti i njihove partokratije a sve ostalo propada,
    To se
    Poplave, led, sneg, sve ih iznenadi kada iz direktorskih fotelja i kabineta saznaju za bruku.
    Sve to posle plati narod a oni nastave da kradu i briniu SAMO da ne izgube vlast.
  • Perica

    18.01.2017 13:59
    Preslikano stanje
    Isto takvo stanje je i u državi. Uskoro će i raspad sistema kao na Dunavu.
  • carlito

    18.01.2017 13:53
    Osposobite jedan ledolomac, pa taman ga i freskama oslikali, ali neka radi posao!
  • ljutko

    18.01.2017 12:49
    ništa čudno
    Šta je to čudno? Državu (čitaj političare koji je vode) samo interesuje , iz njima znanih razloga, revnosna rasprodaja imovine i ne interesuje ih baš previše njene posledice po nas- to što se time stvara armija nezaposlenih na ivici egzistencije ili u ovom slučaju nema čime da se razbija led jer novi vlasnik firme i parkiranih ledolomaca ne misli da je to više njegov problem (sa pravom jer to jeste problem neodgovorne države), a eventualne štete i poplave snosićemo svi mi-i krug se zatvara na nestručnim, bahatim i neodgovornim, štetočinskim političarima
  • Ukakioseic Nasoljic

    18.01.2017 12:38
    Srpski ledolomci, hahaha!
  • SLed

    18.01.2017 12:37
    Nisu ni MIG-ovi isplativi pa smo ih nabavili.
    Vatrogasci ne rade svaki dan 8 sati pa ih placamo.
    Da ne nabrajam dalje, neke stvari drzava jednostavno mora da obezbedi.
    Znali su od ranije da ledolomci u Novom Sadu nisu u funkciji i morali su da se pobrinu da nabave nove ili polovne.
  • saramakas

    18.01.2017 12:21
    "Čakor" i "Vučevo" počivaju u komadićima.
  • Novosađanin

    18.01.2017 12:11
    Ima'l štogod za ukrast, ha?
    Manimo se Srbadije. Eno, pogledajte najnovija istraživanja u Češkoj. Preko 70% stanovništva se izjasnilo da bi radije da se vrati u organizovani socijalizam, kada je sve funkcionisalo. I to zemlja koja je članica EU, i to zemlja u kojoj je privreda itekako pokrenuta. Nažalost, s tim nije došla i radost življenja - već obrnuto, tuga i problemi.
    Privatizacija kao pojam u Srbiji ima smisla i funkcioniše samo kao ima nešto da se ukrade.
    Ili proda strancima. Ako pogledate one koji imaju noivca - svi ulažu bilo gde van Srbije.
    A to nije zbog ekonomskih zakonitosti.
    Za sve probleme oko leda - odgovorna je država, koja je osnivala namenska preduzeća koja treba tim da se bave, postavljala rukovodioce, odvajala sredstva iz budžeta i naplaćivala raznorazne takse.
    Kažu, gubimo 50.000 evra dnevno jer se ne plovi.
    Izvinite, moliću lepo, ali GDE SU DO SADA TI NOVCI ZAVRŠAVALI?
    Umesto da ste odvajali za ledolomce, ganc nove.
  • Nik

    18.01.2017 12:08
    Ex-Grbavica
    Sad ce neki patriJota da kaze da se ovo dogadja i u Nemackoj, Austriji, Francuskoj.... Ma da, od Srbije brale nema boljeg mesta za zivot.
  • Pilot

    18.01.2017 11:57
    Vidi nebo.....
    Pogledaj gore, pa dole, pa ponovo gore....I šta vidiš....Na nebu ništa! Uskoro će se možda pojaviti šest letećih kanti za čiji ćemo remont zahvaljujući velikom vođi platiti tričavih 230 milona evra. Pogledaj opet dole, u pravcu naše tri najveće reke....i šta vidiš. Vidim jednog ledolomca i ....u daljini stižu ledolomci iz Mađarske...za tričavih 30.000 evra po danu po komadu za uslužno čišćenje od leda.....E da, a za onih 230 miona evra što je A.V. poklonio ruskoj braći mogli smo kupiti 120 novih ledolomaca ili 240 polovnih...mlađih od onih vođinih Migova....
  • Steva-NS

    18.01.2017 11:51
    U ovom slučaju ( kao i mnogim drugim ) bolesnik se može samo zalečiti, a ne i izlečiti ! Razlog je što su mnogi ORGANI davno odumrli !!!
  • x

    18.01.2017 11:49
    nisu oni krivi
    Citam sve zlonamerni komentari.
    Nije u redu.
    Pa ne moze oni koji radi na tim funkcijama da znaju kada ce zima.
    Oni i ne broje godisnja doba vec godine koliko ce dugo ostati na vlasti. A jos kada znaju da kazne nema sta god da se uradi u ovoj pravnoj drzavi...
    Hej haj bas nas briga.....vozmo se na taljiga....
  • Toma

    18.01.2017 11:11
    niste ništa rekli
    Mlatite praznu slamu i veličate kapitalizam.
    Za početak prekinite da krivite "državu", to je ultrakapitalistička propaganda koja ima za cilj gašenje države i pretvaranje društva u privatnu megakompaniju. Formirali smo državu baš zato da bismo nešto preko nje kontrolisali, a ne bili robovi nekakvih despota.
    Dakle nije kriva "država", krivi su imenom i prezimenom oni koji sede u tim i tim foteljama. Jer u vreme prošle Države, ta ista večito kriva Država je sve ovo izgradila i napravila što se danas rasprodaje. Nije do "države", već do nestručnih pojedinaca čija imena se lako saznaju.
    Što se vodnog transporta tiče, Vojvodina već sada veliki deo izvoza vrši brodovima, luka NS beleži rekorde u pretovaru, otkad je osnovana.
    Umesto da država baca teško zarađen novac na kojekakve privatne secikese, treba da održava svoju flotu ledolomaca, koliko košta da košta. Svakako košta manje od proćerdanih novaca. Ne može se u odbrani od elementarnih nepogoda pričati o novcu i isplativosti, jer je šteta do koje na kraju dođe višestruko veća od preventivnih ulaganja, što je svakom pismenom jasno.

  • VP

    18.01.2017 11:06
    Centar za vanredne situacije
    A ja mislio da kada su rusi usli u Srbiju preko centra za vanredne situacije, da su doneli i neki ledolomac, makar rashodovan.
    Ili rusi ovo ne smatraju vanrednom situacijom?
    Mozda je jedina vanredna situacija za njih kada se Srbija suvise okrene prema zapadu.

  • Novosadjan

    18.01.2017 11:03
    ko j....e led i ledolomce vazno da imamo oslikan voz tu je snaga
  • Mile

    18.01.2017 10:58
    @ Koriolan
    Kažete: "Ništa nam nije sveto, nemamo osećaj za "svoje" poput Nemaca, Holanđana, Engleza i drugih,..."
    A ja kažem: "to nam je zbog toga što se uzurpacija i pljačka isplati jer nije kažnjiva, a nije kažnjiva jer je država uzurpirana...." E sad ako hoćemo pravnu državu u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom, pamet u glavu pa na izbore. A ako nećemo, onda ništa
  • Dobro, 'al zamalo

    18.01.2017 10:52
    Država je već podstakla privatna ulaganja u oblasti pravosuđa (notari i izvršitelji) Pa smo videli kako je to ispalo. Ovde bi model bio isti, privatnik ulaže sto,dve stolice i kompjuter, a država, koju čine svi ljudi a ne samo političari mu garantuje posao i zaradu. Za džumbus u Apatinu su odgovorne Vode Vojvodine, od čijih plata bi trebalo sanirati štetu.
  • Neko

    18.01.2017 10:51
    Čekaj Živane, ne razumem te - predlažeš da se država isključi iz priče i ledolomci prepuste privatnicima ? Pa zar to već nije urađeno, a rezultat eno ga kod Danubiusa - 2 ledolomca trunu na vezu ?
    Nema filozofije, ledolomac nije isplativ privatniku ali je kada treba - zemlji preko potreban. Odgovor je više nego jasan - održavanje ne donosi profit i košta, ali zato država i njen narod može mirno da spava. A svaki spokoj ima svoju cenu.
  • pedalina

    18.01.2017 10:51
    u svakom segmentu privrede u celoj srbiji nam trebaju jake firme, nije brodarstvo ovde neki izuzetak. međutim očekivati od privatne firme koja teži profitu da ima recimo 4 broda sa sve posadama koji se uz sve prateće troškove koriste tek jedan ili dva meseca u godini za vanprivrednu delatnost nema veze sa privredom. država sigurno već uzima neke takse na ime registracija i korišćenja plovnih puteva od brodara, luka, marina itd. i najlogičnije je da se iz ovako pribavljenih sredstava finansira rad rečne verzije "zimske službe".
  • Paralela

    18.01.2017 10:29
    Kao reforma pravosuđa
    Šteta je očigledna i velika, a krivaca jednostavno nema!
  • propast Vojvodine

    18.01.2017 10:19
    nebriga i neodgovornost
    zemlja Srbija NIJE drzava!
    u Srbiji svi SVE znaju, ali...i sve UNISTAVAJU!
  • Predragg

    18.01.2017 10:13
    Ko bi jos mislio da ce zbog Globalnog Zatopljenja trebati Ledolomci ? Svasta. I onda kazu da nasi politicarisamo brinu o procentima i ispunjavaju ukrstenice. Mozda bi led trebalo probiti nasim Nosacem Aviona,cuvenim Tajnim Oruzjem nase Recne Flotile,cuvan u posebnim bunkerima 16 spratova pod povrsinom zemlje.Tesline Zrake Smrti cuvamo za posebnu priliku. Predlazem da ga pre obznanjivanja prefarbate u jarke boje nase zastave, Hostesama sa sve stiklicama,a za Kormilom nasmesenog,ali zagonetno zamisljenog Velikog Vodju.
  • luka

    18.01.2017 09:56
    Privatizacija je genocid nad narodom Srbije.
  • Brodar

    18.01.2017 09:38
    Ova ideja nema smisla. Neko samo zeli da skine odgovornost sa drzave. Po ovoj logici bi drzava (javna preduzeca) trebala da prestane da cisti i puteve od snega, jer svako ko vozi auto treba da uzme lopatu u sake i da procisti sebi put kuda planira da prodje.
    Klasicno bezanje od odgovornosti.
  • ...

    18.01.2017 09:37
    Podstaći privatna ulaganja?

    Objasnite mi!
  • Koriolan

    18.01.2017 09:37
    Bravo za tekst!
    Svaka čast, gospodine Laziću! Jasno, razložno, potkrepljeno činjenicama iz prošlosti, tumačeno dobronamerno... Mi smo najbolji primer one kletve "Dabogda imao, pa nemao". Sve što smo imali, razvukli smo, prodali, ukrali, otuđili, "pozajmili" drugima, pretopili. Ništa nam nije sveto, nemamo osećaj za "svoje" poput Nemaca, Holanđana, Engleza i drugih, uređenij i svesnih nacija.
  • Kaya

    18.01.2017 09:35
    Ledolomac
    Kako su to rešili u Mađarskoj? Njihovi ledolomci svaki put priskaču u pomoć. Ni oni nisu ekonomski isplativi, osim što ih mi svakako patimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna