Autor: Novosti

Info
03.05.2017.
21:50 > 21:59
Ministarstvo pravde potpisaće narednih dana sporazum o razmeni podataka sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja koji treba da onemogući izbegavanje plaćanja obaveza alimentacije ili uručenja sudskih poziva i tužbi, prenose Večernje novosti.
  • Danijela John

    04.06.2023 13:34
    Otac u srbiji a dete akontacij
    Pobegla sam od bivseg supruga i povela dete . Promenila prezime i dete sama podigla, iz straha jer sam bila zena tucena nisam smela da trazim akontaciju tek tada bi me ubio. Sada dete ima 20 god zeli da ga tuzi za alimentaciju i pridruzila bih se tuzbi. Da li bi smo dobile prozes na sudu?
  • Goran

    03.03.2020 21:39
    Alimentacija
    Moja prijateljica je bila jedan put udata i rastavila I ima sa bivsim jednog 4 godisnjeg decaka


    Razlog je bio za rastanak jer je bila svaki drugi dan Tucena i morala da pobegne i ostavila Sina kod njega i Sad on tuzi nju za Alimentaciju Ali ona ne radi Siromasna je nema skolu
    Sad ja vas ja pitam sta se moze uraditi molim vas za pomoc
  • Jelica

    18.01.2020 16:36
    Placanje alimentacije na ziro
    Postovani,posto mi je dodeljeno po resenju da alimentaciju uplacujem na ruke,molio bih Vas da me usmerite kome da se obratim da alimentaciju uplacujem na ziro racun supruge,jer iz dosadasnjeg iskustva znam da supruga novac koristi za sebe i svoje potrebe,odnosno koristi za placanje iznajmljene kirije za radnju..Sem toga u sudu sam insistirao da uplate vrsim iskljucivo na njen ziro racun,medjutim posto joj je racun blokiran,sud je odlucio ovako i omogucio joj jos vecu mogucnost da sa decijim novcem upravlja kako hoce.Unapred hvala.
  • Danijela

    18.12.2019 13:15
    Alimentacija za dete sa autizm
    Poštovani
    Koji je najmanji iznos alimentacije koji otac mora da plati za dete sa autizmom.
    Mom sinu je procenjeno da mora da plati samo 3000
  • Milan

    04.06.2019 19:28
    Kako?
    Kako za druge stvari sud i izvrsitelji zacas nadju onog ko nije platio to sto je trebao, a ovde nikako da ga nadju. kad lovu treba da naplati drzava, tada moze, a kada je potrazitelj roditelj, tada se slucaj oteze unedogled, o cemu se tu radi?
  • Ivana 022

    30.05.2019 12:40
    vec 4 godine se sudim za alimentaciju,svaki spor sam dobila,ni dan danas detetu ni dinara nije uplaceno,sud se otegao hvala bogu a njegha nemogu da pronadju,na sebi nema nista,i sto je imao prebacio je na druga,i gde je sad tu zakon? postoji li nacin da zaostale alimentacije ikako dete dobije? i sta dalje?
  • Ivana519

    06.06.2018 09:21
    Alimentacija
    Samohrani sam roditelj zvanično od septembra, inače sam ceo život samo ja ta koja je vodila računa o detetu. Bivši suprug je bez mog znanja i najave podneo zahtev za razvod, što i nije ispalo tako loše. Poenta je da se ništa od razvoda promenilo nije, sem što sa tim papirom sam ja detetu zakonski staratelj a on nikakve obaveze nema, pa čak ni da joj se više javlja na telefon. Od 9 alimentacija uplatio je jednu i rekao da zaboravim da ću ikad dobiti novac od njega...kao meni da ga daje, s tim da mu ni jednom nisam tražila niti ga tužila... I ? Šta će sad država da uradi po tom pitanju ? Ko će se sa njim mlatiti jer ja nemam ni snage ni volje a po najmanje novca da angažujem advokate da se jure sa njim?
  • Maja

    05.06.2018 08:58
    Molim vas,zna li neko koji je sud kojem mogu poneti zalbu za povecanje alimentacije?
    Hvala!
  • Sasa Todorovic

    27.05.2018 17:19
    Sta je najbolje za dete
    Tek treba da udjem u brakorazvodnu parnicu. Supruga me napustila pre malo vise od godine i odvela sina(8 god.).Trudicu se maksimalno za starateljstvo,ali istini za oci sanse su mi gotovo nikakve.Za sve ovo vreme nisam prestajao da dajem novac da joj pomognem i detetu nisam nista uskratio od onog sto je navikao od samog rodjenja,mislim na sve i garderobu,obucu,igracke,provode,novac za skolu,ekskurzije,dnevni boravak,hranu i da ne nabrajam za sve njegove i male i velike hirove. To sam isto radio i dok smo svo troje bili zajedno. Medjutim moja supruga nije bila tog misljenja i cesto smo imali nesuglasice da sam previse popustljiv i da preterujem a da je razlog tome sto smo ga veoma tesko dobili posle silnih spontanih.Oboje smo zdravstveni radnici u drzavnoj firmi sa slicnim primanjima i muci me pitanje sta ce se desiti kada mi sud odredi vec ne znam ni sam koliku alimentaciju i ja zbog toga ne budem mogao da priustim svom detetu ono sto ocekuje od mene a dobro mu je poznato iako je jos mali da na mene moze uvek da racuna i onda kada nemam ni za cigarete ali za njega mora da bude.Ja ne bezim od svijih obaveza ali poznavajuci svoju suprugu gotovo da sam siguran da ce taj novac najmanje otici na njega,a ja svejedno moram da mu se nadjem uvek i sto sam zelim i sto to on ocekuje od mene. Nece mu biti dovoljan samo odgovor da sam mami dao novac,jer je za sve ovo vreme odvojenosti od mene on sakupio lepu novcanu svotu ,ali majka to trosi na da budem nedolican svojih ali samo na sebe
  • Djuro

    18.04.2018 23:17
    E pazi sad pricu
    Bivsa me vozala da se pomirimo duze vreme zbog cerke,pa mi nije dozvolila da je priznam,pa tamo ovamo.I na kraju dodjemo do stadijuma da se konacno pomirimo,ona se preko noci uda za lika 20 god starijeg i odvede dete (zasto,Bog sveti zna),pa je sad jos i trudna sa njim.Njeni finansijski stabilni hoce da prime dete kod njih,,zivela kod njih sa detetom,ja sam okej i finansijski.Taj za kog se udala nema za sta ker da ga ujede,pa sad hoce od mene da traze alimentaciju da placam jer oni nemaju za hranu,cigare,pivo i sta ja znam.Pa dobro,dal ste realni?Em mi jbe zenu,em muci dete,pa ja jos i da im placam cigare i pivo?I gde je sad tu drzava?Ja lepo hocu dete kod sebe,a oni nek rade sta hoce,pare im ne dam dal je 1000 din ili 10000 icicu u zatvor i cao.Eto za sta bi se u mom slucaju koristila ta ALIMENTACIJA.Niko ne zna od nas samih bolje kakva kog muka muci i za sta se pare koriste.
  • Nada

    15.04.2018 15:41
    Zacarani krug
    Dvanaest godina otac moje dece placao je 14000 alimentaciju za obe cerke. Nikad poklon, nikad letovanje, ekskurzija, knjige. Osamnaesti rodjendan.. Trenutno sam bez primanja, pomazu moji roditelji, sestra... A otac 4 meseca nije nista platio. Kaze da mu je sva imovina pod hipotekom i ako ga deca tuze da ce ici u zatvor, a one sve jedno nece nista dobiti. Pa drzavo moja. Isplatu alimentaciju deci a takve roditelje drzi u zatvoru dok ne odrade sve. Ovaj primerak oca je dipl. Ecc. Mozda zna da kopa.
  • MM

    11.02.2018 18:06
    AM
    Dajte ljudi sve te alimentacije su smesan iznos kada vidimo koje su cene u Srbiji. Ako je alimentacija detetu 10 hiljada dinara, kako moze neko da kaze da drugi partner zivi parazitski na konto tog iznosa. Za normalno funkcionisanje i zivot deteta treba mnogo vise. Drugo trebalo bi se uzeti u obzir da roditelj sa kojim zivi dete nema vremena za dodatne poslove, kao onaj koji nema obaveze odgajanja. Narocito ako su deca mala. Svako ko je stvorio jedan mladi zivot, duzan je da o njemu brine makar finansijski. I tu su komentari suvisni.Treba da bude sramota svakog ko izbegava obaveze prema svom detetu, pa makar i te finansijske!
  • mirko

    20.01.2018 22:19
    elimentacija
    Drzava ima glupe zakone sto poticu mnoge parove na razvod.Posebno zene.Na papiru imas sve pravo a kad dodje do toga onda nemas nista.
    Drzava sve obecava dok nedodje u situlaciju da ona daje a onda gleda da sto vise izbjegne davanja ili nedaje nikako.
    A ove gluposti st se navode apsolutno nisu tacne
  • bobanzr

    08.05.2017 10:47
    Alimentacija - iz drugog ugla
    Izdvajanje za dete koje zivi sa drugim roditeljem je neophodno. Sudskom odlukom definisu se i novcene obaveza roditelja sa kojim dete zivi, odnosno kolike se decije potrebe (skolovanje, odeca, obuca, briga o zdravlju). Problem neplacanje alimentacije (uglavnom opravdan) je dosada medijski i vise nego eksploatisan, a problem utroska tih sredstava je apsolutno zanemaran, iako je su oba problema vezana za ono sto se zove interes deteta.
    Da li je, kada je sudskom odlukom detetu namenjeno za gore navedene potrebe 26.500 od kojih sam ja duzan i redovno to radim da na osnovu svojih primanja izdvojim 12.000, opravdano da dete tokom cele zime ide u neadekvatnoj jakni od 500dinara kupljenoj u sekendici (nije problem sekendica, nego sto jakna ne odgovara svrsi i sto je na molbu deteta od 12god. da se kupi druga jer mu je hladno, majka odgovorila da nema potrebe a ni sredstava za kupovinu druge iako zajedno zive u domacinstvu koje ostvaruje oko 120.000
    Kada se na sudu ordredjuju troskovi deteta onda se nove jakne kupuju svake sezone, a ovako... :-( Drzava bi, kao sto je nasla nacin naplate alimentacije od nesavesnih roditelja trebala da se potrudi na resi i ovaj problem jer se i u ovom slucaju nalazi interes deteta sa jedne strane i nesavesni roditlje sa druge.,




  • PRAVDA ZA TATE

    05.05.2017 14:48
    Alimentacija
    Ne davanje izdržavanja jeste krivično delo. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od ukupnog broja izvršnih dužnika 9,11% očeva iz nekog razloga ne plaća izdržavanje detetu, a čak 28,57% .majki. Kada je upotreba zakona u pitanju, država mora voditi računa i uzeti u obzir kakvoj se životnoj situaciji nalazimo svi kao roditelji, i građani ove države. Ogromna je stopa ne zaposlenisti, svi jedva krpimo kraj sa krajem. Alimentacija se mora plaćati detetu, ali i država ima obavezu da nam omogući osnovno ljidsko pravo- oravo na rad.

    Ovim se neće ništa postići po pitanju izdržavanja dece. Ovim se samo stranke rastereućuju od obaveza da mesecima čekaju na izdavanje potvrda o ne zaposlenisti, imovinskom stanju i dr. Kada je ne davanje izdržavanja u pitanju, 85% onih koji redovno plaćaju izdržavanje deteta, ima redovne lične odnose sa detetom, ostalih 15% nema redovne, ili u opšte nema lične odnose sa detetom. Rešenje za redovno plaćanje izdržavanja detetu, jeste u poštovanju sudskih presuda u delu održavanja ličnih odnosa deteta sa roditeljem sa kojim dete ne živi, sankcionisanje roditelja koji detetu onemogućava lične odnose, kao i povećanju broja zaposlenih građana.
  • @@YU

    04.05.2017 11:20
    a zasto se po difoltu misli da ON vecinski izdrzava dete?
    Da li ON zna uopste kako izgleda i sta sve podrazumeva podizanje i izdrzavanje deteta? Ima majki koje rade i privredjuju takodje.
  • @YU

    04.05.2017 10:25
    On nije govorio o tim roditeljima. Govorio je o roditeljima, uglavnom ocevima, koji dobiju neke sitne sate za vidjanje deteta, uz obavezu za finansiranje njegovog zivota. To nije u redu. Zajednicko starateljstvo ili pravednije podeljeno vreme je nesto sto bi moralo da postoji u zakonu ako oba roditelja to pozele. Ovako, uopste nije cudo da se otac udalji od deteta, kad ga vidja na 2 sata i nemoguce je da odrzi neku posebnu bliskost, pa se onda i zapita zasto da bude onaj koji vecinski izdrzava dete kad je samo neka tamo osoba sa strane. Kad u to umesas sve ogorcene majke, pa one koje same ne rade, jasnije je izbegavanje alimentacije.
  • @simi

    04.05.2017 09:32
    dupe ti se dimi
    Terminologija "na redovnom nivou" ne ide uz psihu jednog normalnog roditelja vezano za svoju decu. Idite kod specijaliste.
  • majka

    04.05.2017 08:49
    koji evric u djep
    A kada doticni promeni prezime,uzme majcino devojacko ili neko koje mu se svidja,jer vi ne koristite JMBG kao najtacniji podatak.
    Pri tom imamo slucaj kada otac koji je radno sposoban sa svoje 42god. i koji radi na crno (automehanicar) pocasti sudskog patologa da mu da potvrdu da nije radno sposoban,a pri tom u socijalnom odbijen na zahtev invalidske penzije.
    Za koga sudstvo radi? Dakle on ce sudskom patologu servisirati auto, a ja i deca cemo gladovati.
    Em sto nam sudstvo nije nezavisno po pitanju donosenja presuda nekim politickim sponzorima,em sto nama majkama uskracuju osnovne potrebe da skolujemo,hranimo,oblacimo nasu decu a pricateo natalitetu.Sramota!!!
  • Stresoje

    04.05.2017 08:01
    Shimmy
    E moj Shimmy,
    ovo tvoje ne bi prošlo ni u vreme šimi cipela a ne danas a zove se UTOPIJA.Nego ti lepo otvori novčanik i brini o svom detetu a kvazi priče da mame troše alimentaciju na sebe prodaj istomišljenicima.Zakon je na strani dece i trebalo bi još rigoroznije da bude. Zamisli dvojno starateljstvo tj. slaganje volja kod ostrašćenih bivših supružnika! Bolje zaboravi da dete ne bi išlo kod psihologa češće nego da se igra.
  • YU

    04.05.2017 07:46
    @Shimmy
    Ima dosta "roditelja" koji se razvodom od partnera "razvode" i od dece. Imala sam jednog takvog, koji nije želeo da plaća alimentaciju, ali ni da viđa dete, čak svojim novim "devojkama" nije ni saopštavao da je otac. Podigla sam dete sama, ono je sad odraslo i samo zarađuje, a za oca ne želi ni da čuje.
  • Mama

    04.05.2017 07:33
    @shimmy
    Nisi mi jasan ni malo! Kakvo dvojno starateljstvo. Moj bivši nesrećnik se preselio u drugi grad. Kako bi to izgledalo? Deca od ponedeljka do srede u jednom gradu, od srede do petka u drugom. Kako bi išli u školu? Kako to misliš da roditelji treba da se obavežu na "direktno ulaganje u decu"? Obaveza izdržavanja dece je zakonska obaveza, nema potrebe za naknadnim " obavezivanjem". Zakonom je predviđeno da roditelji sa 50% učestvuju u izdržavanju deteta. Trenutno samo ja to činim. On traži da se alimentaciju umanje troškovi putovanja ( iako koristi službena kola). Takođe je izjavio da ima obavezu prema ljudima koji su ga zaposlili i mora od plate ( ogromna za naše uslove) da plaća 10% kako znak " zahvalnosti". Dakle tražio je i da se alimentacija umanji zbog korupcije! Vikende na Kopaoniku i rođendanska slavlja finansiraju njegovi prijatelji....
  • tata

    04.05.2017 07:17
    ok ali...
    alimentaciju treba ukinuti ja je licno placam bivsoj zeni koja ne radi nigde i nece da se zaposli zivi od socijale od drzave i decijeg dodatka a alimentaciju redovno trosi na sebe umesto na decu . i takvim majkama sud dodeli decu e srbijo i bogu si teska...
  • Stanko

    04.05.2017 07:06
    Hahaha
    Prvo da se u zakonu uvede termin da RAZVEDENI RODITELJ nije samohrani roditelj. Samohrani roditelj je onaj kome je jedan supruznik mrtav. Tada drzava umanjuje obavezu prema drugom roditelju i detetu, deci. Ako roditelj koji ne zivi sa decom NE RADI, MORA da odradi odredeni broj dana u GRADSKOJ CISTOCI, kao preko studentske zadruge. Ako se ne javlja uhapsiti ga i iz zatvota da odraduje dug prema deci i dug sto je u zatvoru.
  • Mama

    04.05.2017 06:18
    promašaj
    Kakvo će ovo doneti poboljšanje? Nikakvo. Osnovni problem je sakrivanje prihoda ( prijava na minimalac npr). Moj bivši suprug je zaposlen, ima dva privatna sportska kluba ( u kojima navodno ne zarađuje ništa) i tri nevladine organizacije ( u kojima opet navodno ne zarađuje ništa). Svo poslovanje se odvija mimo računa, u kešu. Njegov životni stil je više nego luksuzan ( svaki vikend na Kopaoniku, letovanja u inostranstvi, gala proslave za društvo...). Za troje dece koje je ostavio traži da plaća minimalnu alimentaciju, jer nema. Imovinu je prepisao na rodbinu. Nedavno je kupio luksuzan sportski automobil koji je registrovao na majku. Zbog toga ne vidim kakvo će ovo poboljšanje doneti.
  • Bg

    04.05.2017 02:53
    Ima nekih "roditelja" koji zive,rade i sticu bogatstvo u inostranstvu pa ne placaju nista! Kako li ce to sudija jednim klikom resiti?
  • B

    04.05.2017 02:26
    Obaveze svakako, a prava?
    Izuzetno je bedno kad neko nece da placa alimentaciju, kad se izvlaci i sluzi trikovima, a ima posao i prihode. Sasvim druga je stvar kad neko nema posao, ima samo stan u kojem zivi, nema zemlju, automobil ili nesto sto bi mogao prodati ili izdati. Tada bi drzava trebala da pomogne detetu i majci, kao sto cini u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama, ali drzava Srbija je u ratu protiv stanovnistva koje zivi na njenoj teritoriji, a alimentacija, kazne, naknade, porezi i sve ostalo sto se moze ubrati od gradjana se ubira sa najvecom azurnoscu i groznim zateznim kamatama. Nikad necu zaboraviti kako je Uprava carine naplatila dupli iznos kazne firmi u kojoj sam radio, iako rok za uplatu jos nije bio prosao.
    Kad je u pitanju novac koji npr. poslodavci duguju radnicima za plate, tu je druga stvar. Tu nema nikakvog povezivanja, recimo APR da se poveze s Poreskom upravom i tako to. Izvuci novac od drzave je jos i teze, cesto nemoguce. I, da to je tako jos od 90-tih, nije to pocelo od Vucica.
    Eto, zato ovo nije dobra vest
  • Shimmy

    04.05.2017 00:05
    Ogromna prevara i parazitiranj
    A cemu placanje?
    Koji to roditelj ne zeli da bude sa svojim detetom?
    Dodelite dvojno lepo dvojno starateljstvo i kakvo bre placanje?
    Alimentacija je teska glupost. Bez obzira da li ocekujete da to placa otac ili majka (budimo realni da se vise odnosi na muske roditelje), verujem da vecina ljudi to dozivljava kao prostor za parazitiranje drugog roditelja. Zasto se jednostavno oba roditelja ne bi obavezivala na podjednako DIREKTNO ulaganje u dete? Od kupovine knjiga, odece, itd...A drugo ako podjednako ulazem u dete, zelim da podjednako ucestvujem u njegovom zivotu i provodim vremena sa njime....
    Ne vidim koji bi to roditelj izbegavao da finansira svoje dete sa kojim provodi dosta vremena na redovnom nivou??
  • Mia

    03.05.2017 23:45
    Skoro pa savršeno
    Ovo zaista lepo zvuči ali šta ćemo sa činjenicom da veliki broj ljudi radi na crno i nisu nigde prijavljeni (niti plaćaju doprinose)?!
    Da ne govorim o tome da mnogi na vreme i ostalu imovinu (pokretnu (vozila, račune/novac, vredne predmete) i nepokretnu) prepisu/prebace na nekog od srodnika, pa nema na čemu ni da im se izvrši presuda, nema šta da im se pleni i proda...
    Ispred zagrade to što takvi ni ne treba da imaju decu kada nisu kadri ili makar voljni da se nekako brinu o njima i/ili doprinesu...
    Tuga i jad, kakvih sve ljudi ima...
    Nikad neću razumeti da sud mora da te tera da se brines o svom detetu, da to mnogima nije prirodno ni normalno, ili pak da im je važnije da teraju inat drugom roditelju (iz bilo kojih razloga)...na kraju uvek deca ispaštaju....o mentalnom sklopu i traumama, nedostatku ljubavi i posledicama kod te dece-neću ni da komentarišem...
    Stavite ljudi kondom, nije to ni tako skupo kad izračunate koliko vas posle sve ostalo košta...
    Ili pamet u glavu i muškarci i žene i DOBRO RAZMISLITE SA KIM PRAVITE DECU, pre nego što vam se ista dese!!!!
  • licemerj

    03.05.2017 22:50
    A sta je sa onima koji rade za stance preko neta pa nemaju "obavezno" socijalno ali imaju ugovor sa strancima?
  • Realista

    03.05.2017 22:47
    1.Mnogi ne stanuju na adresi na kojoj su fiktivno prijavljeni.I sada na zahtev suda, SUP dostavi podatke o adresi prebivališta.Toliko o uručenju tužbi
    2.Najveći problem kod naplate alimentacije nije u situacijama kada davalac izdržavanja radi legalno prijavljen na stvarnu zaradu.Problem je kod onih koji rade na "crno" ili na prijavljenu minimalnu zaradu i ne mogu im se dokazati stvarni prihodi.
    3. Tako da će sudski sporovi i dalje dugo trajati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna