Autor: Politika, 021

Info
14.04.2017.
14:58 > 15:05
Iako Zakonik o krivičnom postupku propisuje da je tužilac dužan da u roku od 30 dana od nekog događaja pokrene istragu protiv poznatog ili nepoznatog počinioca, u velikom broju slučajeva ova zakonska odredba se ne poštuje.
  • Krca

    20.08.2022 17:22
    Komentar
    Mene vise plasi ovo sto tuzioci ne snose nikakvu odgovornost.Ja imam slucaj gde je devojcica pobegla od kuce kod mene dok ja uopste nisam bio u zemlji.Zatim tuzilac odustaje od gonjena majke za nasilje u porodici nad detetom , nije saslisana devojcica ni svedoci i nije podignut krivicni postupak protiv majke.Tuzilastvo je konstatovalo da zbog toga sto nema vidljivih povreda nije bilo ni nasilja.Ja sam se zalio na tuzioca i dobio sam odgovor da je posao radio odgovorno.Dakle cak i kad tuuzioci naprave pro[uste oni ne snose nikakvu odgovornost i ne znas ni kome da se obratis da ukazes na nepravilnosti.
  • Advokat 3

    15.04.2017 15:53
    Da pojasnim samo za lica koja nisu pravnici: ako nema podignute Optužnice, nema sudskog krivičnog postupka za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti.
    U sadašnjem sistemu SAMO JAVNI TUŽILAC može da podigne optužnicu za dela koja se gone po službenoj dužnosti.
    Pre 2013 oštećeni kao tužilac je IMAO PRAVO DA UMESTO JAVNOG TUŽIOCA podigne optužnicu i preduzima sve radnje u postupku za dela koje se gone po službenoj dužnosti i na taj način se krivični postupak protiv okrivljenog pokretao i vodio čak i kada javni tužilac ne želi, jer procenjuje da dela nema ili je odbacio krivičnu prijavu.
    Najbolji kontrolor rada javnog tužioca je oštećeni kao tužilac i bilo bi celishodno da se izmenama ZKP oštećeni kao tužilac( za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti) ponovo vrati u pravni sistem Srbije.
    Za sada, oštećeni može samo da se beskrajno žali na rad javnog tužioca, a ne može samostalno radi krivičnog progona učinioca da preduzme ništa, čak i kada je voljan da angažuje advokata i privremeno snosi sve troškove postupka, da bi počinilac krivičnog dela bio izveden pred sud i osudjen- čak iako nesporni dokazi postoje- jer javni tužilac ne želi da podigne Optužnicu.
  • Advokat 3

    15.04.2017 14:51
    Branko Aleksandar
    Da još uvek u našem krivičnom zakonodavstvu postoji oštećeni kao tužilac Vi bi ste bili u mogućnosti da UMESTO JAVNOG TUŽIOCA podignete Optužnicu i za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti (čak i najteža) i ne bi ste imali problem.
    Pre nego što bi javni tužilac podigao Optužnicu za lakše krivično delo Vi bi ste kao oštećeni podigli Optužnicu za teže delo i stvar bi dospela na sud.
    Efikasnije je kad Vi kao oštećeni imate mogućnost da NEPOSREDNO PREDUZEMETE PROCESNU RADNJU UMESTO javnog tužioca i dobijete to što hoćete (pokrenut sudski postupak za k. d. za koje smatrate da ima bitnih elemenata) nego da se beskrajno žalite na rad javnog tužilaštva koje ne preduzima ono što bi trebalo da preduzima.
    Naravno, okrivljeni će biti osudjen samo ako sud utvrdi krivicu i po Vašoj Optužnici i po OPtužnici javnog tužioca.
    Problem je što po izmenama iz 2013 Oštećeni kao tužilac ne postoji,već samo javni tužilac ima ekskluzivno pravo da preduzima sve radnje u krivičnom gonjenju učinilaca kd. , a oštećeno lice je samo posmatrač.
    Advokati su već ukazivali na ovaj propust novog ZKP:
  • Branko Aleksandar

    15.04.2017 06:13
    Da sa punim imenom i prezimenom pisem sta izvodi sud i Policija- pojedinci u N. Sadu.
    Tuzilac u 2 godine nije podigao optuznicu ili je odbacio. Policajac iz PS Detelinara svima poznat po disciplinskim prekrsajima i sudjenjima na sudu protiv njega za zataskavanja predaje poziva i zataskavanje pocinioca nije saslusan nego samo dvoje optuzenih za krivicna dela a tuzilac nije u 2 godine saslusao nit pozvao mene kao podnosioca jos manje svedoke moje sve dok nismo napisali preko advokata prituzbu na rad javnog zamenika tuzioca. Zamisli kako stite pokvarene policajce tuzioci? A da mene ne pozovu to je absurd pravosudja Srbije. Naravno idemo do kraja do Ministarstva Pravosudje i zahtevamo da se kazni tuzioc kao i na MUP I vidi vraga u roku nekoliko dana dobili smo dopis: odustajem od krivicne prijave protiv policajca i optuzenih !! ahhaa sprdacina jer u privatnoj krivicnoj tuzbi koju smo podneli optuzeni je osudjen kaznom zatvora uslovno a zamenik tuzioca po sluzbenoj duznosti u procesu ne privatnom navodi kako je ovaj vec osudjen (naravno za druga krivicna dela) i to je razlog da odbacuje tuzbu. hahaha Kontradiktornost da se nasmijes. Znaci itekako uvesti kazne za tuzioce i Policajce korumpirane i nepostene. Kad smo prijavili zamenika tuzioca da krsi zakon, da nije pozvao Policajca koji je u krivicnom postupku optuzen, da nije pozvao ni mene da dam izjavu kamoli moji svedoci to je banana republika. Nista drugo. I nemojte cenzurirati jer sam se potpisao punim imenom i prezimenom.
  • Advokat 2

    15.04.2017 00:01
    Prema novom ZKP, ako javno tužilaštvo odluči da ne goni učinioca krivičnog dela -neće mu se nikada ni suditi.
    Oštećeni kao tužilac (koji je ranije -pored javnog tužioca mogao krivično goniti učinioca za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti) izbačen je iz novog ZKP .Oštećeni kao tužilac više ne postoji u našem krivičnom zakonodavstvu.
  • ALO

    14.04.2017 21:51
    Iv
    Očigledno si studirao pravo ne SEGA MEGA DENSU.
    Supsidijarni tužilac NE POSTOJI u našem krivičnom postupku.
  • Stanija

    14.04.2017 21:49
    Jeziva je ova bara.
  • AVAV

    14.04.2017 21:26
    Najvaznije u celoj prici je da cemo uskoro imati puteve bolje od Nemacke .
  • ADVOKAT

    14.04.2017 21:05
    Iv
    Vi ste draga Iv nešto pomešali.
    U našem važećem ZKP ne postoji supsidijarni tužilac.
    Po ranijem ZKP postojao je oštećeni kao tužilac, ali je ovaj institut ukinut novim ZKP.
    Po sadašnjem ZKP (stupio na snagu 2013 god) za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, ako javni tužilac neće nekog da krivično goni-ne možete mu ništa, jer institut oštećeni kao tužilavc više ne postoji.
  • Iv

    14.04.2017 18:46
    U bokte advokatu .... a sta je sa supsidijarnim tuziocem?
  • ADVOKAT

    14.04.2017 15:28
    Glavni problem novog ZKP je ukidanje instituta oštećenog kao tužioca, a ne ova tema o kojoj pišete.
    Oštećeni je prepušten dobroj volji tužilaštva da procenjuje da li će učinioca k. d goniti ili ne.
    Oštećeni čak nema pravo ni da izjavi žalbu na presudu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna