Autor: Tanjug

Info
02.05.2017.
18:31 > 18:51
Srpsko zakonodavstvo kaže da deci sa teškoćama u razvoju ili učenju može da se dodeli lični pratilac koji bi im pomagao u svakodnevnim aktivnostima, ali, da li treba da ih imaju i deca koja su fizički zdrava, ali ispoljavaju problematična ponašanja, ni zakonodavci ni stručnjaci nemaju jasan odgovor.
  • Pogled istini u oči.

    02.05.2017 21:58
    Lični pratilac često odrađuje ono što roditelji (koji NE prihvataju činjenicu da im je dete drugačije) ne nauče svoje ROĐENO DETE!
    Lični pratilac se trudi i radi sa detetom, pridržava se IOP-a čak i više od toga! Nauči ga ono što ga ni roditelji ne nauče i onda dođe praznik...par dana dete provede sa roditeljima i "sve padne u vodu"! Nekim roditeljima treba oduzeti decu i spasiti ih! Lični pratilac bi trebao da bude samo pomoć roditeljima ali na žalost kod nas on preuzima ulogu roditelja, vaspitača, učitelja, predagoga, psihologa...tužno!
    Imamo najsavremeniju specijalizovanu školu u EVROPI! Imamo i specijalizovani vrtić! Roditelji sa decom kojoj je potrebna dodatna podrška beže od njih kao da tamo vlada kuga! Tamo rade vrhunski stručnjaci sa decom! Opremljenost na zavidnom nivou i opet roditelji "muče" svoju decu insistirajući na inkluziji upisujući ih u klasične škole...
    Nisam protivnik inkluzije, ali treba napraviti kategorizaciju-kome će ona zaista pomoći a kojem detetu više šteti nego što pomaže! Ne može lični pratilac biti istovremeno i defektolog i logoped i psiholog i pedagog.
    Lični pratilac bi detetu sa problematičnim ponašanjem morao da bude psihoterapet, pod uslovom da su roditelji prvo sami sebi priznali da dete ima problematično ponašanje. Obično je neko drugi kriv što je dete takvo. Ili je kriv vrtić, ili je kriva škola ili neki učitelj/nastavnik koji (baš eto) ima nešto pritiv njihovog deteta..uvek je neko drugi kriv. Njihovo dete je kod kuće divno!!...
  • to problematicno

    02.05.2017 20:43
    dete
    Nije se rodilo problematicno vec su ga takvim napravili roditelji koji su i sami takvi ili ga nisu vaspitavali i trebalo je ili oduzeti takvo dete i napraviti od njega u vaspitnim ustanovama pravo dete sto je kod nas zbog nerada i nezainteresovanosti strucnih ljudi tesko, ili ako je samo nevaspitanje i nebavljenje detetom u pitanju strucno osposobljavati roditelje, a kad je dete usvojilo lose navike i devijacije u ponasanju sve je kasno i nikakvi pratioci nista nece uraditi i moci pomoci, i da me ne shvatite pogresno nikakve pare koje se daju nemaju svrhu vec su uzete od zdravih i bacene u vetar a mogle bi se bolje iskoristiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna