Autor: 021.rs

Info
25.01.2017.
08:46 > 12:51
Novi zakoni iz oblasti zdravstva i ubuduće će dopuštati dopunski rad državnih doktora u privatnim ambulantama, sa jednom karikaturnom promenom - moći će da rade u najviše tri privatne ordinacije.
 • Lustracija

  28.01.2017 12:47
  dule
  Vi branite interes jedne uske ciljne grupe lekara,kojoj pripadate, a na štetu svih ostalih gradjana Srbije i naravno ostalih lekara koji ne rade na klinici, dragi dr .Dule.
  Pri tome koristite patetiku i ubedjujete nas da će lekar koji radi za neto platu od 100.000 (bruto je oko 162.000 din) i plus dobija POKLONE ZAHVALNOSTI ( pod elegantnom iznudom) dati otkaz na klinici ako mu ne dozvolimo da na još TRI MESTA leči te iste jadne i bolesne pacijente privatno (čitaj PONOVO ZA PARE), pa će gradjani Srbije biti na nevidjenom gubitku
  Realnost je drugačija. Taj korumpirani lekar NEĆE DATI OTKAZ, na državnoj klinici ni pod kakvim okolnostima ,jer je on" DOBAR DOKTOR" baš upravo što radi na klinici.Bez posla na klinici postaje anonimus u Srbiji.
  A čak i da da otkaz ,lečenje pacijenata neće biti ugroženo, čak naprotiv.Ionako ih na toj klinici na kojoj prima platu DOTIČNI bez dodatnog plaćanja i NE LEČI, već im zakazuje iracionalne i nepotrebne termine SVE DOK NE PLATE DODATNO, na ovaj ili onaj način (poklon zahvalnosti ili privatno-. )
  Sve korumpirane lekare iz ove grupe hitno otpustiti sa klinika, u interesu gradjana Srbije.
  Korupcija u zdravstvu je najžalosnija i najgora stvar u Srbiji.
  Lekari koji OTIMAJU od bolesnika i njihove porodice, pod raznim izgovorima, a primaju platu od njihovih uplata za obavezno zdravstveno osiguranje su sramota Srbije, a ne "dobri doktori".Hoćemo mlade i nekorumpirane lekare, a ne prodavce magle
 • dule

  27.01.2017 22:59
  Ako neko misli da će građani Srbije da oćute smanjenje penzija - taj se grdno prevario.

  Ako neko misli da će građani Srbije da prihvate višestruko povećanje poreza na imovinu - taj se grdno prevario.

  Ako neko misli da građani Srbije neće dići glas protiv akciza na struju - taj se grdno prevario.

  Ako neko misli da građani Srbije neće ništa reći na rušenje helihoptera i potonje pljuvanje po nastradalima - taj se grdno prevario.

  Savamala, smaknuće gardista, najmanje plate posle Makedonije, izvršitelji, džipovi koji gaze decu bez posledica, motanje kablova u pelenama za 200 EUR mesečno, aflatoksin, vazduplohov, računi za struju, povećanje PDV na 20%, svečano otvaranje semafora i ograda, lažne diplome, Grand, Pink, Parovi, kriminalci sa desetinama krivičnih prijava koji vladaju ulicama, narkodileri koji diluju pored škola, učenici koji šamaraju nastavnike, ...

  Izgleda da stvarno postoje dve Srbije - jedna u kojoj se sve navedeno dogodilo i događa bez da se iko ozbiljno pobunio i ona druga gde to građani nisu dozvolili.

  Samo me zanima zašto sam se ja tako GRDNO PREVARIO pa sam završio u ovoj prvoj.


  Nemojte da ste smešni.
 • Smešno

  27.01.2017 16:58
  dule
  Ako neko misli da će gradjani Srbije da plaćaju obavezni mesečni namet za platu nekog od privilegovanih lekara, a da ih taj isti privilegovani lekar sa klinike šalje u svoju privatnu ordinaciju da ponovo plate, dok mladi , pametni neprivilegovani lekari tavore na birou i iseljavaju se , jer ne mogu da nadju posao u Srbiji i taj se prevario.
  Pa to nigde u svetu ne postoji, a pogotovo ne postoji u EU!!!!!!
  Ovaj predlog zakona ne sme da prodje, bez obzira koliko ga lobi vremešnih načelnika klinika podržavao.Prava pacijenta moraju da budu na prvom mestu.
 • Mile

  27.01.2017 15:23
  dule
  Niko ne optužuje sve lekare. Mi se protivimo modelu da jedan te isti lekar može da radi istovremeno na državnoj klinici i u privatnoj praksi , jer je to ogroman sukom interesa i nagoveštaj za pacijente da se po osnovu SVOJIH OBAVEZNIH PARA za zdravstveno neće moći lečiti.Ne može na dve stolice.Neka biraju.
  ILi omogućiti odlazak kod privatnika sa knjižicom.
  I još nešto.U inostranstvo ne odlaze oni lekari koji su se već namestili na državnoj klinici i istovremeno u privatnoj praksi.
  Odlaze mladi lekari koji ne mogu da dobiju posao, a ni specijalizacije zbog privilegovanih kolega kojima se ni ispušta nevidjeni monopol iz ruku.
  Treba zadržati mlade lekare, oni su budućnost, a ne načelnici klinika koji će za par godina ionako otići u penziju.
 • dule

  27.01.2017 14:37
  @Mile
  Naravno da se slažem sa vama da manje - više nikom ne odgovara ovakav sistem. Ja imam problem sa tim što većina ljudi u komentarima za to optužuju lekare. Greška. Imate na ovom sajtu jedan jako lep intervju sa jednim poznatim policajcem iz Nju Jorka gde je čovek jako lepo objasnio - korupcija kreće iz vrha.

  P.S. Nisam lekar, niko mi u uskoj familiji nije lekar i ni na koji način ekonomski ne zarađujem od lekara. Ako neko misli da će dobri lekari da se zadovolje platom od 100000 dinara pri tom radeći sa stalnim manjkom lekova i opreme taj se grdno vara. Al' kao što sam rekao u mom prvom komentaru, za nekih 10 godina neće biti više ko da nas leči, ni državno ni privatno.
 • Lekarska greška

  27.01.2017 13:26
  Lekar u Srbiji nema nikakvu odgovornost za učinjenu grešku u lečenju, čak i kada je ona očigledna.
  Lekarska komora nema organizovan sud časti u kojima bi kolege odlučile o učinjenom propustu u lečenju i oduzeli lekaru licencu za rad po prijavi pacijenta ili porodice, ili se bar do sada takav slučaj nije desio.
  Protiv par lekara vodjeni su krivični postupci,ali su kazne smešno male ili se predmeti vuku do zastarelosti. Sve vreme dok se postupak vodi, lekar nastavlja neometano da radi.
  Materijalnu odgovornost za učinjenu štetu pacijentu lekar nema nikakvu, u najboljem slučaju neku mizernu štetu platiće klinika , ali nikada lekar lično.
  Ovaj predloženi tekst zakona štiti lekare i omogućava im nesmetan i sigurno plaćen rad kod države,plus rad u tri privatne ordinacije (kako postižete kvalitet!?), dok su naprotiv pacijenti potpuno obespravljeni u korišćenju zdravstvenih usluga,.Pacijenti imaju samo obavezu plaćanja, a pri tom ne znaju koji kvalitet i kvantitet usluga mogu da koriste za uplaćeni novac.
  E u inostranstvu gde planirate da idete nije kao u Srbiji. Za svoj novacpacijenti znaju šta dobijaju i u kojim rokovima, dok lekar za propuste u lečenju odgovara i materijalno i oduzimanjem licence, a u ekstremnim slučajevima i krivično.
  Kao i sve druge profesije, što odgovaraju za svoj rad.

 • Nabačeni posao

  27.01.2017 09:45
  dule
  I pacijent MORA da ode na KLINIKU gde Vi radite za državnu platu koju već plaća iz doprinosa za zdravstvo, a Vi ga sa te klinike pošaljete u Vašu privatnu ordinaciju da plati ponovo istu uslugu.
  Tako da su lekari u boljoj situaciji od NOTARA .
  Pacijenti ne plaćaju svakog meseca doprinos za rad notara pod pretnjom prinudne naplate sa kamatom od 14% za kašnjenje.
  Tako da se notarima plaća samo jednom,a lekarima dva puta.I još nešto rad notara se može odložiti (ostavinska rasprava i ugovori nisu hitni) za bolja vremena, a usluga lekara NE MOŽE, jer je ŽIVOT PACIJENTA U PITANJU.
  Ni jedna profesija u Srbiji nema takav monopol kao lekari
 • Mile

  26.01.2017 23:37
  dule
  Ni srpskim pacijentima ne odgovara ovakva situacija.
  Nije logično da za obavezno zdravstveno osiguranje svakog meseca plaćaju 12,5% od svoje neto plate, a da moraju istu uslugu PONOVO da plate privatnom lekaru, kao da nikakvo zdravstveno osiguranje nemaju.
  Neka RFZO za garantovani paket usluga plaća preglede i laboratorijske analize privatnicima i neka se odredi jednak iznos za plaćanje svima za jednako pravo lečenja.
 • 11ha =20 jutara

  26.01.2017 22:52
  Profesor ma MF u NS
  Ipak je najisplativije biti seljak.
 • dule

  26.01.2017 22:39
  " Eeee
  26.01.2017 • 16:26
  Dr
  Advokati, notari i privatni izvršitelji su čist privatni sektor, ne rade istovremeno kod države za bruto platu.
  ..."


  Šta lupate gluposti, notari i izvršitelji su klasičan paradržavni sektor. Oni formalno pripadaju privatnicima ali im je država dala ekskluzivna prava i pri tom još i monopol. Takođe, organizovani su u kartele i ne mogu da se bore cenom, tj ne smeju da smanjuju cenu usluga. Kao šlag na tortu, broj notara je zakonom (ili uredbom, ne sećam se tačno) OGRANIČEN.

  Ako vam nije jasno objasniću vam - kad vam neko iz porodice premine pa treba organizovati ostavinsku raspravu, kad kupujete/prodajete stan, kad kupujete/prodajete zemlju ... vi MORATE da odete kod notara - država vas je naterala. To su nekad radili sudovi (uz asistenciju advokata) a sad to rade notari za 4 - 10 puta veću cenu nego što ste plaćali prethodnima.

  O izvršiteljima i poslu koji je njima nabacila "država" ne želim ni da raspravljam.

  Tako da zaključim - imamo 2 novonastale kaste koje ništa novo kvalitetno nisu ponudili građanima ove zemlje nego su zakonskim rešenjima dobili monopolističko - kartelska prava pomoću kojih se bahato bogate. Porediti to sa lekarima koji leče nas i naše bližnje je u najmanju ruku vulgarno. Da, srpsko zdravstvo ima problem, i to velikih, ali razmislite malo: da srpskim lekarima odgovara ovakva situacija ne bi oni u tako velikom broju odlazili iz Srbije. A odlaze svakodnevno.
 • Odgovor Plebsu od dr

  26.01.2017 22:14
  Da skoluju se i drugi cetiri godine pravni fakulte 2 godine pripravnicki (kod advokata placeno ),posle pripravnickog advokatski ispit znaci 6 godina ukupno,masinstvo,elektrotehnika 5 godina kao i tehniloski,ostali samo 4 godine,a nama 6 godina osnovnih studija,1 godina volonterskog pripravnickog za drzavni ispit i na kraju specijalizacija 3-5 godina ukupno 11 godina da bi poceo da radis samostalno i budes svoj covek ne racunam doktorske studije (akademske),koja se profesija gospodine mora skolovati 11 godina????
 • Profesor na MF u NS

  26.01.2017 19:58
  Citam razno konstrukcije i izmisljotine. Radim 32 godine i smorenam glupim i providnim obmanjivanjima gradjana (onih koji poveruju) da je u nasem zdravstvu sve OK. nivo svetski. NIsmo mi alhemicari, pa da budemo na nivou Slovenije koja izdrvaja 5 vise po glavi stanovnika, ili Svajcarske koja izdvaja 18 puta vise.
  Na klinici nemamo osnovne uslove rada, vrlo cesto ni antibiotike ni anlgetike, a kamoli ispravnu a ne daj boze savremenu opremu. Malo nas je, kolege odlze u penziju, a gdinama su specijalizaije bile zamrznute, kao i zposlajavanje, pa nas je sve manje. Samim tim se ;ekanje produzava, ili pvreme pregleda skaracuje. A bolesnici kivni na lekare, a RFZO i Ministra ne smeju ni da spomenu. Ili su glupi ili nemaju petlje, nebitno.
  Ne radim privatno, jer mi se vise isplati da obradjujem 11 Ha zemlje, vise zaradim a i vise mi prija.
 • Eeee

  26.01.2017 16:26
  Dr
  Advokati, notari i privatni izvršitelji su čist privatni sektor, ne rade istovremeno kod države za bruto platu.
  Eto, dajte i Vi otkaz na klinici i budite čist privatni doktor.
  PS Advokati, notari i privatni izvršitelji nakon završenog Pravnog fakulteta najčešće (kao i lekari) volontiraju DVE GODINE da bi položili PRAVOSUDNI ISPIT, a nakon toga izvršitelj polaže ispit za izvršitelja,notar polaže notarski a advokat advokatski ispit.
 • Plebs

  26.01.2017 12:33
  Dr
  Draga Dr, obaveštavam Vas da se ne školuju samo lekari,
  Ima još školovanih profesija, ali ni jedna druga profesija NEMA ZAKONSKU MOGUĆNOST da sopstveni ISTI posao legalno obavlja istovremeno za državu i privatno.
  Ako niko drugi ne može, ne treba dozvoliti ni lekarima-
 • Ugroženi

  26.01.2017 11:01
  //
  E za ugožene plaćamo mi koji radimo za veće plate!
  Ako ugroženi radi za minimalac plaća oko 2.000 doprinos za zdravstvo, a na njegovu knjižicu se leči još troje dece i žena, znači da njegovo lečenje plaćaju oni sa većim platama koji uplaćuju zdravstveno 6.100 (prosečna plata u NS oko 64.000)...
  Ne smetaju meni stvarno ugroženi, već FIKTIVNO PRIJAVLJENI NA BIRO, koji voze džip ,a zdravstveno dobijaju na naš trošak ,a za njih GRATIS.
 • Čvor

  26.01.2017 09:02
  Velik problem nastaje kada treba uraditi neke laboratorijske analize. Po pravilu, više od polovine tih analiza,(a nisu neke tako neuobičajene, prepisuje ih opšta praksa), za koje ordinirajući lekari tvrde da se rade u DZ, , nije moguće uraditi, jer nema reagenasa, Naravno, mora se ići u privatne laboratorije, koje su se po pravilu udenule odmah uz DZ,. Oni su upoznati da se u DZ reagensi dobijaju početkom meseca, pa dok traje-traje, nema više za taj mesec. Sve to skupa sa zdravstvom je postalo ogroman Gordijev čvor, koji je moguće rešiti jedino oštrim rezom, na isti način kako je nekada to uradio A.Makedonski jednom zamahom maća. Ali nema ko.
 • dule

  26.01.2017 08:22
  my 2 cents
  1) To što mi plaćamo za zdravstveno nije nikakvo osiguranje već najobičniji porez. Zašto? Pa kad dve osobe za istu uslugu plaćaju različite cene, a cena zavisi isključivo od plate i obavezno je plaćanje, to se onda zove porez.

  2) Mi opet rešavamo pogrešne probleme. Korupciju u zdravstvu smo morali smanjiti još pre 10 godina. Sad se suočavamo sa mnogo većim problemom - odliv medicinskog osoblja u inostranstvo. Kroz desetak godina, plaćali - neplaćali, privatno - državno, šta god - neće imati ko da nas leči. Tada će nam ovaj problem sa korupcijom izgledati smešno.
 • /

  25.01.2017 21:47
  /
  @dr
  netacno je da se osiguranje placa da bi ugrozena populacija imala neku sigurnost.
  nezaposleni overavaju knjizice na ime roditelja ili bracnog druga-sto znaci da im zdravstveno oni pokrivaju a ne neki fond za ugrozene

 • veronika

  25.01.2017 21:13
  Privatan ili drzavni lekar
  Ako je cena pregleda 800 din u drzavnoj zdravstvenoj ustanovi i 1500 din u privatnoj ,(dajem samo primer, cifre nisu bitne), osiguranicima koji se opredele za lecenje u privatnim ordinacijama, moglo bi se priznati i uplatiti iz budzeta za zdravstvenu zastitu 800 din , a preostalih 700 din bi bilo na racun osiguranika ili njegovog privatnog osiguranja?
  Tako bi se skratili redovi u cekaonicama, a to bi omogucilo i smanjivanje cena privatnog osiguranja.
 • Dr

  25.01.2017 19:54
  Kao prvo ja sam lekar,skolovala sam se 6 godina fakultet,1 godina obavezan VOONTERSKI staz,4 godine specijalizacije,anesteziolog sam zato sto nisam imala izbora ( da bih dobila posao VOLONTIRALA-radila po ceo dan besplatno DVE godine),radim kao i moje kolege po 230 sati mesecno na radnom mestu sa visokim rizikom za 80000 din ( ukupno sa prekovremenim satima),naterana sam zbog manjka kadrova da nadgledam dve sale u isto vreme (sto je zakonom zabranjeno) i u isto vreme da vodim racuna o 20 pacijenata u intenzinoj nezi (sto je samo po sebi posao za dva anesteziologa).Ne radim privatno jer onda ne bih imala privatni zivot i za 20-30 eura zaista se ne isplati preuzimati odgovornost za neciji zivot u lose opremljenim privatnim klinikama sa zastarelom opremom.Naravno u naredne dve godine cu otici u inistranstvo,ali razlog vise nisu pare vec zelim da radim svoj posao bez stresa i onoliko koliko pripada jednom anesteziologu.Zaista niko i nista nije vredno naseg zdravlja i zivota.Ostavite vise lekare na miru ,placeni smo manje od vozaca u gradskom saobracajnom,manje od djubretara,a da ne pominjem advokate,privatne izvrsitelje,majstore za plocice (10 eur/m2),moj sat rada kosta 320 din kao kod prosecne spremacice koja dodje da vam sprema kucu
 • Di su moji novci

  25.01.2017 19:08
  Ja
  Problem je u tome što plaćam obavezno zdravstveno osiguranje svakog meseca i to 12,5% na neto platu, a takav namet ne plaćam prinudno ni majstorima ni profesorima , pa se iz tog razloga lekar i ne može sa njima porediti.
  E taj namet plaćam da bih imao zdravstveno osiguranje (čitaj lečenje) a ne da Vi od tog nameta primate platu na klinici, a da me ne lečite na klinici,već privatno da Vam platim još jednom.
  Pa kao još naivno ne razumete šta mi smeta.
  Neka država ukine obavezno zdravstveno osiguranje, ako ne mogu da se lečim na državnoj klinici, jer ja to osiguranje plaćam da se lečim JA.
  Ja ću da zaključim privatno osiguranje sa nekom osiguravajućom kućom.
 • dr

  25.01.2017 17:47
  OSIGURANJE
  mnogi komentari ovde su sa puno netačnih informacija i ličnih stavova. Kad plaćate zdr.osiguranje, ne plaćate ga samo za sebe već i zasvoju decu, veliki broj nezaposlenih, socijalno ugroženih itd. TAko se dolazi do cifre od oko 250 eura po glavi stanovnika Republike Srbije.
  Drugo, u većini zemalja privatan rad lekara koji rade u državnoj službi je sasvim normalan kao i rad u 2-3 državne ili privatne bolnice istovremeno sa različitim poslovnim ugovorima. Na osnovu čega možete zabraniti bilo kojoj profesiji da se u svom slobodnom vremenu bavi istim poslom kod drugog poslodavca?
  Treće, potpuna dezinformacija da je u npr. Nemačkoj potrebna nostrifikacijaa diplome. Sa b2 znanjem Nemačkog, bez problema se naši lekari odmah zaposle. Slično je i u drugim zemljama EU.
  Četvrto, ulazak privatnog sektora u sistem RFZO je pod ovakvim uslovima nemoguć jer privatnik hoće da naplati komercijalnu cenu koja je daleko viša od iste takve usluge u državnom sektoru.
  Peto, potreban je ulazak privatnih osiguravajućih kuća u zdr.sistem ali će mali broj ljudi to sebi moći da priušti.
  I na kraju, nemojte svu krivicu za ovakav sistem svaljivati na lekare i med.sestre jer sistem i zakone nismo smislili mi.
 • Ja

  25.01.2017 17:38
  Ne vidim u cemu je problem,pa svi majstori iz elektrovojvodine privatno uvode struju po kucama (na crno),iz toplane i vodovoda rade po kucama (na crno),lepe vam plocice po kuhinjama i kupatilima na crno,...profesori drze privatne casove po kucama (na crno) i da ne nabrajam vise.Kako vam to ne smeta?Za dopunski legalni rad u ambulantama je placen porez i doprinosi....
 • dr

  25.01.2017 17:36
  @Vanja:Kanenica, onkologija, subota 14h. Operisanoj pacijentkinji pozlilo. Ustrčale se sestre, ali dežurnog doktora nema. Sasvim slučajno, saznamo da vreme kada je dežuran koristi za rad i operacije u privatnoj bolnici. Tvrdim da to SVI znaju od kolega i osoblja!

  Kog datuma se ovo desilo?
 • Eeee

  25.01.2017 16:26
  www
  Doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje je 12,5% na neto platu , ne plaćaju svi jednak iznos,već iznos uplaćenog zavisi od neto plate.
  250 EUR godišnje plaća samo onaj ko radi za minimalac.
  Ostali plaćaju mnogo više.Evo objavili da je prosek plate u Novom Sadu preko 60.000 dinara, što znači da se prosečno u NS plaća mesečno oko 6.300 dinara što je preko 650 EUR godišnje u proseku.Pomnožite to sa brojem zaposlenih Novosadjana i dobićete leeeepu cifru.

 • Prodavanje magle

  25.01.2017 16:11
  www
  Nešto ste malo nervozni dragi dr sa državne klinike!? Pa zaposlili su Vas ne zato što ste NAJBOLJI nego preko veze, jer su Vam i mama i tata, tašta ili kumovi i šurnjaje tu radili.Klinike drži par porodica, dovoljno je pogledati spisak zaposlenih.
  Najbolji studenti medicine ne mogu da dobiju ni posao ni specijalizaciju, pored doktorske dece to je javna tajna.
  Dajte otkaz i radite samo privatno dragi dr., zaradite platu koliko mislite da Vam pripada, platite porez i sve troškove i niko Vas neće prozivati.
  Ili živite kao i Vaše kolege koji rade samo na državnoj kliici.Ima i takvih. A ima i mladih ,školovanih lekara na birou koji ne mogu od Vas privilegovanih da dobiju posao kod države,već masovno odlaze u inostranstvo, a ostali bi tu da rade za platu.
  I da razjasnimo još nešto.Vašu diplomu u inostranstvu ne priznaju i ne nostrifikuju,već ako hoćete da raditte kao dr. morate ponovo da upišete i završite medicinski fakultet.A do tada u najboljem slučaju u inostranstvu radićete kao medicinski tehničar. Toliko.
 • www

  25.01.2017 15:44
  A zašto ne bi radili u privatnoj praksi? Da li vi uopšte znate kolike su plate lekara? Kakve privilegije, kakvi bakrači, ne lupetajte, ljudi! Kažete da treba sve da plaća država. I ja se slažem! Ali, da li znate da država godišnje od svakog zaposlenog za zdravstvo dobije po 240 evra? I od toga treva da plaća vama sve zdravstvene usluge? Ne lupetajte, ljudi! Šta, uopšte, vi hoćete? Da svi lekari odu u inostranstvo? Pa, ko će onda da vas leči? Da im zabranite dodatni rad, pa da svi dobri lekari odu u privatnike? Ko će onda da vas leči? Dakle: ne lupetajte, ljudi! Ovo rešenje nije dobro, ali je trenutno jedino održivo, da možemo da zadržimo one koji najbolje rade. Ako država bude u mogućnosti da ih pristojno plati, oni neće ni žečeti da rade privatno, Mislite da je to njima zadovoljstvo? Posle 6 ili 8, a nekad i više sati u državnoj ustanovi, da jure u privatnu na još 3 ili 4? Da, baš prava uživancija! A da bi ukupno uspeli da zarade 1500 evra mesečno, u najboljem slučaju! Posle najmanje 10 godina školovanja! Ne lupetajte,m dosta je tog lupetanja!
 • Molim realan odgovor

  25.01.2017 15:35
  danica
  Draga dr. Danice, ako je lekaru mala plata kod države, neka da otkaz i radi privatno u koliko god hoće ordinacija.
  Ako je stručnjak imaće i pacijenata, ne treba mu državna ustanova.
  Molim Te objani mi , ne razumem, zašto se onda lekari priznati stručnjaci grčevito drže za mesto kod države?
  Jer da daju otkaz u državnoj klinici evidentno neće i pored tih navodno malih plata, već se bore da sačuvaju privilegiju rada kod države.
 • Eh da sam politicar

  25.01.2017 15:32
  Ima nas i postenih
  Dragi zemljaci, smi mi znamo da su doktori krvi za sve nedace naroda. Pa nisu valjda politicari? Bilo bi lepo da je plata (malo) veca pa ne bih morao da radim privatno. A posto je sporno raditi na dva mesta, onda neka to vazi i za ucitelje, nastavnike, profesore, majstore... Za sve, samo na jednom radnom mestu. I eto, sve cu ovim ponovo da naljutim i opet su krvi doktori. Zato ih toliko napusta ovu zemlju.
 • /

  25.01.2017 15:26
  /
  @Netačno@Ljudi
  uzmite cenovnik bilo koje laboratorije ili ordinacije

  ako sami uplacujete osiguranje ono je sada vise od 2.000 din.
  budite iskreni, da li mozete igde pokucati za te pare i uraditi osnovne analize?

  ko sto neko upisa da se na teme o drogi javljaju njeni dileri.

  rezultat negativne selekcije je polemika o ovog sukoba interesa.
  ne skupljate kereca govna, vozite biciklove u pesackim zonama-pa sto bi i ovde postupili u skladu sa svojim obrazom
 • Ostali

  25.01.2017 14:34
  Molder
  E zato ovakav predlog zakona ne treba usvojiti. Nećemo da plaćamo besplatnu logistiku privilegovanom lekaru za dodatnu zaradu. A on da nas ucenjuje za naše pare.
  I još nešto: kako neko nakon savesnog rada na klinici od 8 sati bude oran i odmoran da radi nakon toga u još tri privatne ordinacije? Gse zabušava i spava?
 • danica

  25.01.2017 14:19
  dvostruki standardi
  A zasto zabraniti lekaru da radi privatno? Po logici ovog teksta, ako je neko dobar strucnjak, u drzavnoj ustanovi moze primiti odredjen broj pacijenata, sto svakako stvara liste cekanja jer bi svi hteli kod tog strucnjaka. Ovako lepo platim i mirna sam. A ako hocete da lekari rade po normi, dobicete i takvu uslugu. Sa druge strane neka drzava adekvatno plati strucnjake, pa nece biti ovih problema. Nedopustivo je da spremacica u Nis-u ima vecu platu od lekara. Ne svidja vam se. Molim lepo....
 • Čerčil

  25.01.2017 14:19
  Čerčil je nakon završetka II svetskog rata omogućio svim državljanima besplatno lečenje o trošku budžeta.
  Lekari koji uglavnoim rade privatno fakturišu usluge državi.
  Da bi nacija bila zdrava.
  Ovaj naš predlog zakona povući iz procedure i regulisati način plaćanja obaveznog zdravstvenog osiguranja kod države i osiguravajućih kuća.
  Nije lekarski lobi privilegovanih vremešnih profesora važniji od prava svih pacijenata u Srbiji.
 • Ljudi

  25.01.2017 14:05
  //
  A kakvu mi to sada uslugu dobijamo o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja koje plaćamo?
  Šalju nas u privatnu praksu ,da im platimo ponovo.
  Mi plaćamo za naše osiguranje, nda leče NAS, a ne da lekari biraju ko ide besplatno preko veze i sa čast,a ko privatno da legalno ponovo plati.
 • Molder

  25.01.2017 14:02
  za babaseru Pacijenta u ostale
  Babasera reče isto što i ja, samo malo drugačije. Pacijentu, ko je kriv što ti nemaš izbor da li da plaćaš ili ne zdravstveno osiguranje? Nije lekar, već država. Zašto onda kažnjavati lekare? Imaš li decu? Oni su pokriveni zdravstvenim osiguranjem, ja plaćam zbog njih. Ionako se već priča o izjednačenju državnog i privatnog lečenja, ali ga država ne uvodi. Zašto? tako bi plaćao samo razliku u ceni, i svi zadovoljni. Sistem je neuređen, i njega treba menjati, a ne braniti nekom da radi i da radi dodatno. Pa i sadašnje zloupotrebe, tu su jer i to omogućuje neuređen sistem. To je isto pogrešno, kao kad svi napadnete profesore kad ispadne neka tuča u školi. A ne roditelje tih nasilnika. Svaka tema, zamena teza, ne vidi se pravi problem. To ja kažem, po ovim komentarima vidim da mnogi ne razumeju gde je problem u našem društvu. Plitko razmišljanje je: doktor radi u državnoj amblanti, zloupotrebljava to (a tih je ipak relativno malo, koriste loš sistem), treba svima zabraniti da rade dodatno.
 • Netačno

  25.01.2017 14:01
  //
  Zahvati, pregledi i analize u privatnim ordinacijama nisu mnogo skuplji nego u državnim klinikama već obrnuto.
  Privatna ordinacija plaća zakup prostora i troškove komunalija i održavanja , kupuje opremu i potrošni materijal i isplaćuje bruto plate zaposlenih i plaća im specijalizacije o svom trošku.
  Račun privatne ordinacije osim cene samog pregleda, analize i zahvata sadrži i cene svih pratečih prethodno opisanih troškova.
  Naprotiv, državna zdravstvena ustanova u cenu pregleda ne uračunava SVE TROŠKOVE, nego samo neto cenu samog pregleda, analizei zahvata.
  U prostor i troškove prostora, kupovinu opreme i potrošnog materijala i bruto plate zaposlenih uloženo je već mnogo dodatnog novca uplatilaca obaveznog zdravstvenog osiguranja.
  E taj već uloženi novac pacijenata po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja koriste kao besplatnu logistiku lekari koji rade kod države i privatno.
 • ns

  25.01.2017 13:20
  Jedva cekam izbore...
 • /

  25.01.2017 13:17
  /
  ljudi lupite se u glavu-obavezno, osnovno osiguranje ce biti vise nego duplo skuplje za istu uslugu kakvu sada dobijate

  zahvati, analize i pregledi u privatnim ordinacijama sa mnogostruko skuplji
 • Rade

  25.01.2017 12:32
  Posle se cudite sto doktori odlaze pa nemogu da stignu na red od matorih pred penzijom koji misle da posle njih ne ostaje svet rade na pet mesta neplacaju nikakav porez .E za ovakve stvari bi narod trebao da izadje na proteste a ne za prepucavanje izmedju stranaka i da glume budale na protestima samo da bi hostapleri zamenili mesta u fotelji
 • Pacijent

  25.01.2017 12:19
  Molder
  Ali zato NEMAM IZBORA da li ću da plaćam obavezno zdravstveno osiguranje ili neću.MORAM da ga plaćam.
  Ako ga plaćam hoću za moje pare i da se lečim, a ne da me lekar koji od MOJIH PARA pre podne dobija platu sa svim doprinosima, reketira privatno i ponovo naplaćuje već plaćeno!
  Ako ne mogu u optimalnim rokovima da se lečim kod države, oslobodite me plaćanja obaveznog zdravstvenog osigurnja!
  To je problem. MOJE PARE. Lekar dobije i jare i pare, a ja dva računa za istu uslugu da platim.
 • Sukob interesa

  25.01.2017 12:12
  Molder
  Po tvojoj logici sudija i tužilac bi mogli da rade dodatno privatno kao advokati?
  Zašto lekari ne rade SAMO PRIVATNO , može i u neograničenom broju ordinacija -koliko stignu u 24 sata jednog dana?
  Zato što im je državni posao besplatna logistika za privatnu praksu neće da ga se odreknu.Osim toga i sigurica platica sa svim doprinosima nije za baciti.
 • IZNUDA

  25.01.2017 11:34
  Kada me doktor iz državne ustanove preusmerava na privatnu praksu, to nije korupcija nego IZNUDA.
  Ja NISAM DOBROVOLJNO IZABRAO da idem kod lekara privatno kod lekara koji u državnoj klinici od MOJIH OBAVEZNIH PARA već prima platu i doprinose.
  Ja sam prinudjen da idem privatno , jer mi doktor sa državne klinike opstruira i oteže lečenje o trošku obavveznog zdaravstvenog osiguranja i ja sam PRISILJEN da ponovo plaćam
  Pa ko bi od pacijenata dobrovoljno plaćao duplo?
 • dr

  25.01.2017 11:11
  sustina je da se iz korena izmeni zdravstveni sistem, sto podrazumeva uplacivanje zdr.osiguranja, iz minimalne uplate kao obaveza za hitne slucajeve. Da se izjednace privatne i drustvene ordinacije/bolnice i tada ce gradjani uredno ici i kod privatnika sa karticom osiguranja i dobijati uslugu. To bi odmah pokrenulo sistem, smanjilo znacajno korupciju, ukinulo redove i guzve, motivisalo zdr.radnike da prizaju uslugu u punom obimu jer bi bili placeni po ucinku. Sve bi zivnulo, sem sto bi se korumpiranim doktorima "smrknulo", a sto i jeste cilj.
 • babasera

  25.01.2017 10:47
  za Moldera
  Prijatelju nije problem da oni van svog redovnog posla za koji su plaćeni rade još milion poslova. Problem je što 60% njih ne radi uopšte svoj posao, i namerno odugovlače u državnim ustanovama kako bi privatno uzeli pacijenta koji će zadnji dinar dati za zdravlje. Ne samo da odugovlače nego se i bahato ponašaju prema mnogim pacijentima jer jedva čekaju da tu neku normu ispune i odlete privatno da rade. A kome ja onda plaćam doprinose za zdravstvo? I kao radnik i kao preduzetnik? Dva zdravstvena doprinosa plaćam mesečno minimum, samo za mene. Gde te pare idu?

  Kakav si ti O Veliki Manitu vođo, premijer kada nemaš pojma gde su te pare? Jedni drugima čuvaju dupeta, to je problem i rak ovog društva.
 • Nevena

  25.01.2017 10:36
  Majka mi MARTA dobije zakazan skener za SEPTEMBAR. Moja drugarica, lekarka, u razgovoru, sazna za to. "E, pa znam joj doktoricu, studirale smo zajedno!" Šta reći... Odradila skener već sutradan. Znači, IMA termina. Nisam protiv privatnog rada, ti lekari se ionako tamo vode kao "konsultanti". Ali JESAM da nas veštački navode na privatne klinike!
 • Mika

  25.01.2017 10:33
  @vedran
  Postoji jos jedna problem, kad se prijavluke radnik mora da se placa obavezno zdravstveno. Da to rese pa lepo ko hoce vamo ko hoce tamo. Klinika i privatnih bolnica imamo, dakle za ozbiljne operacije imaju gde da se operisu i oni koji su privatno osigurani. Nemacki zakon o zdravstvu kad bi prepisali izbio bi rat, jer se time narusva socijalni mir i jer smo daleko od standrda koji oni imaju. I lecenju dece preko sms poruka ne bih na ovoj temi ali nije za zaboraviti.
 • Pacijent iz Vršca

  25.01.2017 10:26
  Malo vedrije
  Pre par dana sam se igrao doktora, sa ženom.
  - I šta je bilo?
  - Prvo sam pred vratima čekao dva sata, a kad me je konačno pustila unutra, zakazala mi je termin za dva mjeseca.
  - Uuuu… i šta si onda uradio?
  - Paaa... otišao sam i platio privatno, znaš već.
 • Mika

  25.01.2017 10:25
  @vedran
  Saglasna sam ali za 50e ne moze cela porodica da se osigura. Pa tako mene mesecno drzavno kosta oko 100e ( minimalac plus deca su preko roditelja osigurani ) Toliko strucnjaka nam napusta zemlju a oni legalizuju da mogu da rade na tri radna mesta plus im drzava obezbedila mesto. Ili radi privatno ili drzavno i slus. Pacijent u privtnoj ordinaciji fiskalni racun dobije samo ako je bas privatno osiguran da moze da pokrije troskove. Ovo jednostavno nije dobar potez. Neko gore napisa resenje je da smo svi na minimalcu pa vecina i jeste, i oni ne mogu dodatno da placaju zdravstvo. A ona druga polovina radi u IT sektoru i oni ne mogu da biraju kolika ce im plata ici preko racuna.
 • dr Petrovic

  25.01.2017 10:03
  Odakle redovi?
  Javna je tajna da bolnice i domovi zdravlja jesu sigurne luke mita i korupcije, sa jedne strane, a regrutni centri pacijenata za privatnu prsksu, sa druge strane.
  Koriste se resursi koje smo svi dugi niz godina gradili i finansirali, kao i osoblje koje smo skolovali.
  Ovakav zdravstveni sistem je i poluga moci politickih partija. Samo iz tog razloga opstsje, a opasan je jer rusi opste zdravlje nacija i nacionalnosti koje zahvata u drzavi Srbiji.
 • Molder

  25.01.2017 09:54
  Ne razumem
  Zašto neko posle državnog posla ne bi mogao još privatno da radi? Profesori imaju prava na 30% dodatnog rada, lekari da rade u privatnim ordinacijama je normalno, svi radnici imaju prava da nađu više od jednog posla, pa ako ljudi žele i mogu, neka rade. Zaboravite na državno lečenje. To nigde nema. Mi još živimo u socijalizmu? Država nema novca. Ne vidim problem, što neko radi dodatno. Problem je ako neko u državnoj ustanovi ne radi (npr. lekar ne prima pacijente, a onda ih šalje u privatnu kliniku). To se rešava kontrolom, a ne zabranom da ljudi dodatno rade. Ko radi u državnoj firmi korektno, može da radi i dodatno. Tako imate mogućnost izbora, lečiti se u nekvalitetnim državnim (jeftine javne nabavke su zakon), ili u privatnim klinikama. Zabrana dodatnog rada je besmislena. Nedostatak kontrole rada u državnim ustanovama je problem. Tu se treba koncentrisati.
 • ns ix

  25.01.2017 09:43
  Uopšte nije sporno da lekari rade privatno, i treba da imaju slobodu izbora: ili u privatnoj praksi, ili u državnoj, na obe NE treba da može! Vrlo jednostavno! ALi zašto bi kod nas to iko želeo da reši!? Bolje da mladi doktori sede na birou ili da volontiraju bez odobrene specijalizacije, ili da napuštaju državu, da bi par matorih prdonja moglo do smrti da pljačka i dere pacijente i još sve to po zakonu!!! Evo jasnog dokaza da čak i lako rešive stvari u ovoj bedi od države "ne mogu" da se reše na vrlo lak, jedini logičan način, a na opšte zadovoljstvo pacijenata i velike većine lekara koji žive samo od svog poštenog rada i državne plate
 • nervirach

  25.01.2017 09:37
  Lalo, vec napravljeno i to odavno. Samo da cujes muziku kada se slavi. Nego, hoce li specijalizacije, kotizacije, slavlja... platiti i taj privatnik ili samo maticna kuca?
 • Vedran

  25.01.2017 09:31
  ...
  Izjednačite privatne ambulante i državne to jest da mogu sa mojim osiguranjem koje plaćam 50 eura mesečno da se lečim gde hoću. Napomenuću da je privatno osiguranje do premije od oko 10000 eura oko 45 eura mesečno.

  Samo da rzzo počne da plaća usluge u privatnim klinikama i stvar će se rešiti. Pa nek doktori rade gde hoće...
 • Sat

  25.01.2017 09:29
  Sramota! Gde je dno? Samo SNS zna.
 • pacijent/doktor

  25.01.2017 09:22
  niko nikome ne može zabraniti dodatni rad, pa ni država doktorima
  ali ono sto država može jeste da vam ponudi opciju više vrsta osiguranja, obaveznog minimalnog koje podrazumeva drzavne bolnice sa listama čekanja i dodatno, koje omogućava preskakanje lista čekanja ili preglede/intervencije u privatnim ordinacijama

  svi oni koji bi da prestanu da plaćaju obavezno osiguranje, molim da mi objasne kako bi recimo rešili lečenje ovih nesrećnika iz danasnjeg lančanog sudara na autoputu
  ljidi krenuli ko zna gde jutros, a mnogi će završiti na višenedeljnom bolničkom lečenju
  pogledajte na netu koliko košta jedna operacija, pa još jednom razmislite da li bi prestali da plaćate
 • @Vanja

  25.01.2017 09:18
  uuuuuuu, ja znam kako bi to resio da je pacijentkinja moj rod. ne, ne bih ga tuzio, on bi mene.
 • Lekar

  25.01.2017 09:03
  Valjalo bi spomenuti i bizarnu birokratiju u vremenu racunara i interneta, a sa ciljem pravdanja svakog uputa i pruzene usluge RFZO-e kao i nedostatak strucnog kadra. Odlazak obucenih i skolovanih zdravstvenih radnika iz zemlje. Neadekvatni uslovi obuke mladih strucnjaka i kolega. Nepotizam koji je vec postao normalna stvar u drustvu, pa i zdravstvu- svako ko "cini" i zaposaljva po toj osnovi samo nek se tada seti da ce ga leciti isto tako zaposlen lekar. Dopunski rad je samo kap u moru ocajnog zdravstva u Srbiji.
 • /

  25.01.2017 08:58
  /
  ima jos - uvodi se godisnja svota i spisak onoga sta se dobije za te pare u drzavnim bolnicama.
  ta svota je duplo veca i ne spominju povacaj ako ne koristite njihove usluge

  razlika je sto sa tom svotom u privatnoj ordinaciji ne mozete ni da se slikate
 • Lala

  25.01.2017 08:57
  Odobreno od premijera
  Nas premijer je glavni koji odobrava korupciju, podrzava rucak porodice operisanog pacijenta sa doktorom. Od sada ugostitelji pravite restorane odmah preko puta bolnica da doktori ne bi morali daleko na rucak.
 • Vanja

  25.01.2017 08:53
  Kanenica, onkologija, subota 14h. Operisanoj pacijentkinji pozlilo. Ustrčale se sestre, ali dežurnog doktora nema. Sasvim slučajno, saznamo da vreme kada je dežuran koristi za rad i operacije u privatnoj bolnici. Tvrdim da to SVI znaju od kolega i osoblja!
 • pera

  25.01.2017 08:48
  ima leka i za to. prijavis se na minimalaca, resto na ruke, ostane ti vise para da ides privatno, a za javno zdravstvo uplacujes minimalni i imas ista prava kao i svi,
 • Darko

  25.01.2017 08:45
  Bravo
  Bravo za komentar. Usamljeni glas razuma... Vreme je da se nešto ozbiljno promeni u zdravstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna